Google обяви амбициозна цел

Google се стреми да вгради усъвършенстван изкуствен интелект в телефоните с Android, очаквайки "суперцикъл" в сектора, задвижван от изкуствен интелект.

Публикувано от Божидар Балевски фев 26, 2024 в Изкуствен интелект

Google възнамерява да внедри своите авангардни големи езикови модели (Large Language Models) директно в устройствата с Android през 2025 година, отбелязвайки значителна стъпка към интегрирането на усъвършенстван изкуствен интелект в потребителското преживяване. Този ход е в съответствие с по-широката тенденция в индустрията - компаниите проучват потенциала на ИИ за съживяване на пазара на смартфони, който през последните години е свидетел на застой в продажбите.


Модели на Gemini директно в устройство


Понастоящем смартфоните Pixel на Google и други способни устройства с Android използват Gemini Nano - по-малка и по-ефективна версия на модела на компанията, Gemini. Този модел на ИИ "на устройство" предлага функционалност, но не разполага с пълните възможности на по-усъвършенстваните версии, намиращи се в облачните центрове за данни на Google.


Амбициите на Google обаче надхвърлят тази междинна стъпка. Брайън Раковски, вицепрезидент по управление на продуктите в подразделението Pixel на Google, наскоро заяви очакванията си, че по-усъвършенстваните форми на Gemini, които понастоящем са базирани в облака, ще започнат да се интегрират в устройствата с Android от следващата година.


"Имаше доста пробиви за компресиране на тези модели, за да могат да работят на устройство", каза Раковски признавайки техническите пречки за постигането на този подвиг. Той уточни още: "Има по-малки версии на нашия модел Gemini в облака... Би било чудесно всички модели да работят на устройство. Той все още има чудесни приложения."


Тази промяна означава увереност на Google в способността му да оптимизира моделите си за работа на устройство, което потенциално отключва няколко предимства:


Намалена латентност - Обработката на информацията на място елиминира зависимостта от отдалечени сървъри, което води до по-бързо време за реакция и подобрено потребителско изживяване.

Офлайн функционалност - Потребителите могат да имат достъп до определени функции, базирани на изкуствен интелект, дори без интернет връзка.

Повишена сигурност - Обработката на данни на местно ниво би могла потенциално да отговори на опасенията за неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните при използването на базирани в облака модели на ИИ. 


Мечтата за "суперцикъл"


Индустрията за смартфони копнее за "суперцикъл" - период на значителен и устойчив растеж, задвижван от революционни технологични постижения. Това желание идва след няколко трудни години, белязани от слаби продажби. През 2023 година световните доставки на смартфони се сринаха до най-ниската си точка от десетилетие, достигайки едва 1,16 млрд. броя.


Анализаторите обаче остават скептични по отношение на непосредствената възможност за суперцикъл, задвижван от ИИ. Те твърдят, че на настоящия пазар липсва необходимото ниво на иновации, които да привлекат потребителите, много от които задържат съществуващите си устройства за по-дълъг период от време.


"За съжаление, не очакваме такъв бум", отбелязва Франсиско Херонимо, вицепрезидент на отдел "Данни и анализи" в изследователската компания IDC. Той доразви темата за миналия суперцикъл, като заяви: "Последният суперцикъл, който наблюдавахме, беше между 2010 и 2015 година, когато за пет години пазарът нарасна пет пъти - от около 300 млн. смартфона годишно до 1,5 млрд."


Преосмисляне на смартфоните с помощта на изкуствен интелект


Макар че суперцикълът може да не е неизбежен, потенциалът на ИИ да преобрази пейзажа на смартфоните е неоспорим. Няколко играчи в индустрията, като Humane, Rabbit и Meizu, проучват радикални промени на традиционния смартфон. Техните виждания включват по-малки, по-компактни устройства, които дават приоритет на гласовото взаимодействие и предлагат функционалности, подобни на високоговорител Amazon Echo.


Надпреварата за изкуствен интелект се разгорещява


Стремежът към модели с изкуствен интелект в устройствата засилва продължаващата конкуренция в сферата на изкуствения интелект. Gemini на Google, който понастоящем се предлага в различни конфигурации като "Nano" и предстоящите по-усъвършенствани версии на устройствата, се изправя лице в лице с модела GPT-4 на OpenAI, подкрепян от Microsoft. И двата модела могат да се похвалят с впечатляващ брой параметри - 1,56 трилиона за Gemini и 1,76 трилиона за GPT-4 - което подчертава бързия напредък в технологиите на ИИ. 


В контекста на големите езикови модели (LLM) броят на параметрите се отнася до метрика, която отразява размера и сложността на модела. Той по същество представлява броя на регулируемите променливи в архитектурата на LLM. Тези променливи са числови стойности, които моделът научава и регулира по време на процеса на обучение, което му позволява да изпълнява различни задачи като разбиране на езика, генериране на текст и превод на езици.


Пътят напред за Google


Google демонстрира своята отдаденост на лидерството в областта на изкуствения интелект чрез различни инициативи, включително неотдавнашното ребрандиране на своята алтернатива на ChatGPT, Bard, на Gemini. Това ребрандиране съвпада с пускането на специално приложение за Android за взаимодействие с Gemini и възможности за абонамент за потребителите, които търсят разширена функционалност.


В заключение, амбицията на Google да вгради усъвършенствани модели на изкуствен интелект в устройствата с Android през 2025 година означава важна стъпка към интегрирането на изкуствения интелект в ежедневните потребителски преживявания. Макар че възможността за незабавен суперцикъл, задвижван от ИИ, остава спорна, потенциалът на ИИ да промени пазара на смартфони и взаимодействията с потребителите е многообещаващ в дългосрочен план. Това развитие допълнително засилва конкурентния пейзаж в областта на ИИ, като Google се бори за доминация със силни играчи като OpenAI. Тъй като технологията продължава да се развива и да се интегрира в различни аспекти на живота ни, наблюдението на развитието на ИИ в екосистемата на смартфоните ще бъде интригуващ аспект от бъдещето на индустрията.