Ето как започва 2024 г. за пазарите на акции

Големите индекси стартират годината на червено, докато енергийният сектор се възползва от геополитическите сътресения

Публикувано от Божидар Балевски яну 04, 2024 в Пазари

В първите дни на 2024 година финансовите пазари преживяха забележителни сътресения, като Nasdaq Composite се сблъска с втори пореден ден на спад, повтаряйки най-лошото си дневно представяне от близо три месеца насам. Тази тенденция се разви на фона на несигурност, включваща промени в технологичните акции, сигнали от Федералния резерв и геополитическо напрежение, засягащо енергийния сектор.


В сряда Nasdaq Composite регистрира спад от 1,18%, затваряйки на ниво от 14 592,21 пункта, отбелязвайки четвърти пореден ден на червено. По подобен начин S&P 500 се понижи с 0,80%, завършвайки на 4 704,81 пункта, докато Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,76%, губейки 284,85 пункта и завършвайки на 37 430,19 пункта. Затрудненията на Nasdaq бяха подчертани от значителните спадове на основните технологични акции, изострени от близо 4% спад на Apple след понижаването на нейната оценка от Barclays. Акциите на Apple продължиха да се понижават, като в сряда спаднаха с още 0,8%.


В по-широкия контекст на технологичния сектор се наблюдаваха спадове, като значими играчи като Nvidia, Tesla и Meta отбелязаха понижения. Едновременно с това доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ за кратко надхвърли критичния праг от 4%, достигайки за последно около 3,91%, което допринесе за цялостното безпокойство на пазара. Разпродажбата на миналогодишните технологични победители може да се отдаде на преобладаващата несигурност по отношение на графика на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти, което накара инвеститорите да проявят предпазливост.


Стив Айзман, старши портфолио мениджър в Neuberger Berman, изрази предпазлива перспектива, заявявайки, че макар да остава позитивно настроен в дългосрочен план, той изпитва опасения относно краткосрочното превъзбуждане на пазара. Краткосрочните корекции са често срещани, особено след достигане на нови пазарни върхове, и Айзман подчерта положителната дългосрочна перспектива в хоризонт от шест до дванадесет месеца.


Мнението на ФЕД


Публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв допълнително подхрани пазарната динамика. Протоколът разкри нежеланието на централната банка да понижи лихвените проценти незабавно, подчертавайки значението на предпазливия и зависим от данните подход към решенията по паричната политика. Комитетът посочи ангажимента си да поддържа рестриктивна позиция, докато инфлацията не покаже устойчиво движение към целите му. Все пак бе отбелязано очакване за три намаления с четвърт процентен пункт през тази година, което внася елемент на несигурност по отношение на времето на тези очаквани намаления.


Настоящите условия на пазара се развиват след впечатляващата 2023 година, когато всички големи индекси регистрираха страхотни печалби. S&P 500 нарасна с над 24%, отбелязвайки най-дългата си седмична печеливша серия от 2004 година насам, докато Nasdaq отбеляза забележителна печалба от 43%, което е най-доброто му представяне от 2020 година насам.


Какво се случва извън пазара на акции


В енергийния сектор цените на петрола отбелязаха забележителен скок, като в сряда се повишиха с над 3%. Този възходящ импулс се дължеше на геополитическото напрежение, като САЩ предупредиха хутите срещу нападения в Червено море, а ОПЕК обеща единство в подкрепа на стабилността на пазара. Освен това протестите доведоха до спирането на либийското петролно находище Шарара. Договорът за февруари за West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 2,32 долара и се установи на цена от 72,70 долара за барел, а договорът за март за Brent добави 2,36 долара и затвори на цена от 78,25 долара за барел.


Същевременно в сряда фючърсите върху бензина поскъпнаха с 3,1 %, подхранвани от опасенията, породени от нападението в Иран, довело до над 100 жертви. По-широкият енергиен сектор демонстрира устойчивост, като индексът S&P 500 Energy се представи по-добре от пазара в първите дни на 2024 година, регистрирайки ръст от 2,7%. Заслужава да се отбележи, че принос за този възход имаха Marathon Petroleum (+7,0%), Williams Cos. (+4,2%), Valero Energy (+3,2%) и Exxon Mobil (+3,1%). От 23-те енергийни акции в S&P 500 само две - Baker Hughes и EQT демонстрираха по-ниски резултати в първите дни на годината.


Тъй като инвеститорите се ориентират в този сложен пейзаж, белязан от технологична несигурност, сигнали за политиката на ФЕД и геополитическо напрежение, пазарите са готови за динамична и изпълнена със събития година, в която внимателната стратегия и адаптивността ще бъдат от ключово значение.