Хедж фондовете залагат на този ценен метал

Това ли е новата възможност на пазарите?

Публикувано от Божидар Балевски юни 07, 2024 в Пазари

Rokos Capital Management и Andurand Capital Management са сред хедж фондовете, които правят значителни инвестиции на пазара на мед, като правят амбициозни залози за значително по-високи цени, които вече донесоха ранни печалби.


Миналия месец цените на медта се покачиха до нов връх от над 11 100 USD за тон, подхранвани от значителен приток на спекулативен капитал, въпреки предупрежденията на индустрията, че тези инвестиции изпреварват реалните пазарни условия. Въпреки последвалия спад от 10 % от тези високи стойности, както Rokos, така и Andurand се позиционират за още по-значителни увеличения.


През последните месеци Rokos агресивно купува опции, залагайки, че цените на медта могат да се покачат до 20 000 USD или повече през следващите години, твърдят източниците. В Andurand към края на април медта е най-голямата позиция по пазарна експозиция, като прогнозите са, че цените могат да достигнат 40 000 USD. Тези прогнози далеч надхвърлят дори най-оптимистичните прогнози на големите банки на Уолстрийт.


През тази година общата стойност на дългите позиции в мед, държани от мениджъри на фондове на фючърсните пазари в Лондон и Ню Йорк, се утрои и към средата на май достигна 45 млрд. долара, надминавайки всички предишни рекорди от 2018 г. насам.


Представители на индустрията изразиха изненада от притока на нови инвестиции в мед, позовавайки се на слабото търсене в Китай и добре заредения пазар. Неотдавнашните смущения в минните дейности обаче накараха инвестиционните банки да ускорят прогнозите си за предстоящ недостиг на мед в световен мащаб. Инвестиционната обосновка на медта - подкрепена от очакваното търсене за енергийния преход - допълнително се засилва от неотдавнашния ентусиазъм около изкуствения интелект и центровете за данни.


Макар че дългосрочните залози на пазарите на опции могат да станат безполезни, ако очакваното рали не се осъществи, както Andurand, така и Rokos вече регистрираха значителни печалби от тазгодишния ценови скок.


Според неотдавнашно писмо до инвеститорите фондовете за първични суровини на Andurand са отчели печалби между 13% и 30% през април, което до голяма степен се дължи на инвестициите им в мед. „Свидетели сме на началото на бичи пазар на медта, а неотдавнашното увеличение на цените е само началото“, посочи Andurand. В писмото се изтъква очакваният от десетилетие дефицит в предлагането, обусловен от повишеното търсене в резултат на прехода към енергетика, съчетан с продължаващото недостатъчно инвестиране в минното дело.


Междувременно тази година Рокос реализира значителни печалби от пазарните си позиции в медта, след като първоначално закупи договори за опции с изтекъл срок на изплащане на ниски цени преди скока на цените, съобщават вътрешни лица. Фирмата е реализирала печалби от някои позиции по време на ралито и оттогава се е преориентирала към потенциално по-високи цени с договори с по-късен срок.


Ако тези позиции се развият благоприятно, Rokos може да спечели няколкостотин милиона долара, като потенциалните печалби ще се увеличат, ако ралито продължи да се развива.


Представители на Rokos и Andurand отказаха коментар.


Други фондове също увеличават своите дялове в медта. Например Greenlight Capital на Дейвид Айнхорн обяви през април, че е заел „средна по размер макропозиция, за да се възползва от нарастващите цени на медта“.


„Нашата настояща хипотеза е, че предлагането на мед скоро ще се окаже недостатъчно спрямо търсенето, което ще доведе до значително повишаване на цените“, съобщи Greenlight в писмо до инвеститорите. „Смятаме, че най-прекият инвестиционен подход при този сценарий е чрез опции върху фючърси върху мед“.


Тъй като пазарът на мед понася тегленето на въже между предпазливите физически търговци и по-оптимистичните дългосрочни инвеститори, неотдавнашният спад на цените показва, че медните бикове срещат съпротива. За тази съпротива допринесоха фактори като отлагане на покупките от страна на производителите, излишък на метал, доставян на борсите от металургичните предприятия, и мечи залози от страна на някои краткосрочни инвеститори.


Въпреки това в четвъртък Trafigura, най-големият световен търговец на мед и дългогодишен „бик“, заяви, че въпреки фундаменталните несъответствия между търсенето и предлагането, пазарът вероятно ще се затегне поради ограниченията в предлагането.


Джей Татум, основател и портфолио мениджър във Valent Asset Management в Ню Йорк, коментира: „Много фундаментално ориентирани хора са объркани от ралито, но изглежда, че навлизаме в нов режим, при който огромният обем капитал, който се влива в тези материали, може да балансира специфичните слабости на сектора.“


Въпреки потиснатите условия на спот пазара в Китай, привържениците на бичия пазар на мед очакват затягане, тъй като глобалната промишлена активност се възстановява, централните банки приемат по-сговорчиви парични политики, добивът на рудодобив се бори да задоволи търсенето, а сектори като електромобилите, възобновяемата енергия и центровете за данни все повече се нуждаят от мед.


Макар че тези фактори поддържат цените на медта от години, неотдавнашният бум на акциите на изкуствения интелект накара търговците и анализаторите да оценят потенциалното търсене на мед от страна на индустрия, готова да консумира значителна енергия.


Оценките се различават, но има широк консенсус, че пазарът на мед скоро ще се сблъска със значителен дефицит.


Фредерик Фишер, който управлява широкообхватен фонд за суровини на стойност 650 млн. щатски долара в Allianz Global Investors, нараснал с около 70% от март насам, отбеляза: „Темата за центровете за данни е само един от многото фактори, но тя допринася за вече напрегнатия пейзаж на търсенето и предлагането. Дългосрочните фактори за медта остават непроменени."