Как се отразяват западните санкции на руските бизнесмени?

Вижте колко пари са спечелили руските магнати миналата година

Публикувано от Божидар Балевски юли 09, 2024 в Пазари

Руските магнати натрупаха милиарди долари под формата на дивиденти, тъй като техните компании възобновиха или увеличиха изплащанията в отговор на намаляващата икономическа несигурност, свързана с войната на Кремъл в Украйна. Данните сочат, че поне дванадесет бизнес фигури са получили над 1 трилион рубли (11,3 млрд. долара) през 2023 г. и първото тримесечие на тази година. Много от тези лица поддържат тесни връзки с президента Владимир Путин, като на някои от тях са наложени санкции заради продължаващия вече трета година конфликт.


Вагит Алекперов, основен акционер и бивш президент на ПАО "Лукойл", оглавява списъка с дивиденти в размер на приблизително 186 млрд. рубли (2,102 млрд. долара). Въпреки санкциите от Обединеното кралство и Австралия, той досега е избегнал санкции от САЩ и Европейския съюз.


След Алекперов се нареждат милиардерите Алексей Мордашов от ПАО "Северстал" и Владимир Лисин от ПАО "Новолипецка стомана" с приходи от дивиденти съответно в размер на 148 млрд. (1,673 млрд. долара) и 121 млрд. рубли (1,370 млдр. долара). Мордашов е санкциониран от САЩ, Обединеното кралство и ЕС, докато Лисин остава свободен от големи ограничения.


Списъкът включва също Генадий Тимченко, близък съюзник на Путин, и Татяна Литвиненко, която придобива дял в ПАО "ФосАгро", преди съпругът ѝ Владимир да бъде санкциониран от САЩ през 2023 г. Владимир Литвиненко, ректор на Минния университет в Санкт Петербург, където Путин получава докторска степен през 1997 г., е бил ръководител на кампанията на президента в три избора.


Икономическа устойчивост и приспособяване


В отговор на нахлуването през февруари 2022 г. САЩ и техните съюзници въведоха мащабни санкции срещу Русия, което накара много компании да преустановят изплащането на дивиденти поради опасения от потенциален икономически срив. Тези опасения обаче не се сбъднаха, тъй като руската икономика постепенно се адаптира, а износителите намериха нови пазари.


След свиването в годината след началото на войната руската икономика отбеляза силен подем, стимулиран от значителните държавни разходи за укрепване на отбранителната индустрия, подпомагане на местните предприятия срещу въздействието на санкциите и предоставяне на социални помощи на семействата. Брутният вътрешен продукт нарасна с 5,4% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Много износители на суровини възобновиха изплащането на дивиденти, след като преструктурираха дейността си и пренасочиха продажбите си към пазарите в Китай, Индия и други страни от Глобалния юг, които не са наложили санкции заради конфликта в Украйна.


Контролирани от държавата предприятия като ПАО "Газпром нефт" и ПАО "Сбербанк", най-голямата руска банка, продължиха да разпределят дивиденти, постигайки рекордни печалби по време на войната. Миналия месец акционерите на Сбербанк одобриха рекордните 752 млрд. рубли (8,512 млрд. долара) под формата на дивиденти за 2023 г.


Бъдещи икономически предизвикателства


Според Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на Macro-Advisory Ltd., въпреки настоящата икономическа устойчивост Русия може да се изправи пред значителни предизвикателства през втората половина на годината и през 2025 г., което може да накара правителството да увеличи данъците. Той отбеляза, че собствениците на предприятия може да предпочетат да изтеглят средства сега, за да избегнат по-високи данъци по-късно.


Компаниите изпитват и все по-големи затруднения с плащанията, което може да доведе до недостиг на промишлени компоненти и потребителски стоки. Наскоро САЩ засилиха заплахите за вторични санкции срещу банки в страни, считани за "приятелски" от Русия. Това доведе до спиране на търговията с долари и евро на Московската борса след американските санкции миналия месец.


Министерството на финансите наскоро преразгледа прогнозата си за бюджетния дефицит за 2024 г. от 1,595 трлн. рубли на 2,12 трлн. рубли (1,1% от БВП). Тъй като инфлацията надхвърля над два пъти целевата стойност от 4%, Банката на Русия може да повиши основния лихвен процент с до 200 базисни точки от сегашните 16% по-късно този месец.


Инвестиционни дилеми за магнати


Санкциите принудиха много руски магнати да се съсредоточат върху вътрешния пазар за своите инвестиции в дивиденти. През май частните инвеститори вкараха 116,3 млрд. рубли в Московската борса, поставяйки месечен рекорд за 2024 г. По данни на централната банка през първото тримесечие инвестициите в руската промишленост са нараснали с 14,5% на годишна база, достигайки близо 6 трилиона рубли (68 млрд. долара). Въпреки това възможностите за вътрешни инвестиции остават ограничени.


"Просто има твърде много несигурност, за да могат магнатите да правят големи инвестиции в този момент", каза Уейфеър, особено като се имат предвид високите лихвени проценти, предлагани от руските банки по депозити в рубли. "За повечето от тях разумният начин на действие е да изчакат."