Който не обича риска избира тази инвестиция

Защо все повече известни инвеститори се насочват в тази посока?

Публикувано от Божидар Балевски май 28, 2024 в Пазари

С доходност над 5% съкровищните бонове се превърнаха в привлекателен вариант за съхраняване на парични средства, особено като се има предвид настоящата позиция на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.


Както институционалните, така и индивидуалните инвеститори са все по-привлечени от съкровищните бонове, привлечени от привлекателната доходност от 5,4%, благоприятните данъчни съображения и надеждната сигурност. Финансовият пейзаж показва, че държавните съкровищни бонове, с техните едногодишни или по-кратки матуритети, предлагат по-висока възвръщаемост в сравнение с други варианти на американски дълг. Особеностите на обърнатата крива на доходността означават, че краткосрочните лихвени проценти - 5,39% за тримесечните T-bills - надвишават тези на 10-годишните съкровищни облигации, които са на равнище 4,45%.


Въпреки че в началото на годината сред инвеститорите имаше моментно колебание, породено от очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през 2024 г. и 2025 г., преобладаващите нагласи се промениха. Изявленията на Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Голдман Сакс, сочат стабилни краткосрочни лихвени проценти в обозримо бъдеще, което предполага, че доходността на съкровищните бонове може да се колебае около 5% до края на годината и да се задържи над 4% през 2025 г.


Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway и гласовит защитник на съкровищните бонове, подчертава тяхната сигурност. Инвестиционната стратегия на Berkshire, включваща 153 млрд. долара в съкровищни бонове от 182 млрд. долара в парични еквиваленти, подчертава доверието в тези инструменти, особено през периода на ниска доходност от 2020 до 2022 г.


Пазарът на дребно също проявява силен ентусиазъм към съкровищните бонове, като през последната година на редовните търгове на Министерството на финансите неконкурентните заявки са средно по 15 млрд. долара месечно.


Макар че има и други места като депозитни сертификати и фондове на паричния пазар за реализиране на доход от парични резерви, ДЦК се открояват поради по-високата си доходност и данъчните си облекчения, освобождаващи ги от държавни и местни данъци, което е от полза особено в държавите с високи данъци.


Т-образните бонове се предлагат с различен матуритет на ежеседмичните търгове на Министерството на финансите, достъпни чрез Treasury.gov или чрез банки и брокерски къщи, често без допълнително заплащане. Функции като автоматичното превъртане на Fidelity позволяват безпроблемно реинвестиране на падежирали ДЦК.


Фокусираните върху treasury bills ETF-и, като SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill и iShares 0-3 Month Treasury Bond, предлагат лесна ликвидност и редовен доход, като се оказват популярни сред финансовите консултанти, които ги използват като данъчно ефективни алтернативи на фондовете на паричния пазар.


Въпреки че се считат за практически безрискови, T-bills носят реинвестиционни рискове. Въпреки това, високите лихвени проценти в момента ги правят привлекателен избор в сравнение с дългосрочните съкровищни облигации, особено с перспективата, че дори и лихвените проценти да се понижат, те ще останат в изгоден диапазон.