Изкуственият интелект може да засегне 40% от работните места в света

Според доклад на Международния валутен фонд икономиките с високи доходи са изправени пред по-големи рискове отколкото нововъзникващите пазари.

Публикувано от Божидар Балевски яну 15, 2024 в Изкуствен интелект

В неотдавнашна оценка Международният валутен фонд (МВФ) изрази загриженост относно широкообхватните последици от изкуствения интелект (ИИ) за световния пазар на труда, като разкри, че близо 40% от работните места в света могат да бъдат засегнати. Анализът показва, че докато икономиките с високи доходи са изправени пред по-големи рискове, нововъзникващите пазари и държавите с ниски доходи може да изпитат по-малко непосредствени смущения, но може да станат свидетели на засилено неравенство. В момент, когато бизнес и политически лидери се събират на Световния икономически форум в Давос, предупреждението на МВФ предизвиква призив за проактивно разработване на политики за справяне с потенциалните социални и икономически последици от интеграцията на ИИ.


"Разрушителна технология"


Бързото развитие на изкуствения интелект се превърна във фокус на глобалните дискусии, като МВФ хвърля светлина върху потенциалните последици за работната сила в света. В своята оценка базираната във Вашингтон институция разкрива отрезвяваща перспектива, като посочва, че ИИ може да засегне близо 40% от работните места по света, пораждайки опасения относно потенциала му да задълбочи общото неравенство.


Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева подчерта спешната необходимост от справяне с тази "тревожна тенденция" и призова създателите на политики да предприемат проактивни мерки, за да предотвратят по-нататъшното задълбочаване на социалното неравенство чрез технологиите на ИИ. Георгиева изтъкна деликатния баланс между потенциала за технологична революция, която предизвиква производителност, стимулира глобалния растеж и повишава доходите, и риска от изместване на работни места и задълбочаване на неравенството.


Доклада на Международния валутен фонд


Анализът на МВФ разкрива нюансирана картина на глобалното въздействие на изкуствения интелект, като държавите с високи доходи са изправени пред по-голямо излагане на риск - приблизително 60% от потенциално засегнатите работни места. Същевременно се отбелязва, че около половината от тези работни места могат да се възползват от интегрирането на ИИ за повишаване на производителността. За разлика от тях, нововъзникващите пазари и страните с ниски доходи са изложени на по-ниска експозиция, съответно 40% и 26%. МВФ обяснява тази разлика с факта, че много от тези държави не разполагат с необходимата инфраструктура и квалифицирана работна сила, за да използват незабавно ползите от ИИ, което подчертава риска от увеличаване на неравенството.


Освен това МВФ отбелязва потенциала на ИИ да повлияе на неравенството в доходите и богатството в държавите, като подчертава риска от "поляризация в рамките на доходните групи". В доклада се посочва, че работниците, които могат да получат достъп до предимствата на ИИ, могат да се сблъскат с повишена производителност и по-високи заплати, докато тези, които не могат да го направят, могат да изостанат още повече.


По-рано Goldman Sachs изрази загриженост, оценявайки, че генеративният ИИ може да засегне до 300 млн. работни места в световен мащаб. Въпреки това финансовата институция призна потенциала на ИИ да стимулира производителността на труда, да стимулира икономическия растеж и да увеличи брутния вътрешен продукт с до 7%.


Публикуването на доклада на МВФ съвпада с ежегодното събиране на бизнес и политически лидери на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, Швейцария. Темата "Възстановяване на доверието" подчертава значението на открития и конструктивен диалог между политиците, бизнес лидерите и гражданското общество. В този контекст въздействието на изкуствения интелект - както ползите, така и недостатъците му - се очаква да бъде централна тема на обсъждане. Предупреждението на МВФ служи като навременно напомняне за потенциалните обществени последици от интегрирането на ИИ и отправя призив за отговорно и далновидно разработване на политики. Тъй като светът се бори с предизвикателствата, породени от ИИ, форумът в Давос се превръща в ключова платформа за формиране на колективен и информиран отговор на променящия се пейзаж на световния пазар на труда.