Какви са цените на златото преди данните за инфлацията в САЩ

Потенциалните сценарии включват повишение на цените, ако се появят признаци за омекотяване на инфлацията.

Публикувано от Божидар Балевски яну 10, 2024 в Пазари

Докато глобалните инвеститори се ориентират в сложния пейзаж от икономически показатели и промени в политиката, цените на златото остават в центъра на вниманието, като преобладава предпазливият тон преди важните данни за инфлацията в САЩ, които ще излезнат четвъртък. Жълтият метал, често смятан за сигурен актив, преживя период на устойчивост, отразяващ очакванията на пазара относно потенциалните корекции на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.


Текущо състояние на златото


Спот златото се задържа на ниво от 2 028,69 долара за тройунция, демонстрирайки минимални колебания в тесен диапазон от около 6 долара. Едновременно с това фючърсите върху златото в САЩ отбелязаха незначително повишение от 0,1 %, достигайки 2 034,20 долара за тройунция. Стабилността на цените на златото се дължи на комбинация от фактори, сред които устойчивостта на щатския долар и постоянната доходност на облигациите - контраст с динамиката на пазара, наблюдавана към края на предходната година.


Анализаторите изтъкват влиянието на стабилния щатски долар и доходността на облигациите върху задържането на цените на златото. Тези фактори в съвкупност са действали като стабилизираща сила, смекчавайки волатилността, която беляза втората половина на 2023 година.


Доларът и доходност на съкровищните облигации


Доларовият индекс, оценяващ щатската валута спрямо кошница от други валути, отбеляза повишение. От началото на годината досега индексът се повиши с 1,6%, подчертавайки относителната сила на щатския долар. Едновременно с това доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ остана над прага от 4%, допринасяйки за общия климат на стабилност.


Фокус върху инфлацията на потребителските цени в САЩ


Предстоящото събитие за инвеститорите е публикуването в четвъртък на доклада за инфлацията на потребителските цени в САЩ - ключов фактор, който може да окаже значително влияние върху пазарните нагласи. Прогнозите сочат очаквано нарастване на общата инфлация с 0,2% за декември, което ще завърши с увеличение от 3,2% на годишна база. Инвеститорите следят отблизо тези данни, като обръщат особено внимание на евентуални признаци за смекчаване, тъй като подобни сигнали биха могли да повлияят върху траекторията на цените на златото.


Специалистите в бранша подчертават потенциалния положителен ефект върху цените на златото в случай на данни, разкриващи "по-мека" в инфлация. Намаляването на инфлацията, очаквано от потребителите според официалния доклад на САЩ, съответства на коментарите на управителя на Фед Мишел Боуман, който изрази мнение, че настоящата парична политика изглежда "достатъчно рестриктивна".


Пазарни очаквания и вероятност за намаляване на лихвените проценти


Пазарните участници активно използват инструменти като CME FedWatch, за да оценят очакванията си, разкривайки 68% вероятност за намаляване на лихвените проценти в САЩ през март. Тази вероятност е ключов показател, тъй като отразява пазарните нагласи по отношение на потенциалните корекции на лихвените проценти. По-ниските лихвени проценти оказват благоприятно въздействие върху цените на златото, тъй като намаляват алтернативните разходи, свързани с притежаването на недоходоносни кюлчета.


Важно обяснение на казаното!


Всеки, който се интересува от икономика, е чувал, че при висока инфлация, златото се представя "много силно" и един от най-обичаните активи. Нека да представим и една друга гледна точка на това, как златният медал реагира на висока инфлация и промяна на лихвените проценти.


Изречението "По-ниските лихвени проценти оказват благоприятно въздействие върху цените на златото, като намаляват алтернативните разходи, свързани с притежаването на златни кюлчета" може да бъде разбито на няколко ключови понятия:


Алтернативните разходи: Алтернативните разходи се отнасят до потенциалните ползи, от които се отказва едно лице или инвеститор, когато избира една възможност пред друга. В контекста на притежаването на злато алтернативната цена е потенциалният доход или възвръщаемост, които биха могли да бъдат получени чрез инвестиране в активи, които ни печелят лихва, като облигации или спестовни сметки.


Златни кюлчета: Златото често се нарича "недоходоносно", тъй като не генерира доход като акциите, изплащащи дивиденти, или облигациите. Когато инвеститорът държи злато, той не получава редовни лихви или дивиденти от него.


Въздействие на лихвените проценти: Лихвените проценти, определяни от централните банки, оказват влияние върху доходността на активите, носещи лихва. Когато лихвените проценти са високи, тези активи стават по-привлекателни, тъй като предлагат по-висока възвръщаемост на инвестициите. Обратно, когато лихвените проценти са ниски, привлекателността на облигациите например намалява.


Нека сега свържем тези понятия:


По-ниски лихвени проценти: Когато централните банки понижават лихвените проценти, това прави традиционните инвестиции като облигации по-малко привлекателни, тъй като потенциалната възвръщаемост намалява.


Благоприятно въздействие върху цените на златото: Златото, като "недоходоносен" актив, се конкурира с инвестициите например в облигации. Когато лихвените проценти са ниски, алтернативните разходи за притежание на злато намаляват - тоест, потенциалните загуби от държане на злато намаляват. Инвеститорите са по-склонни да се откажат от потенциален доход от облигации, тъй като възвръщаемостта на тези активи не е толкова изгодна. В резултат на това повече инвеститори могат да изберат да насочат средствата си към злато или други "недоходоносни" активи.


В обобщение фразата предполага, че когато лихвените проценти са ниски, привлекателността на традиционните инвестиции, изплащащи лихва, намалява, което прави по-привлекателни активите като златото. Инвеститорите са по-склонни да държат злато, защото алтернативните разходи, или доходът, от който биха се отказали, намалява. Тази динамика често води до повишено търсене на злато и може да окаже положително въздействие върху цените му.


Движенията на сребро, платина и паладий


Успоредно със златото при другите благородни метали се наблюдаваха разнопосочни движения. Среброто на спот пазара отбеляза лек спад от 0,2%, установявайки се на 22,93 щатски долара за тройунция. От друга страна, платината отбеляза скромно повишение от 0,2%, достигайки 931,74 щатски долара, докато паладият показа по-съществени печалби с ръст от 0,7%, достигайки 985,48 щатски долара.


Докато инвеститорите очакват представянето на данните за инфлацията в САЩ, пазарът на благородни метали остава в състояние на търпелив застой. Златото, традиционен барометър на икономическата несигурност, е готово да реагира на предстоящата информация, като потенциалните сценарии включват повишение на цените, ако се появят признаци за омекотяване на инфлацията. Сложната взаимовръзка между икономическите показатели, пазарните нагласи и политическите очаквания продължава да формира разказа за златото и другите благородни метали, добавяйки слоеве сложност към глобалния финансов пейзаж.