Китайските власти обмислят намеса на фондовия пазар

Коментира се стабилизационен пакет, предимно от офшорни сметки на държавни предприятия, на стойност 278 млрд. долара с цел закупуване на акции в Хонконг.

Публикувано от Божидар Балевски яну 23, 2024 в Пазари

Китай съобщава, че обмисля цялостен набор от мерки, насочени към стабилизиране на неспокойния си фондов пазар, тъй като доверието на инвеститорите продължава да намалява въпреки предишните усилия за спасяване. Китайските власти проучват възможността за мобилизиране на около 2 трилиона юана (278 млрд. долара), предимно от офшорни сметки на държавни предприятия. Тази значителна сума е предназначена за формиране на стабилизационен фонд с цел закупуване на акции в Хонконг.


Държавна намеса


Тези обсъждания подчертават неотложната нужда на китайските политици да се справят с неотдавнашния пазарен спад, при който индексът CSI 300 се срина до петгодишно дъно. Премиерът Ли Цян призова за "решителни" стъпки, признавайки необходимостта от възстановяване на доверието на инвеститорите и предотвратяване на по-нататъшно икономическо напрежение. Предложеният стабилизационен фонд се разглежда поне от октомври, въпреки че сред инвеститорите остава скептицизъм по отношение на потенциалната му ефективност.


Предложената стратегия включва използването на офшорни фондове от китайски държавни предприятия за справяне с непосредствените опасения на пазара. Освен това част от поне 300 млрд. юана от местните фондове е предназначена за инвестиране в акции чрез структури като China Securities Finance Corp. или Central Huijin Investment Ltd. Въпреки че тези мерки могат да осигурят краткосрочно облекчение, остават въпроси относно дългосрочната ефикасност на държавната намеса, като се имат предвид съществуващите икономически предизвикателства в Китай.


Проблемите в Китай


Неотдавнашната разпродажба на китайския фондов пазар е повод за безпокойство, тъй като страната се бори с криза в сектора на недвижимите имоти, влошени потребителски нагласи, намаляващи чуждестранни инвестиции и понижено доверие сред местните предприятия. Тези фактори, съчетани с години на нестабилна политика, създадоха трудна икономическа среда, която изисква решителни действия.


Марвин Чен, стратег в Bloomberg Intelligence, отбелязва: "Потенциалният пакет от мерки за подкрепа би трябвало да успее да спре спада в краткосрочен план и да стабилизира пазарите." Историческите данни обаче сочат, че само държавното изкупуване може да има ограничен успех в поддържането на пазарните нагласи без допълнителни мерки. Предизвикателството пред китайските власти е да вдъхнат увереност не само на пазарите, но и сред инвеститорите на дребно, които бяха засегнати от продължителния спад в сектора на недвижимите имоти.


Китайските официални лица активно проучват алтернативни варианти за справяне с пазарните предизвикателства, като потенциални съобщения се очакват още тази седмица. Плановете обаче могат да бъдат променени, а Китайската комисия за регулиране на ценните книжа не е предоставила официални коментари по въпроса.


Заседанието на Държавния съвет в понеделник, председателствано от премиера Ли, даде представа за съображенията на правителството за капиталовите пазари. Конкретни подробности относно потенциалните действия обаче не бяха оповестени. Липсата на прозрачност внася елемент на несигурност в развоя на ситуацията, като кара инвеститорите и пазарните участници да очакват с нетърпение яснота относно стратегиите на правителството.


Последните години за китайските компании са тежки


Общата пазарна стойност на китайските и хонконгските акции отбеляза зашеметяващ спад от над 6 трлн. долара от пика си през 2021 година насам. Този спад подчертава мащаба на предизвикателството, пред което е изправен Пекин, докато се опитва да обърне тенденцията и да възстанови доверието на инвеститорите. Регулаторните органи предприеха и допълнителни стъпки, като например ограничаване на услугите за къси продажби за някои клиенти.


Вей-Серн Линг, управляващ директор на Union Bancaire Privee, коментира потенциалния спасителен пакет, като заявява: "Спасителният пакет може да се окаже недостатъчен сам по себе си, за да подкрепи пазара от гледна точка на инжектираната стойност, но със сигурност ще помогне да се разсее идеята, че правителството не се грижи за него." Това мнение отразява деликатния баланс, който китайските власти трябва да постигнат между намесата на пазара и вдъхването на доверие в ангажимента на правителството за икономическа стабилност.


Спадът на доверието през последните години, изострен от засиления контрол на президента Си Дзинпин върху частните предприятия и репресиите срещу технологичните гиганти, допълнително усложни ситуацията. Международните банки, които първоначално планираха значително разширяване на дейността си в Китай, сега преразглеждат амбициите си, отразявайки по-широкото въздействие на тези събития върху бизнес средата в страната.


Кевин Снайдер, президент на Азиатско-тихоокеанския регион без Япония в Goldman Sachs Group Inc., подчертава необходимостта от последователност от страна на властите, за да се възстанови доверието. 


Възможен ренесанс или задълбочаване на кризата в Китай


Правят се сравнения с пазарния срив от 2015 година, по време на който Китай използва China Securities Finance Corp. като основно средство за стабилизиране. Въпреки че разгърна значителни средства, сътресенията се запазиха в продължение на една година. Този път властите проучват възможността за използване на офшорни фондове, за да сведат до минимум въздействието върху отслабващия юан. По оценки на Bloomberg Intelligence спасителният фонд може да се разшири до 488 млрд. долара, ако се приеме, че размерът му е подобен на този от 2015 година.


Тъй като китайските власти се ориентират в сложността на стабилизирането на пазара, ефективността на предложените мерки остава несигурна. Световната бизнес общност следи отблизо тези събития, тъй като те имат далечни последици не само за китайската икономика, но и за международните инвеститори и предприятия, работещи на територията на страната. Необходимостта от прозрачна комуникация и последователни политики ще бъде от решаващо значение за възстановяване на доверието и за очертаване на пътя към устойчива икономическа стабилност.