Икономическата и политическата несигурност в Тайван продължава

Анализ на напрежението с Китай и потенциалните въздействия след победата на Демократичната прогресивна партия.

Публикувано от Божидар Балевски яну 25, 2024 в Геополитика

След победата на Демократичната прогресивна партия (ДПП) на президентските избори в Тайван островната държава се намира на кръстопътя на икономическата несигурност на фона на ескалиращото напрежение с Китай. Анализаторите са разделени по отношение на перспективите, като се опасяват от възможна икономическа блокада и имат различни мнения за въздействието на политическата промяна върху икономическите перспективи на Тайван. В този анализ ще навлезем по-дълбоко в политическата обстановка на Тайван и ще обясним как тя ще се отрази на икономическите перспективи на страната.


Напрежение и икономически рискове


Мениджърът на активи Amundi издаде предупреждение, че Тайван може да бъде изправен пред повишен риск от блокада от страна на Китай, особено ако напрежението продължи да нараства. Фирмата изтъкна възможността Китай да наложи митническа карантина, ограничавайки основния внос и износ само до стоки от първа необходимост. Подобен сценарий, твърди Amundi, може да доведе до опасения за доставките, социални вълнения, обезценяване на тайванския долар и неблагоприятно въздействие върху пазарите на недвижими имоти и акции.


Въпреки че пълната блокада се счита за "много малко вероятна" от глобалната компания за бизнес консултации Teneo, потенциалът за временна икономическа блокада предизвиква тревога. Габриел Вилдау от Teneo подчертава по-умерения характер на президентската кампания на ДПП, като предполага, че крайни мерки, като пълна блокада, са малко вероятни.


Разнопосочни икономически перспективи


Алисия Гарсия Хереро, главен икономист на Nataxis за Азиатско-тихоокеанския регион, представя противоположна перспектива. Тя очаква по-бърз икономически растеж за Тайван през 2024 година, предлагайки положителна перспектива на фона на напрежението. Забележително е, че въпреки политическите премеждия континентален Китай остава най-голямата дестинация за износ на Тайван. Тази динамика, според Хереро, може да осигури "попътен вятър" за правителството на Демократичната прогресивна партия.


Въпреки това предпазливостта на Amundi по отношение на потенциална икономическа блокада внася слой несигурност, който може да повлияе на тайванските пазари. Деликатният баланс между икономическия растеж и геополитическото напрежение вероятно ще определи икономическата траектория на Тайван през следващите месеци.


Политическа динамика и китайски отговор


Китай отхвърля резултата от изборите в Тайван, като твърди, че ДПП не представлява основното обществено мнение. Тъй като Лай Чинг-те от ДПП поема президентския пост, анализаторите внимателно наблюдават реакцията на Китай. Amundi предполага, че Пекин може да продължи да отказва официален диалог с ръководеното от ДПП правителство, но може да проучи възможността за разговори с лидерите на опозиционата партия Куоминдан (КМТ).


Специалистите очертават вероятен сценарий за запазване на статуквото, характеризиращо се с военни учения в близост до Тайван и нежелание на Пекин да се ангажира пряко с ръководеното от ДПП правителство. Предполага се, че Пекин ще следи отблизо изявленията и действията на Лай, преди да формулира цялостен отговор.


Парламентарна промяна и потенциални промени в политиката


Макар че ДПП си осигури президентския пост, тя загуби мнозинството си в тайванския парламент - "Законодателния юан". Разделеният парламент, в който ДПП спечели 51 места опозиционната КМТ 52 места, а Тайванската народна партия - осем, внася нова динамика в тайванската политика.


Очаква се да има широки дискусии между тайванските партии за промени в политиката, като има вероятност за преговори между континентален Китай и тайванските опозиционни партии. Този натиск върху управляващото правителство да започне по-активен диалог с континентален Китай може да окаже влияние върху икономическия пейзаж.


Отношения между Китай и Тайван и икономическа диверсификация


На хоризонта се очертава възможността Китай да води диалог с лидерите на КМТ, особено по отношение на търговските споразумения. Пекин би могъл да възобнови дискусиите около Споразумението за търговия с услуги между двата пролива (Cross-Strait Service Trade Agreement - CSSTA) и Споразумението за търговия със стоки между двата пролива, договорени през 2013 година. CSSTA, договорено от правителството на KMT, имаше за цел да либерализира търговията между Тайван и Китай, но се сблъска с опозиция и протести, което доведе до отпадането му през 2014 година.


Съживяването на тези споразумения може да даде възможност на КМТ да демонстрира способността си да осигури икономически ползи от континентален Китай, особено след като ДПП набляга на "новата политика на южната граница" за намаляване на икономическата зависимост от Китай.


Предизвикателства пред икономическата диверсификация


Загубата на законодателно мнозинство от страна на ДПП поражда опасения относно приемствеността на икономическите ѝ политики, особено относно стремежа за икономическо откъсване от континентален Китай. Специалистите в бранша изразяват скептицизъм, заявявайки, че икономическото откъсване и липсата на достатъчна компенсаторна подкрепа може да попречи на дългосрочния потенциал за растеж на Тайван.


Въпреки предизвикателствата, усилията на Тайван да диверсифицира инвестициите си от Китай показват напредък. През първата половина на 2023 година инвестициите в държави по "новата политика за южно направление" надхвърлиха тези в Китай, което отразява промяната в икономическия фокус. Политическата обстановка обаче може да повлияе на успеха на тези усилия за диверсификация.


Навигация в несигурни води


Тайван се намира в критичен момент, балансирайки между политически промени, потенциални геополитически предизвикателства и икономически стремежи. Победата на Демократичната прогресивна партия внася несигурност, а деликатните взаимоотношения с Китай увеличава сложността. Способността на островната държава да се справи с тези предизвикателства, да поддържа икономическия растеж и да се ангажира ефективно с регионални и глобални партньори ще определи икономическата ѝ траектория в обозримо бъдеще. Докато светът наблюдава, устойчивостта и стратегическите решения на Тайван ще играят ключова роля в определянето на неговата икономическа съдба.