Как започна втората седмица на 2024 за финансовите пазари?

Wall Street се възстановява от първата си губеща седмица за годината, Nasdaq с впечатляващ старт, Nvidia достига исторически връх.

Публикувано от Божидар Балевски яну 09, 2024 в Пазари

В опит да се възстанови от трудната първа седмица през новата година Wall Street отбеляза положителна промяна в понеделник, предизвикана от съживяването на технологичния сектор. Основните индекси демонстрираха устойчивост, като S&P 500 нарасна с 1,41% и затвори на ниво от 4 763,54 пункта. Nasdaq Composite, демонстрирайки най-доброто си представяне от 14 ноември насам, се покачи с 2,2%, завършвайки на ниво 14 843,77. Едновременно с това Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 216,90 пункта, или 0,58 %, като достигна 37 683,01 пункта.


Възстановяването на технологичния сектор и доверието на инвеститорите


Инвеститорите проявиха силен апетит към технологичния сектор, който през предходната седмица отбеляза спад от 4%. Този подновен интерес бе съпроводен от спад на доходността на облигациите в понеделник. Технологични гиганти като Nvidia отбелязаха ръст от 6,4%, достигайки исторически връх, а Amazon се повиши с близо 2,7%, допринасяйки за възходящата траектория на Nasdaq. Акциите на Alphabet също напреднаха с 2,3%, а Apple отбеляза ръст от 2,4%. VanEck Semiconductor ETF (SMH) отбеляза най-добрия си ден от ноември насам със забележителен скок от 3,5%.


Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа намаля с около 3 базисни пункта, като се търгуваше на ниво от 4,012%. Временното спиране от Boeing на десетки самолети 737 Max 9 за инспекции обаче се отрази на Dow, което доведе до 8% спад на акциите на Boeing. Въпреки този неуспех Dow се възстанови, след като първоначално спадна с повече от 200 пункта.


Тъй като Уолстрийт се възстановява от първата си губеща седмица за годината, анализаторите подчертават, че през 2024 година продължава да се наблюдава същата бича пазарна динамика с присъщи рискове. Загубите от миналата седмица, съчетани с колебанията на 10-годишната доходност в понеделник, вдъхнаха увереност на инвеститорите, предизвиквайки съживяване на технологичния сектор. 


Предстояща яснота относно намаляването на лихвените проценти


През тази седмица пазарните участници очакват да получат по-голяма яснота относно позицията на Федералния резерв по отношение на намаляването на лихвените проценти. Публикуването на индекса на потребителските цени за декември в четвъртък и на индекса на цените на производителите в петък ще даде представа дали усилията на централната банка за управление на инфлацията дават резултат.


Финансовите акции дават предимство на инвестициите със стойност пред тези с растеж


Техническият анализатор Крис Верон от Strategas Securities подчертава неотдавнашното засилване на финансовите акции, което води до относително по-добро представяне на инвестициите в стойност спрямо акциите на растежа. Над 80% от финансовите акции в S&P 500 са във възходящ тренд, което показва устойчивостта на сектора. През последния месец акциите на компаниите за потребителско финансиране и банките отбелязаха значителни печалби, допринасяйки за положителната тенденция при финансовите акции.


Цените на петрола се понижават


Цените на петрола се понижават, тъй като намаляването на цените от Саудитска Арабия предизвиква опасения за глобалното търсене. Американският суров петрол отбеляза значителен спад от над 4% след решението на Саудитска Арабия да намали цените на основния си суров продукт. Фючърсният договор за West Texas Intermediate за февруари загуби 3,04 долара, установявайки се на 70,77 долара, а фючърсният договор за Brent за март загуби 2,64 долара, установявайки се на 76,12 долара. Опасенията за отслабване на световното търсене се появиха, тъй като Саудитска Арабия се стреми да защити пазарния си дял на фона на увеличеното производство в САЩ и конкурентните предложения от Иран и Русия.


Енергийният сектор ограничава печалбите на S&P 500


Въпреки че широкият пазарен индекс се повиши с над 1%, енергийните акции се оказаха пречка за общите печалби на S&P 500 в понеделник. Енергийният сектор беше единственият изоставащ, като спадна с повече от 1,5%. Baker Hughes и Schlumberger доведоха сектора до спад, като спаднаха с по над 3%, а Marathon Oil, EOG Resources и Halliburton също отбелязаха понижения. Маратон Петролиум и Киндер Морган обаче успяха да отбележат ръст.


Morgan Stanley понижава оценката си за европейския енергиен сектор на фона на смекчаване на пазарите


Понижаването на оценката на Morgan Stanley за европейския енергиен сектор до "справедливо равнище" за 2024 година отразява преобладаващите предизвикателства на пазарите на нефт и газ. Анализаторите отбелязват, че разочароващите приходи за третото тримесечие, невпечатляващите съкращения на производството на ОПЕК и неоправданите очаквания за студена зима са отслабили аргументите за по-добри резултати в сектора. Очакват се негативни ревизии на оценките на печалбите и разпределенията на акционерите, въпреки че TotalEnergies и BP са определени като най-добри избори поради диверсифицираните си портфейли и потенциала за растеж.


В заключение, устойчивостта на пазара, особено в технологичния и финансовия сектор, показва продължаващата сложност на факторите, влияещи върху световните пазари. Инвеститорите трябва да внимават, следейки отблизо ключовите икономически показатели и корпоративните резултати, докато се ориентират в несигурността и се възползват от възможностите в променящия се финансов пейзаж.