Какво стои зад рекордите на европейските акции

Ключови европейски индекси и водещ ETF са на исторически върхове

Публикувано от Божидар Балевски май 10, 2024 в Пазари

Борсово-търгуваният фонд iShares MSCI Eurozone EZU достигна най-високата си точка на затваряне от юни 2008 г. насам, отбелязвайки значителен етап в своето развитие. По подобен начин други ключови европейски индекси, като Stoxx Europe 600, германският DAX и британският FTSE 100, също достигнаха исторически върхове.


Стратезите на UBS, под ръководството на Андрю Гартуейт, изразиха предпочитание към евроeпейските акции пред американските, като ги позиционираха в средата на регионалната си оценка. Техният ред на предпочитание започва с Япония, следвана от Обединеното кралство, Европа без Обединеното кралство, развиващите се пазари и накрая САЩ.


Една от основните причини за техния оптимизъм по отношение на европейските пазари е неочаквано положителното представяне на меките икономически показатели, най-вече на индексите на мениджърите по покупките. Това са месечни проучвания, изпращани до висши ръководители на компании от частния сектор, за да се определи посоката на икономическите тенденции в секторите на производството и услугите. Тези индекси измерват икономическото състояние на производствения сектор и сектора на услугите въз основа на пет основни показателя: нови поръчки, нива на запасите, производство, доставки от доставчици и среда на заетост. Тази тенденция накара екипа на UBS да очаква намаляване на разликата в темповете на растеж на БВП между САЩ и Европа.


Европа предприе проактивни стъпки в паричната политика, инициирайки намаляване на лихвените проценти, като водещи бяха Швейцарската национална банка и шведската Риксбанк. Очаква се Европейската централна банка да намали лихвените проценти през следващия месец, евентуално в координация с Английската централна банка.


Траекторията към понижаване на лихвените проценти в Европа е по-определена, за което допринасят по-стабилните данни за инфлацията. Освен това въздействието върху Европа е по-значително поради по-краткия матуритет на нейния дълг и по-сдържаното нарастване на заплатите, което е от полза и за маржовете на печалба на предприятията, според UBS.


От гледна точка на оценката европейските акции изглеждат по-привлекателни със секторно коригирано съотношение цена/печалба, което е с 18% по-ниско от това на САЩ, отбелязват стратезите.


Допълнително в подкрепа на инвестиционната обосновка на Европа са отслабващото евро и повишаващите се PMI, които вероятно ще доведат до по-благоприятни ревизии на печалбата на акция в сравнение с тази в САЩ.


Накрая, UBS подчертава, че европейските компании заемат значителна пазарна позиция, с уникални предложения в 40% от пазарната капитализация, които нямат преки аналози в САЩ.


Изтъкнатите акции като Rightmove, Essity, Haleon, Schneider, Novartis, Siemens Healthineers и Knorr се отличават със своята стойност в сравнение с американските аналози. Освен това компании като Orsted, Richemont, Andritz и Krones са отличени заради своята уникалност и относителна стойност в сравнение с обичайните им нива на търговия.