Наемането на работа на студенти от малцинствата вече не е модерно

Компаниите се отдръпват от политики на равенство и приобщаване

Публикувано от Божидар Балевски юни 20, 2024 в Пазари

Индустриите с бели якички, които някога бяха водещи в наемането на разнообразни служители, сега неусетно намаляват тези инициативи. Известни фирми като PwC и JPMorgan Chanse наскоро промениха или премахнаха препратките към своите програми, насочени към слабо представените студенти. Тази промяна следва отзвука от “anti-woke” движението и решението на Върховния съд, което отмени опрделени изисквания при приема в колежите.


Инициативите за многообразие, равенство и приобщаване (DEI) достигнаха своя връх през 2021 г., повлияни от смъртта на Джордж Флойд и движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter). Проучване на Glassdoor през април обаче разкри, че оттогава насам достъпът до тези програми постепенно намалява. Много компании сега омаловажават терминологията на DEI и разширяват програмите, за да включат всички кандидати. Някои от тях дори са спрели да споменават усилията на DEI в годишните си доклади.


Тази тенденция предизвика безпокойство сред студентите от малцинствата, които се опасяват, че това ще се отрази на перспективите им за работа на един вече конкурентен пазар.


24-годишният студент по право Чад Фюселие си спомня, че е намерил стажове чрез обяви за работа, насочени към многообразието, в сайтове като Glassdoor и LinkedIn. Този подход му е помогнал да си осигури стаж в PwC. Сега той намира по-малко такива възможности. Сегашният му стаж в KPMG, например, не е бил част от програма за многообразие.


Стажантската програма "Старт" на PwC, която преди беше предназначена само за "традиционно слабо представени" малцинства, сега просто насърчава студентите от различни специалности да кандидатстват, като премахна изричното изискване миналата есен. PwC отказа да коментира промяната.


По подобен начин McKinsey & Co. премахна изискването към кандидатите да се "самоопределят като членове на исторически слабо представена група" от своята лятна програма за бизнес анализатори за втори курс. Въпреки това McKinsey твърди, че програмата има за цел да запознае слабо представените групи с управленското консултиране и е една от няколкото инициативи за набиране на разнообразни кадри.


Адвокатската кантора Kirkland & Ellis преразгледа своята стипендия за многообразие и приобщаване, за да бъде отворена за всички студенти от втори курс. JPMorgan Chase направи същото със своите стипендиантски програми за чернокожи и испаноговорящи и латиноамерикански студенти, като сега приема всички второкурсници, независимо от техния произход. JPMorgan потвърди ангажимента си към разнообразна работна сила, а Kirkland & Ellis не направи коментар.


King & Spalding също премахна от описанията на стипендиите си споменаването на "най-добрите таланти са разнообразни по много начини". Фирмата не е отговорила на исканията за коментар.


Според Джейлани Тиау, главен изпълнителен директор на upskill, платформа за наемане на работа, някои компании са спрели да проследяват демографски данни, свързани с многообразието, поради опасения от потенциални рискове от съдебни дела, ако решенията за наемане се основават на идентичност или раса. Тиау се опасява, че това може да попречи на усилията за набиране и задържане на разнообразна работна сила.


Това отстъпление се дължи на правния натиск от страна на защитниците на DEI (Инициативите за многообразие, равенство и приобщаване), като например Едуард Блум, който е завел съдебни дела срещу фирми със стипендии за многообразие. Блум ръководи делото, което доведе до решението на Върховния съд да отмени позитивните действия през 2023 г. Въпреки че това решение не оказа пряко въздействие върху корпоративните политики, то накара компаниите да се опасяват да не станат следваща мишена.


Стивън Ротбърг, основател на College Recruiter, отбеляза спад на компаниите, които изрично посочват подкрепата за DEI (Инициативите за многообразие, равенство и приобщаване) като своя основна цел за набиране на персонал, което отразява по-предпазлив подход.


Дългосрочните последици от тези промени върху разнообразието на работното място предстои да се видят. Проучванията показват, че макар компаниите да променят реториката си за DEI, повечето от тях не правят значителни промени в самите инициативи.


Някои кандидати, които преди това са били изключени от тези програми, може да приветстват приобщаването. Въпреки това много търсещи работа лица от малцинствата се опасяват, че ще се нарушат пътищата за стажове и начални позиции.


Аманда Гонзалес, студентка в университета Дрексел, наблюдава спад в гласовата подкрепа на технологичните компании за инициативите за многообразие в сравнение с времето, когато е започнала работа през 2020 г. Тази тенденция е засилила тревогата ѝ относно търсенето на работа в област, която вече е изправена пред предизвикателството на проблемите с многообразието.


"Израснала съм, виждайки малко латиноамериканско представителство в технологиите", казва Гонзалес, 22-годишна от Филаделфия. "Определено съм много притеснена за пазара на труда."