Какви бяха проблемите на китайския пазар през 2023 година

Почти 90 % от парите, влезли в китайски акции през тази година, са напуснали икономиката

Публикувано от Божидар Балевски дек 29, 2023 в Пазари

В последните моменти на 2023 година китайският фондов пазар стана свидетел на драматичен обрат на съдбата, тъй като близо 90% от чуждестранните инвестиции, които се вляха в пазара по-рано през годината, се изпариха. Тази зашеметяваща промяна, възлизаща на 33 млрд. долара, отразява нарастващата загриженост на глобалните мениджъри на фондове по отношение на ангажимента на Пекин да съживи забавящата се икономика.


Траекторията на нетните чуждестранни инвестиции в акции, търгувани в Китай, говори за намаляващо доверие. От върховата си стойност от 235 млрд. рубли (33 млрд. долара) през август, цифрата спадна със зашеметяващите 87 % до едва 30,7 млрд. рубли или малко над 4 млрд. долара. Този спад набра скорост още през август, предизвикан от разкритията за пропуснати плащания по облигации от страна на строителния предприемач Country Garden, които разкриха сериозността на ликвидната криза в сектора на недвижимите имоти в Китай.


Къде се крие проблемът?


Wang Qi, главен инвестиционен директор за управление на благосъстоянието в UOB Kay Hian в Хонконг, подчертава, че проблемът с доверието се простира отвъд недвижимите имоти, прониквайки в настроенията на потребителите, бизнеса и инвеститорите в страната и в чужбина. Този спад в настроенията е устойчива тенденция, като международните инвеститори последователно изтеглят своите средства от август насам.


Заслужава да се отбележи слабото представяне на китайския фондов пазар спрямо световните му аналози през последните седмици. Въпреки положителните икономически показатели, подобряването на отношенията между САЩ и Китай и стратегическите мерки за укрепване на финансовата система, индексът CSI 300 спадна с повече от 3%, което е в ярък контраст с ръста от 4,7% на S&P 500 през този месец.


Анализаторите се борят с контраинтуитивния характер на този сценарий. Въпреки подобряването на икономическите данни инвеститорите изглежда се отказват от оптимизма си, като Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis, заявява: "Честно казано, няма друга причина за това, освен че инвеститорите по принцип се отказват и казват: "Не виждаме възход".


Инвестиционните маневри в страната


Излизането на офшорните инвеститори от Китай беше улеснено от значителните обратни изкупувания на акции от страна на регистрирани на борсата дружества и мащабните покупки от страна на местни инвестиционни фондове и държавни финансови институции. Тези структури, подложени на натиск от Пекин да подкрепят намаляващите оценки, изиграха решаваща роля за смекчаване на въздействието на оттеглянето на чуждестранни инвеститори.


Въпреки това продължителните разпродажби в чужбина заплашват да хвърлят сянка върху китайските пазари в края на годината. Когато пазарите затворят за края на календарната година, те са на път да отчетат най-малкия годишен приток на чуждестранни инвестиции от 2015 година насам, което е в рязък контраст с първоначалния оптимизъм, свързан с програмата за свързване на фондовите борси, която отбеляза първата си пълна година през 2015 година.


Програмата за свързване на фондовите борси


Програмата за свързване на фондовите борси е трансграничен инвестиционен канал, който свързва Хонконгската фондова борса (HKEX) с фондовите борси в Шанхай и Шънджън. Тя беше стартирана, за да улесни търговията с акции между континентален Китай и Хонконг, като позволи на инвеститорите от двата региона да търгуват с допустими акции на борсите на другата страна.


Програмата стартира официално на 17 ноември 2014 година и отбеляза важен етап в отварянето на китайския финансов пазар за международни инвеститори. Първоначалният оптимизъм около програмата допринесе за увеличаване на обема на търговията и положителния прием от страна на инвеститорите. Въпреки това последвалите предизвикателства и несигурност във финансовия пейзаж на Китай, като регулаторни промени и икономически насрещни ветрове, оказаха влияение върху сегашната инвестиционна обстановка в страната.


Моментното състояние на китайския пазар и пътят напред


Потенциалното възстановяване на пазарните нагласи попадна в преграда с неотдавнашната разпродажба на акциите на компании за хазартни игри, включително Tencent и NetEase, в отговор на обявените от Пекин нови строги регулации за сектора. Реакцията на пазара и паническите продажби подчертават крехкостта на нагласите в настоящата пазарна среда.


Базираните в Хонконг инвеститори наблюдават предпазливост сред глобалните си дългосрочни колеги, които проявяват слаб интерес към китайските акции. Тази предпазливост се дължи на влошеното възприятие на китайските акции през втората половина на годината. Обещанията за политическа подкрепа през юли бяха бързо последвани от пропуснати плащания от страна на строителните предприемачи, което изостри негативните настроения.


Проучване на Bank of America, проведено този месец, показа, че мнозинството от мениджърите на фондове, фокусирани върху Азия, остават с недостатъчно изложение към китайски акции - нагласа, която не се е променила спрямо ноември. Предвижда се CSI 300 да приключи годината с повече от 15% спад в доларово изражение.


С наближаването на края на годината китайският фондов пазар се намира на кръстопът, борейки се с чуждестранните инвестиции, регулаторната несигурност и продължаващите икономически предизвикателства. Резултатът от тази динамика вероятно ще определи траекторията на китайския финансов пейзаж през следващата година.