Неочакван срив на акциите на изкуствен интелект

Ключов борсов индекс претърпя най-лошия си ден от 2 години

Публикувано от Божидар Балевски юли 25, 2024 в Изкуствен интелект

В сряда скептицизмът на инвеститорите по отношение на обещанията за изкуствен интелект предизвика значителна разпродажба, като изтри 1 трилион долара от пазарната стойност на индекса Nasdaq 100. Това бе най-лошият ден за индекса от октомври 2022 г. насам, като водещи в спада бяха гигантите в областта на полупроводниците като Nvidia Corp., Broadcom Inc. и Arm Holdings Plc.


Спадът последва посредствения отчет за приходите на Alphabet Inc, в който се подчертаха значителните капиталови разходи. Акциите на Alphabet паднаха с над 5%, което е най-слабото им представяне от януари насам, докато Tesla Inc. поевтинява с повече от 12%, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск представи ограничена информация за програмата за самоуправляващи се автомобили.


Проблеми около Nasdaq


Алек Йънг, главен инвестиционен стратег в Mapsignals, отбеляза, че основното притеснение е свързано с възвръщаемостта на инвестициите (ROI) за разходите за инфраструктура за изкуствен интелект. „Изразходват се значителни средства, но инвеститорите осъзнават, че ще отнеме време да се материализира възвръщаемостта, което ще се отрази на печалбите в краткосрочен план“, каза той.


Волатилността накара трейдърите да потърсят защита срещу колебанията на технологичните акции. Волатилността на опциите за Nvidia достигна най-високата си стойност от средата на март, а премията за пут-овете за Broadcom Inc. достигна тримесечен връх.


Разпродажбите се случват две седмици след като доклад за инфлацията, по-нисък от очакваното, предизвика ротация от технологичните акции към акциите с малка пазарна капитализация, за които се смята, че ще се възползват от потенциалното намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв. През десет от последните единадесет дни акциите с малка пазарна капитализация превъзхождаха по-големите акции, като тази седмица Russell 2000 нарасна с 0,5 % в сравнение със спада от 1,5 % на S&P 500 и загубата от 2,6 % на Nasdaq 100.


Въпреки ротацията, сериозността на разпродажбата на технологичните акции предполага наличието на други фактори. Някои инвеститори смятат, че ралито на изкуствените интелектуални затруднения, което добави 9 трилиона долара към стойността на S&P 500 през изминалата година, може да е било балон. Невил Джавери, портфолио мениджър в Allspring Global Investments, спомена, че може да има „умора от ИИ“ поради забавената възвръщаемост на инвестициите в ИИ.


Производителите на хардуер за изчисления с изкуствен интелект отбелязаха едни от най-големите спадове, като Super Micro Computer Inc. спадна с 9,15 %, Nvidia - с 6,8 %, а Broadcom Inc. - със 7,6 %. Големите технологични фирми също отбелязаха спадове, като Meta Platforms Inc. се понижи с 5,6%, Microsoft Corp. се смъкна с 3,6%, а Apple Inc. спадна с 2,9%.


Светлина в тунела


Майкъл Сансотера, главен оперативен директор в Silvant Capital Management, смята, че разпродажбите са временни, като ги обяснява по-скоро с прибиране на печалби от добре представящи се акции, отколкото с фундаментални проблеми.


Индексът на Блумбърг, проследяващ седемте водещи технологични акции, спадна с 5,9%, като за първи път от май насам се понижи под 50-дневната си средна стойност, въпреки че остава с 33% по-висок за годината.


Опасенията за балон на изкуствения интелект се засилиха от дейностите на пазарите на деривати. Инвеститорите масово купуваха бичи опции за индекси и отделни акции, особено за Nvidia, което доведе до ралито. Напоследък се наблюдава забележимо пренасочване към мечи пут опции, особено за Nvidia, което показва нарастваща загриженост за корекция на пазара.


Оценките на технологичните акции достигнаха исторически високи равнища, като съотношението цена/печалба на индекса за информационни технологии S&P 500 наскоро достигна най-високата си стойност от 2002 г. насам. 


Въпреки разпродажбите, много технологични гиганти все още са високо оценени. Например Nvidia се търгува на цена, която е 36 пъти по-висока от прогнозната печалба за следващите 12 месеца, в сравнение със средния показател за S&P 500 от 21. Цената на Apple и Microsoft е над 30 пъти по-висока от прогнозната им печалба, което повишава залозите за предстоящите им отчети за приходите.


Въпреки че неотдавнашният отчет на Alphabet намали очакванията за финансовите резултати, свързани с изкуствения интелект, инвеститорите очакват отчетите на други технологични гиганти. Microsoft Corp. ще докладва на 30 юли, следвана от Meta Platforms Inc., Apple Inc. и Amazon.com Inc. Nvidia, най-големият бенефициент на разходи за ИИ, ще отчете дейността си на 28 август.


Кайла Седър, макростратег по множество от активите в State Street, остава оптимист. „Все още се придържаме към нашето виждане за големи компании, качество и растеж“, каза тя. „Дори и с някои опасения около приходите от технологични дейности, те остават привлекателна опция по отношение на растежа на приходите и фундаменталната сила.“