Можем ли да очакваме рали на медта през следващите години?

Нарастващото търсене, стимулирано от прехода към зелена енергия, и очакваното отслабване на щатския долар са на път да подкрепят цените на медта

Публикувано от Божидар Балевски яну 03, 2024 в Пазари

Пазарът на мед е на път да се издигне забележително, като прогнозите сочат ръст от над 75% през следващите две години. Този прогнозиран възход се дължи на съвкупност от фактори, включително смущения във веригите за доставка на минна продукция и нарастващо търсене, обусловено от глобалното преминаване към възобновяема енергия. Тъй като анализаторите се подготвят за потенциални дефицити, вниманието се насочва към това как макроикономическата динамика и специфичните за индустрията смущения ще определят траекторията на медта.


Макроикономически сили, които движат ралито на медта


Един от ключовите фактори, стоящи зад очакваното рязко покачване на цените на медта, е очакваният спад в силата на щатския долар през втората половина на 2024 година. Анализаторите от BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, предполагат, че по-слабият долар, вероятно стимулиран от потенциалното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, ще повиши привлекателността на медта, оценена в зелени пари, за чуждестранните купувачи. Макроикономическият пейзаж, повлиян от валутните оценки и политиките на централните банки, ще играе ключова роля при формирането на бъдещите ценови тенденции на медта.


Ръководителят на отдела за основни материали в Азиатско-тихоокеанския регион на Bank of America Securities Мати Джао подчертава значението на тези макрофактори, като посочва потенциалното въздействие на намаляването на лихвените проценти от страна на Фед и по-слабия щатски долар. Тази макроикономическа перспектива поставя медта като възползващ се от по-широките финансови промени, което съответства на репутацията на метала като барометър за икономическото здраве.


Освен това глобалният стремеж към възобновяема енергия се очертава като мощен катализатор. На конференцията за изменението на климата COP28 над 60 държави поеха ангажимент да утроят глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 година. Citibank прогнозира, че този амбициозен ангажимент ще има изключително благоприятно въздействие върху търсенето на мед. В доклад от декември инвестиционната банка прогнозира допълнително търсене на мед в размер на 4,2 млн. тона до 2030 година, което ще се дължи основно на по-високите цели за възобновяема енергия. Ако това рязко нарастване на търсенето се реализира, то би могло да доведе до безпрецедентни цени на медта от 15 000 долара за тон до 2025 година.


Дисбаланс между търсенето и предлагането


Освен макроикономическите сили, смущенията в минните дейности добавят убедително ниво към историята на медта. Goldman Sachs очаква дефицит от над половин милион тона през 2024 година, дължащ се основно на прекъсванията в големите медни мини. First Quantum Minerals спря производството в Cobre Panamá, една от най-големите медни мини в света, след екологични опасения и протести в цялата страна. По подобен начин Anglo American, значителен производител, обяви намаляване на производството на мед през 2024 и 2025 година като част от мерките за съкращаване на разходите.


Анализаторите на Goldman подчертават, че тези съкращения на предлагането ще допринесат за ясно изразеното затягане на пазара на мед. Очаква се въздействието на намаленото предлагане да бъде значително, като Goldman прогнозира, че цените на медта ще достигнат 10 000 долара за тон в рамките на годината, а през 2025 година могат да се повишат още повече.


Според оценките на BMI Чили и Перу се очертават като потенциални победители в тази медна треска. Тези държави, разполагащи със значителни запаси от мед и други минерали от екологичния преход като литий, са готови да се възползват от увеличените инвестиции и повишеното търсене за износ. По-специално Чили притежава приблизително 21 % от световните запаси от мед.


Пътят напред


Оптимистичната перспектива за медта подтиква към по-внимателно разглеждане на взаимосвързаните фактори, които определят нейната траектория. Очакваният скок на цените на медта не е просто следствие от изолирани събития, а е сложно вплетен в по-широката концепция от глобални икономически промени, геополитически съображения и специфични за индустрията смущения.


- Макроикономически контекст: Очакваното намаляване на силата на щатския долар, обусловено от потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, превръща медта в привлекателна стока за световните купувачи. Разбирането на нюансите на валутните оценки и политиките на централните банки става наложително за заинтересованите страни, които се ориентират в инвестициите в мед.


- Динамика на възобновяемата енергия: Глобалният ангажимент за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 година е в основата на бичия подем на медта. Анализът на пейзажа на възобновяемата енергия, регулаторните рамки и технологичния напредък е от съществено значение за разбирането на дълбочината на участието на медта в този трансформиращ се сектор.


- Прекъсвания в минното дело и ограничения в доставките: Смущенията в големите медни мини подчертават деликатния баланс между търсенето и предлагането. Инвеститорите и участниците в отрасъла трябва да следят отблизо развитието на минните дейности, екологичните съображения и геополитическите фактори, които могат да повлияят на предлагането на мед.


- Геополитически победители и предизвикателства: Чили и Перу се очертават като потенциални победители от скока на производството на мед, но глобалният отпечатък на индустрията налага да се вземат предвид геополитическите фактори. Разбирането на геополитическия пейзаж, динамиката на търговията и регионалните политики е от решаващо значение за прогнозиране на победителите и потенциалните предизвикателства на пазара на мед.


Инвеститорите трябва да се ориентират в пейзаж, оформен от сложни взаимовръзки на макроикономически сили, възобновяема енергия и смущения в минното дело. Потенциалният скок на цените на медта предоставя както възможности, така и предизвикателства, като изисква разбиране на глобалната динамика и специфичните за индустрията нюанси. Предстоящият път на медта включва не само финансов анализ, но и стратегическо придвижване на икономически, екологични и геополитически фактори.