Илон Мъск иска да има по-голям контрол в Tesla

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск иска да получи 25% от гласовете в Tesla, в момента притежава 13% от акциите.

Публикувано от Божидар Балевски яну 16, 2024 в Пазари

В стратегически ход, който би могъл да промени динамиката на корпоративното ръководство в Tesla, Илон Мъск, високопоставеният главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, се бори за увеличено право на глас от 25% в Tesla, въпреки че вече притежава значителен дял от 13%. Този стремеж за разширяване на контрола, изразен в неотдавнашна публикация в неговата социална мрежа X, разпали дискусии около корпоративното управление, визията на Мъск за бъдещето на Tesla и предизвикателствата, които могат да съпътстват такава значителна промяна.


Търсенето на 25% контрол върху гласовете


В декларацията на Мъск: "Не ми е удобно да развивам Tesla като лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката, без да имам ~25% контрол върху гласовете", се подчертават опасенията му относно траекторията на растеж на Tesla, особено в нововъзникващи области като изкуствения интелект (ИИ) и роботиката. С настоящата 13% собственост Мъск признава необходимостта от увеличаване на влиянието, без да се стига до ниво, при което решенията му стават неподвластни на контрола на акционерите.


Акцентът на Мъск върху контрола върху съдбата на Tesla е в съответствие с неговата визия за Tesla като компания за изкуствен интелект и роботика, различна от традиционните производители на автомобили. Тази визия е очевидна в прогнозата на Мъск, че хуманоидният робот Optimus на Tesla в крайна сметка ще надмине стойността на основния ѝ автомобилен бизнес и технологията за автономно управление. Неотдавнашният видеоклип, показващ как Optimus сгъва пране, послужи като визуално потвърждение на ангажимента на Tesla към напредъка в областта на изкуствения интелект и роботиката.


Динамика на корпоративното управление


Макар че стремежите на Мъск може да произтичат от желанието му да поведе Tesla към неизследвани технологични територии, този ход повдига въпроси за корпоративното управление. Акционерите, които преди това са съдили Мъск и Tesla за възнагражденията на ръководството, сега са изправени пред потенциална промяна в баланса на силите. Искането на Мъск за по-голям контрол внася деликатна динамика между визионерското лидерство и необходимостта от контрол и баланс в компанията.


Бордът на директорите на Tesla, който вече е подложен на контрол поради различни проблеми, включително разделения фокус на Мъск върху множество предприятия като SpaceX и X Corp., противоречивите му публични изявления и текущите федерални разследвания, включващи както Мъск, така и компанията, сега се изправя пред ново предизвикателство. Офертата на Мъск за увеличаване на контрола увеличава сложността на отговорностите на борда, като изисква внимателно разглеждане на интересите на акционерите, регулаторните задължения и дългосрочната визия за Tesla.


Случаят Tornetta и дилемата с плана за възнаграждения


Текущият съдебен процес в Делауеър относно пакета от 56 млрд. долара за заплащане на Мъск от Tesla добавя още едно измерение към настоящия корпоративен пейзаж. Съдебното дело на акционера Ричард Дж. Торнета, в което се твърди, че възнаграждението на главния изпълнителен директор е прекомерно високо, е ключов фактор, който забавя създаването на нов план за възнаграждение на Мъск. Този неразрешен правен въпрос хвърля сянка върху способността на борда да очертае стратегията за възнаграждение на компанията.


Торнета срещу Musk е съдебен иск, подаден през 2018 година от акционера на Tesla Ричард Торнета срещу Илон Мъск и борда на директорите на Tesla. Торнета твърди, че пакетът от компенсации на Мъск за 2018 година, който е на стойност до 56 млрд. долара, ако той постигне определени цели за ефективност, е прекомерен и несправедлив спрямо останалите акционери на Tesla. През 2018 година съветът на директорите на Tesla одобри нов пакет за възнаграждение на Мъск. Пакетът беше структуриран като десетгодишно предоставяне на опции за акции, базирани на резултатите, които щяха да се придобиват на 12 транша в продължение на десет години, ако Мъск постигне определени цели за резултати. Максималната стойност на пакета се оценяваше на 56 млрд. долара.Твърденията на Торнета са, че компенсационният пакет на Мъск е бил прекомерен, тъй като не е бил обвързан с финансовите резултати на Tesla. Той също така твърди, че пакетът е несправедлив, тъй като е дал на Мъск огромен стимул да поема рискове с цената на акциите на Tesla, за да постигне целите за ефективност.


Балансът в компанията и пътят й напред


Предложението на Мъск да има достатъчно контрол, за да бъде влиятелен, но да не е имунизиран срещу несъгласието на акционерите, е деликатно балансиране. Призивът за 25% дял с право на глас отразява желанието на Мъск да направлява съдбата на Tesla, като същевременно признава важността на контрола и баланса. Според Мъск нюансираният подход предотвратява лесното превземане на компанията от външни интереси, като същевременно гарантира, че акционерите могат да изразяват мнението си относно стратегическите решения.


Стремежът на Илон Мъск към разширяване на контрола върху Tesla добавя нов пласт към продължаващия разказ за траекторията на компанията. Тъй като Tesla продължава да прави иновации в областта на изкуствения интелект, роботиката и устойчивите технологии, динамиката на корпоративното управление става все по-сложна. Акционерите, бордът на директорите и наблюдателите в индустрията са принудени да се ориентират в сложното взаимодействие между визионерското лидерство, регулаторния контрол и императива за отговорно корпоративно управление. Резултатите от офертата на Мъск за 25% контрол с право на глас и разрешаването на делото Tornetta значително ще определят пътя на Tesla напред.