Германският регулатор съветва банките да се подготвят за трудни времена

Немският финансов регулатор BaFin съветва банките да използват част от огромните си печалби през 2023 за предстоящи "черни дни".

Публикувано от Божидар Балевски яну 26, 2024 в Пазари

След изгодната за банковия сектор година, характеризираща се със значителни печалби, стимулирани от повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки, председателят на германския финансов регулатор BaFin Раймунд Брансън отправя предупредителна нота. 


Федерален орган за финансов надзор или BaFin е финансовият регулаторен орган в Германия. Той е независима федерална институция, която наблюдава и регулира финансовите пазари и институции в Германия, за да гарантира стабилността и целостта на финансовата система.


Макар че банките са абсорбирали непосредственото въздействие на повишенията на лихвените проценти, той предупреждава за потенциални предизвикателства на хоризонта, като призовава финансовите институции да насочат неотдавнашните неочаквани печалби към провизии за потенциални просрочия на кредити. В този анализ ще разгледаме динамиката на банковия сектор, икономическите фактори и предпазливите мерки, препоръчвани от регулаторните органи.


Проспериращата 2023 година за банките


През 2023 година банковата индустрия преживя неочаквана печалба, възползвайки се от настойчивото повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки, като същевременно поддържаше ниски лихвени проценти по депозитите. Този стратегически подход допринесе за значителни печалби на финансовите институции в световен мащаб. През последните две години централните банки по света започнаха да затягат паричната си политика, за да овладеят нарастващата инфлация. Сега обаче вниманието се насочва към това кога основните играчи като Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Английската централна банка ще започнат да намаляват лихвените проценти.


Продължаващи икономически предизвикателства


Въпреки устойчивостта, която икономиките демонстрират пред лицето на повишаващите се лихвени проценти по кредитите, продължават да съществуват опасения за все още неосезаемите последици за домакинствата и бизнеса. Председателят на BaFin признава, че макар банковите отчети да са асимилирали първоначалния шок от повишаването на лихвените проценти, истинските предизвикателства може би предстоят. Коментарите му подчертават потенциалните затруднения за клиентите в сектори като недвижимите имоти и по-широката икономика, като предупреждава, че въздействието не се е материализирало напълно.


Предпазливост в условията на високи лихви


Призивът към банките да заделят печалби като провизии за потенциални неизпълнения на кредити произтича от очакването за запазване на исторически високите лихвени проценти. Ръководителят на BaFin подчертава значението на предпазливостта на финансовите институции, които не се съсредоточават само върху печалбите на акционерите, а се подготвят усърдно за бъдещите разходи. Тъй като лихвените проценти остават високи, поддържането на рентабилността, наблюдавана през 2023 година и 2024 година, може да се окаже предизвикателство, което налага стратегически и благоразумен финансов подход.


Резултати на Deutsche Bank


Подчертавайки по-широката тенденция, Deutsche Bank, най-големият кредитор в Германия, надхвърли очакванията за третото тримесечие с нетна печалба от 1,031 млрд. евро (1,12 млрд. долара). След този положителен финансов резултат банката незабавно обяви планове за увеличаване и ускоряване на изплащането на суми на акционерите. Този ход на Deutsche Bank е пример за склонността на индустрията да споделя просперитета, генериран по време на неотдавнашния бум на печалбите.


Икономическа рецесия


На фона на очакванията за икономическа рецесия в еврозоната и на Германия, която е изправена пред продължителен спад, възникват опасения относно устойчивостта на банките. Въпреки че през 2023 година в Германия се очаква свиване на икономиката с 0,3% на годишна база, много банки не са увеличили съществено провизиите си за кредитни загуби. Раймунд Брансън очаква тази тенденция да се промени през следващата година. Той предполага, че някои банки може би вече са започнали да засилват провизиите за лоши кредити през последното тримесечие на 2023 година, но пазарът трябва да очаква още по-значително увеличение на провизиите за кредитни загуби.


Въпреки че фирмените несъстоятелности все още не са отразили очакваното въздействие на бързо нарастващите лихвени проценти, Брансън отбелязва, че данните са изкуствено ниски поради продължителния период на изключително ниски лихвени проценти и значителни фискални стимули. Той твърди, че несъстоятелността е почти "предварително програмирана" да се увеличи, което представлява нормален ход на събитията за банките, които ще трябва да се справят с потенциалните кредитни загуби в счетоводните си книги. Това подчертава необходимостта финансовите институции да проявяват предпазливост и стратегическо планиране в условията на променящата се икономическа динамика.


Скептична позиция и предпазливи мерки


Скептицизмът на BaFin относно продължаването на нарастващата рентабилност след 2023 година служи като напомняне за цикличния характер на финансовата индустрия. Докато банките се ориентират в потенциалните насрещни ветрове, акцентът е върху внимателното обмисляне на провизиите, необходими за смекчаване на бъдещите предизвикателства. Призивът да се запазят пари "за черни дни" обхваща не само финансовите провизии, но и стратегическите инвестиции в оперативната сигурност и стабилност, включително защитата срещу кибератаки.


В заключение, стабилните резултати на банковия сектор през 2023 година създадоха предпоставки за нюансиран и изпълнен с предизвикателства пейзаж. Балансирането между стремежа към рентабилност и предпазливостта е от първостепенно значение, тъй като икономическата несигурност продължава. Регулаторните насоки на BaFin сигнализират за проактивен подход за справяне с потенциалните капани, като подчертават необходимостта финансовите институции да се укрепят срещу бъдещи сътресения. Тъй като банките се подготвят за предстоящите непредвидими икономически течения, стратегическото планиране и фокусът върху дългосрочната стабилност ще бъдат от съществено значение за навигирането в сложните води на финансовата индустрия.