Как се управлява риска на фондовите пазари

Какво да правим, какво да НЕ правим и как да сведем до минимум загубите си на фондовия пазар?

Публикувано от Божидар Балевски дек 27, 2023 в Пазари

Разбирането и управлението на риска на фондовия пазар е основен аспект на успешното инвестиране. Както мъдро отбелязва Уорън Бъфет: "Рискът идва от това, че не знаеш какво правиш." В този анализ навлизаме в тънкостите на управлението на риска, като наблягаме на важността на приоритизирането на оценката на възможен провал пред очарованието на потенциалните печалби.


Въпреки че потенциалът за по-висока възвръщаемост често пленява инвеститорите, предизвикателството се състои в това да се балансира преследването на печалби с цялостна оценка на свързаните с тях рискове. Наложително е да се признае, че всяка инвестиция е свързана с присъщи несигурности, а нестабилността на цените на акциите налага бдително управление на риска.


Кои са факторите, влияещи върху поведението на инвеститорите?


1. Търсене на по-висока възвръщаемост

Инвеститорите често са склонни да поемат по-голям риск в стремежа си към по-висока възвръщаемост. Макар че в дългосрочен план фондовият пазар исторически превъзхожда другите класове активи, той е свързан с повишена волатилност.


2. Поведенчески пристрастия

Инвеститорите често надценяват способностите си за прогнозиране, като се поддават на пристрастия като нужда от потвърждение, социално влияние и страх от пропуснати ползи (FOMO). Тези предразсъдъци могат да доведат до рискови инвестиции без задълбочено разбиране на свързаните с тях опасности.


3. Липса на знания и опит

Някои инвеститори може да не разполагат с необходимите знания и опит, за да разберат рисковете, свързани с инвестициите, което ги прави склонни да взимат все по-неубедителни решения.


4. Фокусиране върху краткосрочните печалби

Даването на приоритет на краткосрочните печалби пред дългосрочните цели може да накара инвеститорите да вземат по-рискови решения, стремейки се към незабавни печалби.


Какво е необходимо за оценка на риска?


1. Макро- и микрорискове

При оценката на дадена инвестиция разумният подход включва оценка на потенциалните загуби. Изготвянето на контролен списък и разглеждането на макро- и микрорисковете спомага за цялостната оценка на риска.


2. Макрорискове

Макар че макроикономическите фактори играят роля за риска, прогнозирането на точните икономически промени е предизвикателство. Вместо да се опитват да правят макропрогнози, на инвеститорите се препоръчва да се съсредоточат върху финансовите цели, толерантността към риска и дългосрочните стратегии.


- Пазарен риск

Пазарният риск, често системен, се отнася до присъщите опасности, свързани с широки икономически фактори, които могат да повлияят на целия финансов пазар. Това означава, че тези рискове не са специфични за отделни компании, а засягат пазара като цяло. Диверсификацията на различни активи помага да се намали въздействието на непредвидени събития, засягащи целия пазар.


- Влияние на "г-н Пазар"

Метафората за "г-н Пазар", въведена от Бенджамин Греъм, подчертава ирационалността на фондовия пазар, която се проявява понякога. Инвеститорите е добре да се съсредоточат върху вътрешната стойност на компанията, вместо да се влияят от краткосрочните колебания на пазара.


3. Специфичен за компанията риск

Специфичният за компанията риск, или идиосинкратичният риск, е уникален за конкретен бизнес и не е свързан с пазарните условия. Разбирането на неговите причини и въздействия е от решаващо значение за ефективното управление на риска.


- Причини за специфичния за дружеството риск

Специфичният за компанията риск може да е резултат от лоши стратегически решения, оперативни предизвикателства, правни въпроси или проблеми с финансовото състояние на компанията. Този риск може да предизвика значителни колебания в цената на акциите на дружеството, което да повлияе на финансовия успех и да повлияе на способността за изпълнение на дълговите задължения.


Диверсификацията на портфейла чрез притежаването на комбинация от различни акции и активи помага за намаляване на специфичния за компанията риск. Въпреки че някои инвеститори предпочитат фокусиран подход, диверсификацията намалява излагането на риск от резултатите на всяка отделна компания.


4. Допълнителни рискове: Ликвиден и валутен риск

- Ликвиден риск

Илюстриран от случката например с GameStop, ликвидният риск възниква при инвестиране в акции с ниска ликвидност. Бързите и драматични колебания на цените, дължащи се на засиления интерес на инвеститорите на дребно, могат да доведат до непредвидими транзакции и волатилност на цените.


- Валутен риск

Промените в стойностите на валутите една спрямо друга пораждат валутен риск. Разбирането на този риск е от решаващо значение за тези, които участват в обмен на валута или други финансови операции, включващи различни валути.


Приоритизиране на управлението на риска


Успешните инвеститори отдават приоритет на анализа на риска пред изчисляването на печалбите и загубите. Този подход включва разпределяне на инвестиционния капитал между разнообразни активи, за да се сведе до минимум въздействието на инвестиции с негативни резултати. Акцентирането върху дългосрочната перспектива помага да се избегнат прибързани решения, породени от краткосрочни пазарни колебания. Точно това е и целта на Investclub - да предаде на хората най-важните правила, които и най-великият инвеститор на всички времена, Уорън Бъфет, следва. Първото негово правило е "Никога не губи пари!", а второто такова е - "Никога не забравяй правило номер едно!" Всеки, който чете тази статия и се обади на телефона в сайта, има възможността да получи нашето обучение на стойност 1000 лева напълно безплатно! 


Инвестирането в съответствие с толерантността към риска и финансовите цели е от съществено значение за ефективното управление на риска. Постигането на дългосрочен успех изисква внимателно обмисляне на рисковите фактори преди извършване на инвестициите. Като се придържат към цялостна стратегия за оценка на риска, инвеститорите се позиционират за устойчив успех сред динамичния пейзаж на фондовия пазар.