Intel прави най-мащабната инвестиция в Израел досега

Израел отпуска 3,2 млрд. долара безвъзмездна помощ на Intel за нов завод за чипове на стойност 25 млрд. долара

Публикувано от Божидар Балевски дек 30, 2023 в Пазари

Intel получава безвъзмездна помощ от Израел в размер на 3,2 милиарда долара за завод за чипове на стойност 25 милиарда долара: Стратегически ход на фона на глобалните предизвикателства.


Израелското правителство одобри безвъзмездна помощ в размер на 3,2 млрд. долара за новия завод за чипове на Intel, който е на стойност 25 млрд. долара и представлява най-голямата инвестиция на компания в Израел. Това съобщение идва в ключов момент, когато Израел се бори с продължаващото напрежение с палестинската групировка Хамас. Решението също така подчертава значителната подкрепа от страна на голяма американска компания, демонстрирайки щедрото предложение на израелското правителство на фона на нарастващия международен натиск върху Израел да сведе до минимум щетите за цивилното население в Газа.


Акциите на Intel, която поддържа близо 10% от глобалната си работна сила в Израел, отбелязаха положителен отзвук, като отбелязаха скок от близо 3%.


Планът за разширяване на Intel се фокусира върху обекта му в Кирят Гат, разположен само на 42 км от контролираната от Хамас Газа, където функционира съществуващ завод за чипове. Този ход се счита за "важна част от усилията на Intel за насърчаване на по-устойчива глобална верига за доставки", както се посочва в официалното изявление на Intel. Тази инициатива съответства на стратегията на главния изпълнителен директор Пат Гелсинджър за инвестиране на милиарди в световен мащаб, за да се възстанови доминиращата позиция в производството на чипове и да се конкурира по-ефективно с конкурентите в бранша като AMD, Nvidia и Samsung.


"Подкрепата на израелското правителство ще гарантира, че Израел ще остане световен център на полупроводниковите технологии и таланти", подчерта вицепрезидентът на Intel Даниел Бенатар.


Тази значителна безвъзмездна помощ е част от по-широките инвестиции на Intel в Израел, където компанията е получила около 2 млрд. долара под формата на безвъзмездни помощи за други съоръжения през последните 50 години. Офир Йосефи, заместник-генерален директор на Израелския орган за инвестиции, обясни, че Intel е избрала по-висока безвъзмездна помощ и данъчна ставка - решение, взето след месеци на преглед и независим анализ, за да се гарантира икономическата жизнеспособност.


Министърът на финансите Безалел Смотрич определи инвестицията, която се осъществява в период на конфликт, като "инвестиция в правилните и справедливи ценности, които означават напредък за човечеството".


Инвестициите на Intel и какво стои зад тях


Ангажиментът на Intel е за период от пет години, през които ще плаща корпоративен данък в размер на 7,5%, което е увеличение спрямо предишните 5%. Това отклонение от обичайната данъчна ставка от 23% е в съответствие със стратегията на Израел за насърчаване на инвестициите в областите на развитие чрез значителни ползи за компаниите.

Освен в Израел, глобалните инвестиции на Intel включват план за изразходване на над 30 млрд. евро (33 млрд. долара) в Германия за изграждане на два завода за производство на чипове, част от по-широка инвестиционна инициатива на стойност няколко милиарда долара в цяла Европа. По подобен начин през 2022 година Intel обяви инвестиция в размер до 100 млрд. долара за изграждане на това, което може да бъде най-големият комплекс за производство на чипове в света в Охайо.

В допълнение към безвъзмездните средства в размер на 3,2 млрд. долара Intel се ангажира да закупи стоки и услуги на стойност 16,6 млрд. долара от израелски доставчици през следващото десетилетие. Очаква се новото съоръжение да създаде няколко хиляди работни места, което ще допринесе допълнително за израелската икономика.


Intel, която присъства в Израел от 1974 година, разполага с четири развойни и производствени обекта в страната. Съществуващият производствен завод в Кирят Гат, наречен Fab 28, осигурява пряка заетост на близо 12 000 души и непряка на още 42 000. Износът на Intel от Израел, възлизащ на около 9 млрд. долара, представлява 5,5 % от общия износ на високотехнологични продукти. Забележително е, че в Израел са разработени значителни технологични постижения, като например чипът Centrino, позволяващ използването на WiFi, и процесорите Core.


Придобиването от компанията на Mobileye, израелска фирма за технологии за самоуправляващи се автомобили, за 15,3 млрд. долара през 2017 година бележи друг важен етап в ангажираността на Intel със страната.


Въпреки че подробностите за технологиите, които ще се произвеждат в новия завод Fab 38, остават неразкрити, но се съобщава, че строителството вече е започнало. Министър-председателят Бенямин Нетаняху първоначално обяви намерението на Intel да построи завода за чипове на стойност 25 млрд. долара през юни, като заводът Fab 38 ще бъде открит през 2028 година и ще работи до 2035 година.


Получаването на безвъзмездна помощ от Израел в размер на 3,2 млрд. долара за завода за чипове на Intel подчертава стратегическото значение на израелския пазар в глобалния пейзаж на полупроводниците. Тази значителна инвестиция не само отразява ангажимента на Intel да укрепи устойчивостта на своята верига за доставки, но също така подчертава ангажимента на израелското правителство да насърчава технологичния напредък. Решението да се отпусне такава значителна сума в период на геополитически предизвикателства демонстрира взаимното доверие и стратегическото съответствие между Intel и Израел. Тъй като Intel продължава да инвестира в световен мащаб, израелският завод за чипове се откроява като ключов елемент в усилията на компанията да запази водещата си позиция в областта на полупроводниковите технологии.