Не изпускайте повече тази златна възможност

Различни начини за инвестиране в злато и струва ли си

Публикувано от Божидар Балевски юли 30, 2024 в Пазари

Златото отдавна предизвиква възхищение със своята красота и надеждност като сигурна инвестиция. Съществуват многобройни начини за инвестиране в злато - от кюлчета до акции на добивни компании и ETF-и. В тази статия ще обърнем внимание на начините, по които можем да се възползваме от повишаващите цени на златото.


Обаянието на златото


Том Прайс, изследователски анализатор в Panmure Liberum, отбелязва, че привлекателността на златото се крие в неговата неокисляемост и стабилност при стайна температура. Присъщите на златото свойства го правят желан актив. Прайс описва златото като преносимо, делимо, заменяемо и стабилно - качества, които допринасят за неговата трайна стойност.


Цените на златото се повишиха рязко, като до средата на юли се повишиха с 13% през 2023 г. и с над 17% от началото на годината, което се дължи на геополитическото напрежение, увеличените покупки от централните банки и очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ. Анализатори от Bank of America и Citi прогнозират, че цените на златото могат да достигнат 3000 долара за тройунция през следващите 18 месеца.


Репутацията на златото като „хранилище на стойност“ блести по време на пазарна нестабилност. UBS изтъква ефективността му като средство за хеджиране срещу геополитическа, инфлационна или фискална несигурност. Berenberg също изтъква предимствата на златото при нестабилни пазари. Робин Бхар, независим консултант по суровините, предлага да се държи известно количество злато за дългосрочна инвестиция, тъй като то може да донесе дивиденти с течение на времето.


Златото често служи като хедж срещу щатския долар и инфлацията. Световният съвет по златото съобщава, че от 70-те години на миналия век насам ръстът на златото изпреварва индексите на потребителските цени. Ейми Арнот, портфолио-стратег в Morningstar, отбелязва, че макар златото да се представя добре като дългосрочен хедж срещу инфлацията, краткосрочното му представяне може да бъде непостоянно.



Джон Майер от SP Angel предупреждава, че цените на златото могат да спаднат по време на определени кризи, но обикновено се възстановяват по-бързо от други инвестиции. Експертите предлагат около 2% от портфейла да се държи в злато, като потенциално може да се увеличи до 5-10% в зависимост от възприемането на глобалните перспективи. Диверсификацията на портфейла със злато може да бъде стратегически ход.


Начини за инвестиране в злато


Инвеститорите разполагат с множество възможности за придобиване на експозиция към златото:

- Физическо злато: Притежаването на златни монети или кюлчета може да бъде привлекателно, особено за тези, които са загрижени за геополитическите събития и икономическите перспективи.


- Златни ETF-и: За тези, които не желаят да съхраняват физическо злато, ETF-ите, притежаващи злато, предлагат практична алтернатива. SPDR Gold Shares ETF, iShares Gold Trust и iShares Physical Gold ETC са известни примери.


- Европейски фондове за добив на злато: Тези ETF-и инвестират в акции на златодобивни компании, като по този начин осигуряват непряка експозиция към цените на златото. Сред известните ETF-и са VanEck Gold Miners ETF и VanEck Junior Gold Miners ETF.

- Отделни акции: Инвеститорите могат да закупят акции на отделни златодобивни компании като Barrick Gold и Newmont Mining. Анализаторите дават оценки за покупка на компании като Caledonia Mining и Endeavour Mining.


Притежаването на ETF-и и акции на миннодобивни компании дава възможност на инвеститорите да се изложат на цените на златото, без да са пряко обвързани с колебанията на цените на физическото злато. Въпреки това акциите, свързани със злато, могат да се представят по-слабо от самия метал поради рисковете и разходите, свързани с добива на злато. Джордж Милинг-Стенли от State Street Global Advisors предпочита да държи златни кюлчета за защита срещу потенциална слабост на капиталовите пазари.


Отчитане на рисковете


Въпреки репутацията си, инвестирането в злато не е лишено от рискове. Цените на златото могат да бъдат нестабилни и да се влияят от динамиката на пазара. През последните пет години възвръщаемостта на златото е 10,59% в сравнение с 15,05% от индекса S&P 500. За 50 години възвръщаемостта на златото е 5,72% спрямо 11,75% от S&P 500. Физическото злато не предлага лихви или дивиденти, за разлика от акциите и облигациите.


Когато е запитан дали си струва да се инвестира в злато, Робин Бхар признава сложността, но клони към положително мнение. Том Прайс съветва да се държи известно количество злато в портфейла заради защитните му предимства. Златото остава надеждна инвестиция, особено в несигурни времена.