Meta се фокусира върху Метавселената

Meta изгуби 200 милиарда долара от стойността си въпреки по-силни от очакваните финансови резултати.

Публикувано от Божидар Балевски апр 25, 2024 в Пазари

Неотдавнашният разговор за отчетите на Meta предложи ярък контраст - силни резултати за първото тримесечие, засенчени от масивен спад на акциите, предизвикан от фокуса на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг върху дългосрочни, изискващи много пари инвестиции в изкуствен интелект (ИИ) и метавселена. Макар че компанията надмина очакванията за приходите и печалбата, акцентът на Зукърбърг върху проектите за "освобождаване на пари в брой" разтревожи инвеститорите, изтривайки над 200 млрд. долара пазарна капитализация.


Фокусиране върху бъдещето, но пренебрегване на настоящите опасения


Същността на проблема се крие в определянето на приоритетите от страна на Зукърбърг. Той откри разговора с дълбоко вникване в изкуствения интелект и метавселената, изтъквайки предстоящ хардуер като слушалки и очила. Този ентусиазъм обаче не беше споделен от инвеститорите. Meta остава силно зависима от цифровата реклама, която генерира 98% от приходите ѝ. Дискусията на Зукърбърг за рекламата се съсредоточи предимно върху потенциалните бъдещи приложения в метавселената и ИИ, като не предложи осезаеми гаранции за незабавен ръст на приходите.


Въпреки настоящата липса на монетизация, Зукърбърг остава оптимист. Той цитира предишен опит с функции като Reels, Stories и прехода към мобилни устройства, при които първоначалната липса на монетизация в крайна сметка е отстъпила място на значителни потоци от приходи. Макар че този оптимизъм е възхитителен, самият мащаб и несигурността, свързани с проекта за метавселена, създават различно уравнение за инвеститорите.


Reality Labs


Същността на безпокойството на инвеститорите се крие в подразделението Reality Labs на Meta, което е двигателят на визията за метавселена. Въпреки че през първото тримесечие реализира продажби на стойност едва 440 млн. долара, Reality Labs губи пари в брой, като загубите надхвърлят 3,85 млрд. долара. Кумулативните загуби от 2020 година насам са надхвърлили зашеметяващите 45 млрд. долара. Това повдига критични въпроси относно жизнеспособността на метавселената като предложение за възвръщаемост на инвестициите.


Ефективност срещу дългосрочна визия


Зукърбърг обаче запазва известно доверие на инвеститорите. Цената на акциите на Meta се повиши миналата година и въпреки сегашния спад, през 2024 година все още е с 40% по-висока. Това може да се отдаде на мерките на главния изпълнителен директор за съкращаване на разходите, въведени през 2023 година, които бяха насочени към рационализиране на операциите и повишаване на ефективността. Неотдавнашните изказвания на Зукърбърг обаче предполагат промяна в приоритетите, като увеличените инвестиции в изкуствен интелект предизвикват опасения за нарастващи капиталови разходи. Компанията вече прогнозира разходи между 35 и 40 млрд. долара през 2024 година, което е значително увеличение спрямо предишните оценки.


Многогодишно изчакване и обнадеждаващо бъдеще


Зукърбърг признава, че предстои дълъг път, като предвижда "многогодишен инвестиционен цикъл", преди продуктите с ИИ да станат печеливши. Той вярва в постиженията на Meta в областта на монетизацията, но пътят към успеха в тази нова сфера остава неясен. Финансовият директор Сюзън Ли повтори това мнение, като подчерта необходимостта от напреднало разработване на модели и мащабиране на продуктите преди генерирането на значителни приходи.


Инвеститорите търсят незабавни отговори


Безпокойството на инвеститорите не се дължи единствено на хазартната дейност в метавселената. Леката прогноза за приходите на Meta за второто тримесечие, въпреки че надхвърли очакванията за първото тримесечие, също допринесе за спада в цената на акциите. Зукърбърг се опита да успокои опасенията, като направи паралели с предишни успешни инвестиции, призовавайки инвеститорите да запазят търпение и да се доверят на дългосрочната визия.


Пътят напред


Meta се намира в несигурно положение. Компанията трябва да прави нововъведения и да възприема нововъзникващи технологии като изкуствения интелект и метавселената, за да остане конкурентоспособна в дългосрочен план. Инвеститорите обаче изискват ясен път към монетизация и добра възвръщаемост на инвестициите си. Предизвикателството пред Зукърбърг се състои в ефективното балансиране на тези две цели. Той трябва да демонстрира напредък в изграждането на устойчива на бъдещето компания и същевременно да постигне краткосрочни резултати, за да успокои инвеститорите.


Следващите години ще бъдат решаващ тест за Meta. Ще успеят ли да се справят с този труден път и да разкрият потенциала на амбициозните си начинания? Само времето ще покаже дали смелата визия на Зукърбърг ще бъде оправдана от процъфтяваща екосистема на мета-вселената или ще се превърне в поредната поучителна история за прекомерни разходи за недоказани технологии.