Meta под прицел

Европейската комисия започва разследване на политиките за дезинформация на Meta преди изборите за Европейски парламент.

Публикувано от Божидар Балевски апр 30, 2024 в Пазари

Европейската комисия започна мащабно разследване на спазването от страна на Meta на Закона за цифровите услуги (ЗЦУ) на фона на опасенията, че компанията може да не се бори в достатъчна степен с дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент. Тази проверка подчертава продължаващите предизвикателства и отговорности, пред които са изправени технологичните гиганти при управлението на съдържанието в техните платформи, особено по време на критични демократични процеси като изборите.


Изборите за парламент и притесненията


Предстоящите избори за Европейски парламент, насрочени за 6-9 юни, са критично събитие, а Meta е под микроскоп за своите практики за модериране на съдържание и ефикасността на мерките си срещу дезинформацията. Притесненията на Европейската комисия са съсредоточени върху евентуалното неспазване от страна на Meta на изискванията на DSA, особено по отношение на заблуждаващите реклами, кампаниите за дезинформация и това, което ЕС определя като координирано неавтентично поведение.


Разследването засяга и твърденията, че Meta може да манипулира своите алгоритми за препоръчване в платформи като Instagram и Facebook, за да понижава политическото съдържание, което потенциално нарушава изискванията за прозрачност, определени от DSA. Според изявление на говорител на Meta компанията поддържа "добре установен процес за идентифициране и намаляване на рисковете в нашите платформи" и се ангажира с продължаващо сътрудничество с Европейската комисия.


Друг аспект от критиката на Комисията включва постепенното премахване на инструмента CrowdTangle на Meta - инструмент за публични прозрения, който улеснява наблюдението на избори в реално време. Комисията твърди, че обезценяването на този инструмент идва в момент, когато ефективните инструменти за наблюдение на изборите от трети страни са от решаващо значение. Meta възразява, че CrowdTangle не предоставя адекватни данни, като твърди, че работи по разработването на по-стабилни инструменти, които предлагат по-широк достъп до данни от нейните платформи.


Meta под прицел


Залогът е голям за Meta, тъй като неспазването на DSA може да доведе до глоби в размер до 6% от глобалния оборот на компанията. Подобни санкции подчертават ролята на DSA като новаторска рамка, приета в края на 2020 година, предназначена да гарантира, че интернет гиганти като Meta прозрачно модерират съдържанието и стриктно предотвратяват манипулирането на избори.


Само миналата седмица Комисията проведе "стрес тест", за да оцени готовността на платформите да се борят с манипулативното поведение в навечерието на изборите. Констатациите посочиха няколко области, които се нуждаят от подобрение, като подсказаха както пропуски в настоящите практики, така и възможности за засилено сътрудничество между различните заинтересовани страни.


Meta, категоризирана като много голяма онлайн платформа (VLOP) съгласно DSA, сега е обект на засилен контрол и по-строги регулаторни мерки. Тази класификация води не само до по-строги очаквания за спазване на изискванията, но и до по-тежки потенциални глоби и санкции, като подчертава критичния характер на тяхната роля в опазването на демократичния интегритет.


Възможни наказания


По отношение на правоприлагането Европейската комисия е готова да предприеме строги действия, ако е необходимо. Те могат да варират от временни мерки до по-тежки решения за несъответствие, в зависимост от сериозността на констатациите. Освен това Комисията не е определила конкретен срок за приключване на тези производства, което показва, че процесът на разследване е задълбочен и вероятно продължителен.


В хода на разследването ключовите въпроси, които се разглеждат, включват прозрачността на алгоритмичните процеси на Meta и тяхното въздействие върху обществения дискурс, ефективността на новите инструменти, които се разработват за достъп до данни и наблюдение на изборите, както и цялостната готовност на Meta да спазва строгите изисквания на ЗПУО. Резултатът от тези разследвания вероятно ще повлияе не само на оперативните стратегии на Meta, но и на по-широкия пейзаж на начина, по който се регулират цифровите платформи в Европа във връзка с демократичните процеси.


Тази ситуация подчертава ключов момент както за регулаторните органи, така и за технологичните компании. Тъй като цифровите платформи продължават да играят изключителна роля в оформянето на обществения дискурс, ефективността на регулаторни рамки като DSA за поддържане на интегритета на демократичните избори остава критична грижа. Развръзката на това разследване ще даде ценни сведения за развиващата се динамика между технологиите и управлението и за това дали технологичните гиганти могат да изпълнят високите стандарти, които се очакват от тях в демократичните общества.