Китай протяга ръка към САЩ относно изкуствения интелект

Пекин е готов да засили диалога и комуникацията в областта на безопасността на изкуствения интелект със САЩ

Публикувано от Божидар Балевски ное 01, 2023 в Пазари

У Джаохуей, заместник-министър на науката и технологиите на Китай, заяви, че Пекин е готов да засили диалога и комуникацията в областта на безопасността на изкуствения интелект с всички страни, включително и САЩ.


На фона на разгарящата се технологична вражда между Китай и Съединените щати заместник-министърът на науката и технологиите на Китай У Джаохуей изрази помирителен тон, като заяви готовността на Пекин да се включи в съвместни усилия за постигане на глобален консенсус относно развитието и регулирането на изкуствения интелект (ИИ). Забележките му бяха направени по време на британската среща на върха за безопасността на ИИ в Блетчли Парк, Англия - платформа, насърчаваща дискусиите за етичните и регулаторните измерения на ИИ.


Позицията на Китай

Позицията на Китай, изразена от У Джаохуей, е за сътрудничество с международните заинтересовани страни, включително САЩ, с цел създаване на рамка за безопасно и отговорно развитие на ИИ. Китай активно популяризира собствените си регулаторни насоки за генеративния ИИ - отделна форма на ИИ, която генерира писмено и визуално съдържание, подобно на човешкото, чрез обработка на огромни масиви от данни. Едновременно с това държави като Обединеното кралство, Европейския съюз и САЩ разработват свои собствени регулаторни режими за справяне с уникалните предизвикателства, породени от технологиите на ИИ.


Този жест на сътрудничество съвпада с подписването на "Декларацията от Блетчли" от Китай и 27 други държави. В тази декларация се подчертава значението на колективното разбиране на възможностите и рисковете, свързани с усъвършенстваните технологии на изкуствения интелект, и необходимостта правителствата да си сътрудничат при справянето с тези предизвикателства. В нея се подчертава спешната необходимост от разбиране и колективно управление на потенциалните рискове чрез глобални съвместни усилия.


Конфликт на интереси

Продължаващият технологичен спор между САЩ и Китай се изостря, особено с обявяването от Министерството на търговията на САЩ на търговски ограничения върху продажбата на усъвършенстваните чипове H800 и A800 на Nvidia в Китай. Този ход оказа значителен натиск върху китайските разработчици на генеративен изкуствен интелект, тъй като много от тях разчитат на хардуера на Nvidia. Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо призна водещата роля на Съединените щати в насърчаването на по-безопасно разработване на ИИ и осигуряването на доброволни ангажименти от страна на американските компании за ИИ за приоритизиране на безопасността и надеждността. Тя също така подчерта ангажимента на САЩ за разширяване на обмена на информация, сътрудничеството в областта на научните изследвания и съгласуването на политиките в световен мащаб. Освен това САЩ проучват възможността за създаване на Институт за безопасност на ИИ, което отразява неотдавнашното съобщение на Обединеното кралство за подобна инициатива.


С оглед на желанието на Китай да си сътрудничи в областта на регулирането и безопасността на ИИ, глобалният пейзаж на ИИ може да се промени значително в посока на сътрудничество и постигане на консенсус. Това действие от страна на Китай, заедно със съответните инициативи на Обединеното кралство и САЩ, отразява нарастващото признаване на значението на международното сътрудничество за оформянето на бъдещето на технологиите за изкуствен интелект. Пътят напред може да включва преодоляване на разделенията в технологичната сфера, за да се изгради по-сигурна и отговорна глобална екосистема на изкуствен интелект.