Ето кои активи се представиха най-добре през тази година

Нека разберем на какво се дължи повишението в цените на активите

Публикувано от Божидар Балевски юли 05, 2024 в Пазари

Глобалните акции достигат рекордни стойности преди данните за работните места в САЩ


Ключови акценти


 Паундът постига най-дългата печеливша серия от 2020 г. насам след победата на Лейбъристката партия в Обединеното кралство.


Слабите икономически данни от САЩ пораждат надежди за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв, което стимулира глобалните акции.


Световните фондови пазари достигнаха рекордно високи стойности, докато инвеститорите очакват ключовите данни за заетостта в САЩ, които се очаква да покажат умерено нарастване на наемането на служители. Британският паунд отбеляза най-дългата си печеливша серия от четири години насам, след като Лейбъристката партия постигна категорична победа на парламентарните избори в Обединеното кралство.


Пазарни движения


Световният индекс на MSCI Inc. се покачи до нов връх, воден от оптимизма, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти още през септември след поредица от слаби икономически показатели в САЩ. Европейските акции поскъпнаха за трети пореден ден, докато американските фючърси сочеха стабилно отваряне на Уолстрийт след празника на Деня на независимостта. По-специално, Tesla Inc. продължи възходящата си траектория в пред борсовата търговия, готова да излезе на плюс за 2024 г., след като седем дневното рали добави приблизително 200 млрд. долара към пазарната ѝ стойност.


"Като се имат предвид други доказателства за охлаждане на икономическия фон - по-слабите доклади ISM PMI в производството и ISM PMI в сектора на услугите - докладът за заплатите може да бъде все по-решаващ за Фед, тъй като той търси основание да сигнализира за облекчаване на лихвените проценти", заяви Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Financial.


Пазар на криптовалути


Противно на положителните настроения на фондовия пазар, биткойнъспадна до най-ниското си ниво от февруари насам, понижавайки се за четвърта поредна сесия на фона на по-широката разпродажба на криптовалути. Предизвикателствата пред крипто спекулантите включват намаляващо търсене на американски борсово търгувани фондове за биткойн и индикации, че правителствата се освобождават от конфискувани токени, което води до спад на акциите, свързани с крипто.


Политически пейзаж в Обединеното кралство


В Обединеното кралство както акциите, така и държавните облигации поскъпнаха, а паундът укрепна за седми ден след изборната победа на лейбъристите, които дадоха ясен мандат за икономическа стабилност. Партията на лидера на лейбъристите Киър Стармър си осигури над 400 от 650-те места в Камарата на общините, постигайки категорична победа.


"Ясното мнозинство може да внесе така необходимата стабилност в политическия пейзаж на Обединеното кралство в момент на повишена глобална несигурност", коментира Самюел Зиф, ръководител на глобалната валутна стратегия в J.P. Morgan Private Bank. Той добави, че тази стабилност може да подкрепи паунда.


Европейски пазари


Френският CAC 40 също се повиши за трети ден на фона на индикациите, че партията "Национален съюз" на Марин Льо Пен едва ли ще си осигури абсолютно мнозинство на предстоящия втори тур на изборите. Въпреки това инвеститорите остават предпазливи, очаквайки потенциални сътресения на пазарите на акции и облигации във Франция, независимо от резултата от изборите.


Индексът за силата на долара се понижи за четвърти пореден ден, а доходността на държавните ценни книжа се понижи, тъй като търговците очакваха доклада за заетостта. Предвижда се работните места да са се увеличили със 190 000 през юни, което е сигнал за забавяне спрямо предходния месец. Очаква се средното почасово заплащане да нарасне с 3,9 % на годишна база, което е най-малкото увеличение от три години насам, а нивото на безработица да се задържи на 4%.


"Данните за САЩ ще бъдат много интересни по няколко причини - виждате признаци на известно забавяне на пазара на труда, а пазарът засега изглежда приема това с разбиране, защото то повдига възможността за облекчаване на паричната политика в бъдеще", каза Ричард Флакс, главен инвестиционен директор в Moneyfarm.


Азиатски пазари


В Азия японският индекс Topix за кратко достигна още един рекорд в началото на петъчния ден, като по време на сесията в четвъртък надхвърли максимума, поставен през 1989 г. В същото време китайските акции се понижават вече седем поредни седмици, което е най-дългата губеща серия от началото на 2012 г. насам, тъй като настроенията на инвеститорите отслабват преди ключовата среща на политиците този месец.


Йената укрепва за втори ден спрямо долара, отскачайки още повече от най-ниското си ниво от 1986 г. насам, достигнато в сряда. Китайската централна банка обяви планове за продажба на държавни облигации, за да ограничи рекордното рали, заявявайки, че разполага с ценни книжа за "стотици милиарди" юани чрез споразумения с кредитори.


Стоки


Цените на петрола се задържаха близо до двумесечен връх, тъй като ураганът "Берил" сигнализира за потенциално силен буреносен сезон, а намаляващите запаси от суров петрол в САЩ свидетелстват за подобрено търсене. Златото бе на път да отбележи пореден седмичен ръст.