Големите технологични титани и техните финансови резултати

Начините, по които големите технологични компании печелят милиардите си и точните цифри зад бизнесите им.

Публикувано от Божидар Балевски дек 21, 2023 в Пазари

В постоянно развиващия се свят на бизнеса някои индустрии исторически са си спечелили епитета "гиганти" поради своя несравним мащаб и влияние. От петрола до тютюна и фармацевтиката, този термин винаги е означавал уникално господство. В днешния пейзаж това отличие е подходящо въплътено от големите технологични компании - страховита група, включваща Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Meta (преди Facebook) и Nvidia. Тези технологични гиганти не само доминират в технологичната сфера, но и се нареждат сред осемте най-ценни компании в световен мащаб по пазарна капитализация.


Самата повсеместност на дейността им позволява на тези компании постоянно да постигат годишни приходи, които надхвърлят БВП на много държави. За да разберем тънкостите на финансовия им успех, нека разгледаме последните им целогодишни отчет, като разберем как и откъде идват приходите на големите технологични компании.


Alphabet, Amazon и Meta


Нека започнем с разглеждането на Alphabet, Amazon и Meta, които приключват финансовите си години през декември 2022 година. Alphabet, компанията майка на Google, отчита приходи, които през 2022 година леко надхвърлят 280 млрд. долара, като почти 60% от тях са генерирани от монетизирането на търсенето в Google и свързаните с него дейности. Печалбата им в размер на 60 млрд. долара се нарежда на трето място сред колегите им от сектора на големите технологии, като може да се похвали с марж на нетната печалба от 21,2% за годината.


Alphabet:

Приходи: 282,8 млрд. долара

Печалба: 60,0 млрд. долара

Марж на нетната печалба: 21,2%

Промяна в приходите (на годишна база): 10%


От друга страна, гигантът в електронната търговия Amazon постигна рекордно високи приходи от 514 млрд. Въпреки този триумф, изплащането на обезщетения и разходите за обезценка в размер на 720 млн. долара, свързани със затварянето на някои физически магазини за хранителни стоки, доведоха до значителна нетна загуба от близо 3 млрд. долара. Вследствие на това Amazon се сблъска с отрицателен марж на нетната печалба от -0,53 %.


Amazon:

Приходи: 514,0 млрд. долара

Печалба: -$2,7 млрд.

Марж на нетната печалба: -0,5%

Промяна в приходите (на годишна база): 9%


Meta, известна преди като Facebook, си осигури близо 117 млрд. долара приходи за 2022 година, което ѝ донесе 23 млрд. долара печалба с нетен марж от почти 20%. Въпреки незначителния спад на приходите на годишна база от -1%, дължащ се на движението на валутните курсове, финансовото състояние на Meta остава стабилно.


Meta:

Приходи: 116,6 млрд. долара

Печалба: 23,2 млрд. долара

Марж на нетната печалба: 19,9%

Изменение на приходите (на годишна база): -1%


Apple, Microsoft и Nvidia


Премествайки вниманието към Apple, технологичният гигант отчете приходи от 383 млрд. долара за финансовата година, приключваща през септември 2023 гогидна, със значителна печалба от 97 млрд. долара - втората по големина в световен мащаб след петролния гигант Saudi Aramco. Маржът на нетната печалба на Apple от 25,3 % е вторият по големина сред колегите й от големите технологични компании.


Apple:

Приходи: $383,3 млрд.

Печалба: 97,0 млрд. долара

Марж на нетната печалба: 25,3%

Промяна в приходите (на годишна база): -5%


Microsoft, воден от стратегическия фокус на главния изпълнителен директор Сатя Надела върху сегмента на облачните услуги и сървърите, реализира приходи от близо 212 млрд. долара за фискалната година, приключваща през юли 2023 година. С нетна печалба от 72 млрд. щатски долара Microsoft постигна най-високия марж на печалбата в сектора на големите технологии - 34,1%.


Microsoft:

Приходи: 211,9 млрд. долара

Печалба: 72,4 млрд. долара

Марж на нетната печалба: 34,1%

Промяна в приходите (на годишна база): 7%


Nvidia, разработчикът на чипове и участник в клуба на трилионните компании, отчете 27 млрд. долара приходи за финансовата година, приключваща през януари 2023 година, придружени от 4 млрд. долара печалба и марж на нетната печалба от 15,9%. Забележително е, че профилът на компанията сред инвеститорите бързо се повишава поради решаващата ѝ роля в разрастващия се бизнес с чипове с изкуствен интелект, което води до повече от четирикратно увеличение на печалбата през 2023 година.


Nvidia:

Приходи: 27,0 млрд. долара

Печалба: 4,37 млрд. долара

Марж на нетната печалба: 15,9%

Промяна в приходите (на годишна база): Равномерна


В заключение, финансовата динамика на големите технологични компании показва както триумфи, така и предизвикателства. Тъй като тези технологични титани навигират в сложния пейзаж на глобалния бизнес, техните стратегии и резултати продължават да определят бъдещето на технологичната индустрия.