Кои са ключовите неща за пазарите през следващата година?

Поглед върху основните теми през 2024 година - Федералния резерв, технологичните титани, изборите в САЩ, рисковете в Азия

Публикувано от Божидар Балевски дек 29, 2023 в Пазари

След като закриваме бурната 2023 година за американския фондов пазар, инвеститорите очакват 2024 година с оптимизъм, особено след като индексът S&P 500 се приближава към първия си исторически връх от близо две години. Индикацията на Федералния резерв, че може би е приключил с повишаването на лихвените проценти за борба с инфлацията, измества фокуса на пазара към други ключови фактори, като икономическите перспективи, печалбите и предстоящите президентски избори в САЩ през ноември.


1. Време за намаляване на лихвите: Оценка на последиците от повишенията на лихвените проценти от страна на ФЕД


Инвеститорите се борят с оценката на забавеното въздействие на цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, като мненията на стратезите от Wall Street относно траекторията на акциите през 2024 година са разделени. Преобладаващите спекулации се съсредоточават около възможността FED да започне намаляване на лихвените проценти до средата на 2024 година. Пазарът отразява тези нагласи, оценявайки по-ранни и по-съществени намаления на лихвите. Понастоящем анализаторите залагат на намаление с около 150 базисни пункта през следващата година, което е два пъти повече от прогнозата на представителите на FED.


S&P 500, който се колебае малко под рекордните си стойности, постигнатни за последен път на 3 януари 2022 година, е на по-малко от половин процент разстояние. Освен това той се намира на приблизително 1% под средния целогодишен ръст, предвиден от анализаторите, които прогнозират средно индексът да достигне 4833 до края на 2024 година.


2. Състояние на растежа на технологичните титани: Влиянието на Великолепната седморка


Доминацията на големите американски технологични акции, често наричани "Великолепната седморка", включително Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet на Google, Meta Platforms и Tesla, е движеща сила за ралито на S&P 500. Тези технологични гиганти, допринесли за 64% от скока на S&P 500 през настоящата година, се очаква да постигнат забележителен 22% ръст на печалбите през 2024 година - два пъти по-голям от очаквания напредък на самия S&P 500. Остават обаче въпроси за това колко от този растеж вече е отразен в текущите цени на акциите.


С наближаването на 2024 година ключово ще бъде да се следи дали тези технологични гиганти могат да запазят траекторията си на растеж, особено при повишените очаквания.


3. Президентски вот в САЩ: Динамика в изборната година


Исторически погледнато, изборните години, в които има действащ президент, обикновено са благоприятни за акциите в САЩ. От 1949 година насам индексът S&P 500 е нараствал средно с почти 13 % през такива години, тъй като действащите президенти често прилагат нови политики или се застъпват за по-ниски данъци, за да стимулират икономиката и настроенията преди вота. Обратно, в годините без действащ президент индексът обикновено губи средно 1,5% за годината.


С развоя на президентските избори в САЩ през 2024 година инвеститорите ще наблюдават внимателно промените в политиката и икономическите мерки, които могат да повлияят на пазарната динамика.


4. Риск в Азия: Япония, Китай и Индия


Азиатският пейзаж поставя значителни съображения за 2024 година. Японският фондов пазар, представен от Nikkei 225, отбеляза забележителни печалби през 2023 година, подхранвани от благоприятната политика на Японската централна банка и отслабената йена. Въпреки това в началото на 2024 година се очертават предизвикателства, тъй като централната банка обмисля първото си повишение на лихвените проценти от 2007 година насам.


Китай, след една трудна година, ще бъде подложен на наблюдение по време на Националния народен конгрес, целта си за растеж за 2024 година и потенциалните фискални стимули.


Индия се очертава като положителен лъч с благоприятна среда за производство, увеличени разходи за инфраструктура и позициониране като алтернатива на Китай.


5. Политиката на ЕЦБ и на Английската централна банка: Европейската динамика на фокус


Тъй като индексът Stoxx Europe 600 се доближава до най-високото си ниво от две години насам, траекторията на цикличните акции, свързани с Азия, става ключова за устойчиви печалби, особено като се имат предвид потенциалните фискални стимули в Китай. Въпреки "меката" икономика, която потенциално може да повлияе на европейските печалби, консенсусните оценки предполагат приблизително 4% ръст на печалбата през 2024 година, зависещ основно от нарастващите печалби на компаниите.


Пазарите на облигации очакват намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) до април, което предлага потенциален допълнителен импулс за европейските акции. Очакваните корекции в политиката на Английската централна банка ще бъдат повлияни от нейната позиция спрямо тази на Федералния резерв и ЕЦБ, като се имат предвид повишените нива на инфлация в Обединеното кралство сред държавите от Г-7.


Възможностите и рисковете през 2024 година


Докато S&P 500 се стреми към рекордни стойности и инвеститорите се подготвят за 2024 година, преобладава смесица от оптимизъм и предпазливост. Пейзажът е белязан от последиците от решенията на Федералния резерв, траекторията на растеж на технологичните гиганти, динамиката на годината на президентските избори, нюансите на азиатските пазари и промените в политиката в Европа.


Успешното ориентиране в тези фактори ще бъде от решаващо значение за инвеститорите, които се стремят да се възползват от възможностите, като същевременно намалят рисковете в постоянно променящия се пейзаж на фондовия пазар. Уроците, извлечени от обратите на 2023 година, несъмнено ще оформят стратегиите, докато пазарните участници се подготвят за несигурността и възможностите, които предстоят през новата година.