ГРЕШКА! Пазарите се сринаха с 99%

Wall Street не е виждал такова събитие от години

Публикувано от Божидар Балевски юни 03, 2024 в Пазари

Техническа неизправност временно показва драстичен спад от 99% в цената на акциите клас А на Berkshire Hathaway на Нюйоркската фондова борса. Проблемът, който засегна неизвестен брой акции, беше отстранен преди обяд, като се възстановиха нормалните условия за търговия.


В началото на търговията на 3 юни бяха сключени по-малко от 4000 сделки с първокласните акции клас А на Berkshire, преди да бъде наложено спиране на търговията. В същото време по-достъпните акции от клас B на Berkshire отбелязаха лек спад, като до обяд приключиха с по-малко от 1% по-ниско.


Техническите затруднения, установени около 11:45 ч. източно време, се дължаха на некоректни ценови лимити, определени от Консолидираната асоциация на лентите (CTA), която предоставя данни за търговията в реално време. CTA посочи, че казусът вероятно е бил предизвикан от скорошна актуализация на софтуера. Планира се връщане към предишната софтуерна система, за да се осигури стабилност при бъдещи сесии.


Инцидентът оказа временно влияние върху търговската активност и на други акции, включително Chipotle Mexican Grill и Bank of Montreal, като общо 40 акции са изправени пред подобни проблеми.


Въпреки прекъсването на търговията нямаше значително въздействие върху по-широките пазарни индекси. Подобни епизоди подчертават уязвимостта на финансовите пазари към технически смущения. Неотдавнашни случаи включват спиране на подаването на данни за индексите на CME и системна грешка в Nasdaq, която отмени някои сделки.


Обикновено акциите клас А на Berkshire Hathaway са сред най-скъпите на пазара, което отразява предпочитанията на Уорън Бъфет да привлича дългосрочни, инвестиционно настроени акционери. След пика в края на март, когато акциите от клас А достигнаха рекордно високи стойности, търговията продължава да привлича внимание поради значителната си стойност, която наскоро надхвърли средната цена на жилищата в САЩ с 45%.


Основен акционер остава Уорън Бъфет, който притежава над 38% от тези акции. Плановете му за филантропия включват даряване на голяма част от натрупаното богатство от управлението на базирания в Омаха конгломерат, който той ръководи от 1965 г. насам.


Подобни ситуации в миналото


Ситуации, подобни на техническия проблем на Нюйоркската фондова борса, довел до грешка в показването на цените на акциите на Berkshire Hathaway, са възниквали на различни финансови пазари по света. Тези инциденти често са свързани със софтуерни неизправности, човешки грешки или системни сривове в платформите за търговия или системите за управление на данни. Ето няколко забележителни примера:


Флаш срив през 2010 г: На 6 май 2010 г. фондовите пазари в САЩ преживяха бърз и силен спад, като индексът Dow Jones Industrial Average се срина с близо 1000 пункта само за няколко минути, преди да се възстанови. Това събитие до голяма степен се дължи на алгоритми за високочестотна търговия, които реагират на големи продажби на фючърсни договори.


Инцидент с Knight Capital Group (2012 г.): Софтуерна грешка в алгоритмите за търговия на Knight Capital доведе до загуба на 440 млн. долара само за 45 минути. Компанията неволно купи и продаде милиони акции в над сто акции поради неизправност в автоматизираната си система за търговия.


Замразяване на NASDAQ (2013 г.): През август 2013 г. търговията на NASDAQ беше спряна за няколко часа поради технически проблем в системата за котиране на цените на борсата. Този проблем наруши търговията с хиляди акции, включително на големи компании като Apple и Microsoft.


Прекъсване на Лондонската фондова борса (2020 г.): През август 2020 г. Лондонската фондова борса преживя значителен прекъсване на търговията, което забави отварянето на пазара с близо два часа. Това беше едно от най-продължителните смущения на LSE през последните години.


Спиране на Токийската фондова борса (2020 г.): През октомври 2020 г. цялата търговия на Токийската фондова борса беше спряна за цял ден поради хардуерна повреда в системата за търговия. Това беше първото целодневно спиране, откакто борсата премина към изцяло електронна система през 1999 г.


Проблем с Euronext (2020 г.): Технически проблеми засегнаха търговията на платформите на Euronext, което се отрази на акциите и дериватите в градове като Париж, Брюксел, Амстердам и Лисабон. Смущенията бяха причинени от софтуерен проблем, който наруши подаването на поръчки.


Тези инциденти подчертават сложността и уязвимостта, свързани с електронните системи за търговия, и значението на надеждното управление на риска и системните защити на финансовите пазари.