Европейският съюз удря Telegram?

ЕС проучва дали Telegram попада в обхвата на новия строг закон за съдържанието

Публикувано от Божидар Балевски май 28, 2024 в Пазари

Европейският съюз преценява дали Telegram трябва да бъде класифициран в съответствие с новите му строги закони за регулиране на съдържанието, тъй като платформата може да играе важна роля в разпространението на руска дезинформация.


В момента се провеждат дискусии между регулаторните органи на ЕС и Telegram, за да се оцени потребителската база на услугата за съобщения в ЕС и да се определи точно какво представлява платформата. Това включва различни нейни функции като изпращане на съобщения и следене на канали. Според източници, близки до въпроса, тези дискусии са поверителни.


Длъжностните лица на ЕС проверяват внимателно твърдението на Telegram, че поддържа само 41 милиона активни потребители в рамките на блока. Законът на ЕС за цифровите услуги налага по-строги изисквания за спазване на изискванията към „много големите онлайн платформи“, определяни като такива с над 45 млн. активни потребители, като целта е да се ограничи разпространението на невярна информация.


Представител на Европейската комисия спомена, че Комисията преразглежда подхода на Telegram към броя на потребителите и следи текущите пазарни дейности. Междувременно говорител на Telegram заяви, че платформата не достига прага от 45 млн. потребители, необходим за прилагането на по-строгите разпоредби съгласно Закона за цифровите услуги.


Законът за цифровите услуги, който започна да функционира пълноценно тази година, дава право на ЕС да налага глоби в размер до 6% от глобалните годишни приходи на големите платформи, ако те нарушават разпоредбите, или дори да им забрани да работят в ЕС при повторни нарушения.


Telegram се превърна в популярен канал за прокремълските структури, които разпространяват дезинформация по различни въпроси - от конфликта в Украйна до имиграцията и екологичните въпроси. Неотдавна стана ясно, че руското разузнаване използва Telegram, за да вербува дребни престъпници за саботажни операции в европейски градове.


Министър-председателят на Естония Кая Калас изрази пред Блумбърг мнение, че значителният обхват на Telegram налага регулаторни отговорности, подобни на тези, които се прилагат към други големи платформи като Facebook, X и YouTube. Тя призова изпълнителния орган на ЕС да извърши независима оценка на размера и влиянието на Telegram.


Освен това говорител на Telegram заяви, че платформата не благоприятства разпространението на дезинформация, тъй като не използва алгоритмични канали. Компанията също така разработва функция, която ще позволи на националните организации за проверка на фактите да публикуват проверена информация директно на съответните постове.