Европейските регулатори атакуват Microsoft

Един от софтуерите на Microsoft може да му донесе проблеми в Европа

Публикувано от Божидар Балевски юни 24, 2024 в Пазари

Microsoft Corp е заплашена от значителна глоба от Европейския съюз, след като регулаторните органи на блока обвиниха технологичния гигант в монополни практики чрез интегриране на софтуера за видеоконференции Teams с други бизнес приложения.


Европейската комисия публикува изявление за възражения, в което твърди, че стратегията на Microsoft за свързване на Teams с пакетите Office 365 и Microsoft 365 нарушава антитръстовите разпоредби на ЕС. Твърди се, че от 2019 г. насам подходът на Microsoft защитава пазарното ѝ лидерство и осигурява на Teams нелоялно конкурентно предимство, което допълнително се засилва от ограничената съвместимост с друг софтуер, според регулаторния орган.


"Поддържането на конкуренцията при инструментите за дистанционна комуникация и сътрудничество е от решаващо значение, тъй като насърчава иновациите в тези сектори", заяви във вторник комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.


Макар че глобите за нарушаване на антитръстовото законодателство могат да достигнат до 10% от годишните глобални приходи на дадена фирма, подобни крайни санкции са рядкост. Microsoft и преди се е опитвала да избегне строгата регулаторна проверка, но тези усилия не са били убедителни за властите. Въпреки това корпорацията се ангажира да обмисли допълнителни корекции, които биха могли да ѝ помогнат да избегне санкциите.


"След като отделихме Teams и осъществихме първоначални стъпки към оперативна съвместимост, оценяваме днешната допълнителна яснота и ще се стремим да разработим решения, които да отговорят на продължаващите опасения на комисията", заяви президентът на Microsoft Брад Смит. Това предупреждение от страна на ЕС следва жалба от страна на комуникационната платформа Slack през 2019 г., която по-късно беше придобита от Salesforce Inc. за 27,7 млрд. долара през 2021 г. Salesforce, подобно на много други компании в своя бранш, се сблъска със спад в разходите за технологии след пандемията и обяви съкращаване на около 10% от работната си сила, въпреки почти трикратното увеличение на броя на служителите си през предходните четири години.


Сабастиан Найлс, президент на Salesforce, похвали известието на ЕС и призова регулатора "да напредне към бързо, решително и ефективно решение, което да възстанови свободния и справедлив избор".


Популярността на Teams на Microsoft рязко нарасна в условията на пандемия, при която се наблюдаваше глобално преминаване към дистанционна работа и социално отдалечаване. От създаването си през 2017 г. с около 2 млн. дневни потребители, използването на приложението рязко нарасна до 300 млн. до 2023 г., по данни на Statista.


Критиците твърдят, че Microsoft се възползва от господстващото си положение в областта на компютърния софтуер, като позиционира Teams като избор по подразбиране за дистанционните работници, които са свикнали да използват продукти на Microsoft като Word и Excel.


Въпреки че Microsoft от години е въвлечена в антитръстови спорове с американските и европейските регулатори заради обвинения в нелоялно обвързване на продукти и ограничаване на достъпа на конкуренти до софтуера за настолни компютри Windows, тя не е била проверявана за пазарно господство в ЕС от близо десетилетие, след като през 2013 г. беше наказана за неспазване на ангажимента да предлага избор от интернет браузъри.

Като цяло Microsoft е натрупала над 2 млрд. евро глоби в ЕС за нарушения на антитръстовите правила, въпреки че в последно време до голяма степен се е пазила от интензивни антитръстови проверки, за разлика от Google, която често е критикувана за монополните си практики.

Придобиването от Microsoft на разработчика на игри Activision Blizzard за 69 млрд. долара също привлече вниманието на световните регулаторни органи, като ЕС в крайна сметка одобри сделката с уговорки, след като първоначално предупреди срещу нея.