Финансовите резултати на Microsoft

По-високите приходи на Microsoft за второто фискално тримесечие отразяват силния растеж на Azure въпреки предпазливата прогноза.

Публикувано от Божидар Балевски яну 31, 2024 в Пазари

Microsoft Corporation, глобален технологичен гигант, отчете добри резултати за второто фискално тримесечие, като надмина очакванията на анализаторите. Резултатите на компанията бяха подкрепени от изключителния ръст на нейните облачни услуги Azure, което е сигнал за устойчивостта и стратегическото позициониране на Microsoft в конкурентния технологичен пейзаж.


Основни данни за печалбите и приходите


Microsoft отчете печалба от 2,93 долара на акция, надхвърляйки консенсуса на анализаторите за 2,78 долара на акция. Приходите за тримесечието достигнаха 62,02 млрд. щатски долара, надминавайки очакванията, определени на 61,12 млрд. щатски долара. Въпреки това силно представяне акциите на Microsoft отбелязаха незначителен спад от до 2% в продължителната търговия след публикуването на фискалните резултати.


Поглеждайки напред, Microsoft предостави донякъде консервативна прогноза за приходите за третото фискално тримесечие, която варира между 60 и 61 млрд. долара. Макар че това е малко под очакваните от анализаторите 60,93 млрд. долара, компанията предвижда по-ниски от очакваните разходи за приходи и оперативни разходи за предстоящото тримесечие.


"Разходи за приходи" се отнасят до преките разходи, свързани с производството и доставката на стоки или услуги, включително производствените разходи, разходите за дистрибуция и разходите, пряко свързани с генерирането на приходи. "Оперативни разходи" обхващат ежедневните разходи за управление на бизнеса, които не са пряко свързани с производството, като заплати, наеми, комунални услуги и маркетингови разходи. Това означава, че компанията очаква повишаване на ефективността или намаляване на разходите в тези области, което може да допринесе за по-високи маржове на печалбата въпреки консервативната прогноза за приходите.


Впечатляващ растеж и стратегически придобивания на Azure


Един от ключовите фактори за звездните резултати на Microsoft беше забележителният растеж в сегмента Intelligent Cloud, който включва облачната инфраструктура Azure, SQL Server, Windows Server, Nuance, GitHub и корпоративни услуги. Този сегмент генерира приходи в размер на 25,88 млрд. щатски долара, което отразява значително увеличение от 20% на годишна база. Забележително е, че приходите от Azure и други облачни услуги отбелязаха сериозен ръст от 30%.


Стратегическото придобиване на издателя на видеоигри Activision Blizzard, най-голямата сделка на Microsoft до момента, изигра ключова роля за формирането на тримесечието. Компанията приключи това значимо придобиване през второто фискално тримесечие, като разшири влиянието си в игралната индустрия и подчерта ангажимента си за диверсифициране на потоците от приходи.


Поглед към основните бизнес сегменти


Сегмент "Интелигентен облак": Ръстът на Azure от 30% надхвърли прогнозите на анализаторите, като изкуственият интелект допринесе значително за това разширяване. Microsoft вече разполага с 53 000 клиенти на Azure AI, като една трета от тях са новоприети през изминалата година.


Производителност и бизнес процеси: Този сегмент, включващ софтуера за продуктивност Office, LinkedIn и Dynamics, отбеляза приходи от 19,25 млрд. долара, надминавайки консенсуса от 18,99 млрд. долара, отразявайки 13% увеличение.


Сегмент "Персонални компютри": Windows, Surface, Bing и Xbox допринесоха за приходи от 16,89 млрд. долара, надхвърляйки оценката от 16,79 млрд. долара и нараствайки с приблизително 19%.


Промени в Microsoft 365 Copilot и работната сила


През второто фискално тримесечие Microsoft предприе стратегически стъпки, включително завършване на придобиването на Activision Blizzard и въвеждане на потребителски облачни чипове. Освен това компанията стартира месечна добавка Copilot AI за 30 долара към софтуерните пакети за продуктивност на Microsoft 365, демонстрирайки ангажимент за иновации.


Макар че ръководителите на Microsoft се въздържаха от разкриване на конкретни цифри относно приемането на услугата Copilot, те изразиха оптимизъм относно резултатите от нейната ранна фаза. Главният финансов директор на Microsoft, Ейми Худ, посочи, че очаква ръст на приходите с течение на времето, като подчерта положителната траектория на Microsoft 365 Copilot.


През тримесечието обаче продължиха и организационните промени, включително съкращенията в дъщерното дружество на Microsoft LinkedIn, където през октомври бяха съкратени около 700 работни места. Освен това звеното за игри претърпя съкращение на работната сила с около 9%, което засегна приблизително 1900 служители след приключването на сделката с Activision.


Реакция на пазара и бъдещи перспективи


Въпреки лекия спад в следборсовата търговия, акциите на Microsoft демонстрираха похвално стартово представяне през 2024 година, като досега са нараснали с малко над 10%. Това контрастира с по-широкия пазар, тъй като индексът S&P 500 е отбелязал 3% ръст през същия период. Реакцията на пазара подчертава доверието на инвеститорите в способността на Microsoft да се справя с предизвикателствата и да се възползва от стратегическите възможности.


В перспектива Microsoft е изправен пред двойното предизвикателство да запази темпа си на растеж, особено в силно конкурентния сектор на облачните услуги, като същевременно се справи с организационните промени и оптимизира синергията от последните придобивания. Предпазливата прогноза на компанията за приходите през третото фискално тримесечие предполага прагматичен подход на фона на променящата се пазарна динамика.


Резултатите на Microsoft за второто фискално тримесечие подчертават устойчивостта и адаптивността на компанията в динамична бизнес среда. Впечатляващият ръст на Azure, стратегическите придобивания и иновативните предложения като Microsoft 365 Copilot допринасят за положителната картина. Въпреки това, предвид несигурността на световните пазари и продължаващите корекции на работната сила, премерената прогноза на Microsoft за предстоящото тримесечие отразява предпазлив подход. Тъй като технологичният гигант продължава да определя бъдещето на компютрите, инвеститорите ще следят отблизо неговите стратегии и резултати в бързо развиващата се цифрова ера.