Кой отказа над 20 милиарда долара от Google?

Компанията Wiz мисли за първично публично предлагане

Публикувано от Божидар Балевски юли 23, 2024 в Пазари

Wiz, стартъп за сигурност в облака, реши да се откаже от оферта за придобиване от Google на стойност 23 млрд. долара, която щеше да бъде най-голямата в историята на Google. Вместо това компанията ще продължи с плановете си за излизане на борсата.


В служебна бележка съоснователят и главен изпълнителен директор на Wiz Асаф Рапапорт информира служителите за решението, като подчертава трудността да се откаже такава значителна оферта. Според източник, запознат с вътрешните дискусии в компанията, загрижеността за антитръстовите правила и реакциите на инвеститорите са изиграли значителна роля за решението.


Рапапорт подчерта, че компанията продължава да се фокусира върху постигането на важните си цели: първично публично предлагане и достигане на 1 милиард долара годишни постоянни приходи. Тези цели са били поставени много преди началото на обсъжданията с Google.


Просперитет за Wiz


Предложената сделка щеше да увеличи значително оценката на Wiz спрямо последния кръг на финансиране, който оцени компанията на 12 млрд. долара. Основана през 2020 г., Wiz отбеляза бърз растеж под ръководството на Рапапорт, като в рамките на 18 месеца достигна 100 млн. долара годишни повтарящи се приходи, а миналата година достигна 350 млн. долара.


Пакетът от продукти за сигурност в облака на Wiz включва решения за превенция, активно откриване и реагиране, които са привлекателни за големите корпорации. Тези продукти биха подобрили способността на Google да се конкурира с Microsoft, друг ключов играч на пазара на софтуер за сигурност.


Подразделението за облачни услуги на Alphabet, ръководено от главния изпълнителен директор Томас Куриан, се стреми да запази конкурентното си предимство спрямо Microsoft и Amazon. Подразделението постигна рентабилност през 2023 г. след значителни инвестиции. Въпреки това, с продължаващия бум на изкуствения интелект, натискът за продължаване на растежа остава висок.


В сегашния технологичен пейзаж излизанията от пазара са оскъдни. Стартъпите често изчакват по-благоприятни пазарни условия, за да станат публични, а регулаторните предизвикателства усложняват сделките за придобиване. Прекратяването на това придобиване вероятно е неуспех за фирми за рисков капитал като Index Ventures, Insight Partners, Lightspeed Venture Partners и Sequoia, които инвестираха много в Wiz и очакват значителна възвръщаемост.


Предишни начинания на Google и шефовете на Wiz


Основателите на Wiz имат история на успешни начинания, като преди това създадоха и продадоха стартъпа за сигурност Adallom на Microsoft за 320 млн. долара през 2015 г. Ранната инвестиция на Sequoia във Wiz беше възприета като очевиден избор от бившия лидер на Sequoia Дъг Леоне.


Началото на пандемията COVID-19 малко след стартирането на Wiz ускори приемането на облачни решения, което беше от полза за компанията. Wiz бързо се превърна в ключов играч, способен да идентифицира проблеми със сигурността в публичните облаци, предлагани от Amazon, Google, Microsoft и Oracle. Бързият растеж беше подчертан от кръг на финансиране от 100 млн. долара, обявен по-малко от година след основаването на компанията.


В интервю Сид Триведи, инвеститор във Foundation Capital, отбелязва значителното първоначално финансиране на Wiz като уникален аспект на ранните му дни.


Предишното значително придобиване на Google в областта на киберсигурността беше Mandiant за 5,4 млрд. долара през 2022 г. Най-голямото придобиване от Google досега беше Motorola за 12,5 млрд. долара през 2012 г., въпреки че Google продаде активите на Motorola на Lenovo за 2,9 млрд. долара през 2014 г. Неотдавна Google прекрати обсъжданията за придобиване на компанията за софтуер за продажби HubSpot.


В предишно интервю на Нюйоркската фондова борса Рапапорт потвърди амбициите си за публично представяне на Wiz, като потвърди: „Да, определено“, като се засмя: „Затова сме тук.“