Една от най-важните банки в Европа има проблем

Deutsche Bank за пръв път от четири години отчита загуба

Публикувано от Божидар Балевски юли 24, 2024 в Пазари

Deutsche Bank AG отчете първата си тримесечна загуба от четири години насам поради забавяне на търговията и значителни разходи, свързани с минал проблем с подразделението за търговия на дребно на Postbank.


Най-голямата германска банка обяви, че вероятно ще се откаже от второ обратно изкупуване на акции през тази година. Това решение следва провизия за 1,3 млрд. евро (1,4 млрд. долара) за съдебни спорове, свързани с Postbank, която допринесе за загуба за 143 млн. евро, подлежаща на разпределение между акционерите.


Приходите от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност и валути, които са основен източник на приходи, намаляха с около 3% през тримесечието, за разлика от средния ръст от 5%, наблюдаван при големите банки на Уолстрийт.


„Мисля, че за тази година благоразумието би ни подсказало да се отдръпнем от търсенето на второ разрешение за обратно изкупуване“, заяви главният финансов директор Джеймс фон Молтке в интервю. По-рано банката беше предположила, че второто обратно изкупуване през тази година става все по-малко вероятно.


Въпреки този неуспех Дойче банк заяви, че все още се стреми да надхвърли ангажимента си да разпредели 8 млрд. евро на акционерите в средносрочен план. Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг обеща да повиши рентабилността и да увеличи приходите до 30 млрд. евро през тази година, като съкрати бек-офис разходите и същевременно инвестира в консултантски услуги, за да увеличи приходите от такси и да противодейства на намаляващите приходи от кредитиране.


Смесени финансови резултати и бъдещи перспективи


Анализаторите Томас Халет и Андрю Стимпсън от KBW отбелязват в доклад, че „самите резултати изглеждат добре, но има някои неизвестни“. Те изтъкнаха увеличаването на насоките за провизиите като сериозна грижа, особено в светлината на регулаторния контрол върху заемите с ливъридж.


Акциите на Дойче банк спаднаха с 5,2% в началото на търговията във Франкфурт, което доведе до спад сред европейските кредитори.


Сега банката очаква провизиите за кредитни загуби през тази година да бъдат малко над 30 базисни пункта от средните кредити в сравнение с по-ранната оценка за до 30 базисни пункта.


Дойче банк е сред няколкото кредитори, които Европейската централна банка следи за рискове, свързани с ливъридж финансирането, което включва отпускане на кредити на силно задлъжнели компании. Според доклад  ЕЦБ може да поиска от банките да заделят около 7 млрд. евро допълнителни провизии за такива дългове.


Приходите както на подразделенията за корпоративно, така и за частно банкиране, които включват банкиране на дребно и управление на богатството, намаляха през това тримесечие, тъй като ползите от повишаването на лихвените проценти намаляват. Въпреки това приходите от управление на активи се увеличиха със 7%.


Консултантският бизнес, който се занимава със сделки и продажби на акции и облигации, удвои приходите си до 585 млн. евро, допринасяйки за 10% ръст на общите приходи от инвестиционно банкиране. Шевкет разшири този сектор чрез миналогодишното придобиване на Numis Corp. с цел повишаване на приходите от такси.


Стратегическо наемане в условията на спад в индустрията


Дойче банк стратегически нае нови таланти по време на неотдавнашния спад в сключването на сделки, като нае най-добрите банкери от Bank of America Corp., Credit Suisse, Morgan Stanley и Lazard Inc. за укрепване на секторното си покритие и възможностите за сливания и придобивания.


Докато укрепва сектора си за инвестиционно банкиране, Севинг се фокусира и върху намаляване на разходите чрез съкращаване на работни места в бек-офиса. Само през второто тримесечие банката отчита съкращаване на 700 позиции на пълно работно време.


История на Deutsche Bank


Дойче банк, най-голямата финансова институция в Германия, има богата история, която продължава повече от век и е белязана от значими етапи, предизвикателства и трансформации.


Дойче банк е основана на 10 март 1870 г. в Берлин с цел да улесни търговските отношения между Германия, други европейски държави и отвъдморските пазари. В началото банката се фокусира върху финансирането на външната търговия и насърчаването на индустриалната експанзия на Германия. Сред основателите ѝ са Аделберт Делбрюк, Лудвиг Бамбергер, Георг Сименс и др.


В края на XIX и началото на XX в. Дойче банк бързо разширява дейността си. Тя изиграва решаваща роля във финансирането на големи индустриални проекти и инфраструктурни разработки, като например изграждането на железопътни линии и Суецкия канал. Банката също така създава клонове и дъщерни дружества на ключови световни пазари, засилвайки международното си присъствие.


По време на Световните войни Дойче банк е изправена пред сериозни предизвикателства. По време на Първата световна война тя губи много от международните си клонове поради геополитически промени. Банката се възстановява в междувоенния период, но Втората световна война води до нови сътресения. След войната Дойче банк е разделена на десет регионални банки под съюзническа окупация, за да бъде отново обединена през 1957 г. в три институции, които в крайна сметка се превръщат в днешната Дойче банк.


В следвоенната епоха Дойче банк играе жизненоважна роля за икономическото възстановяване на Германия, известно като Wirtschaftswunder или икономическо чудо. Тя разширява услугите си и започва да се фокусира повече върху банкирането на дребно, инвестиционното банкиране и управлението на активи. През 80-те и 90-те години на ХХ в. настъпва период на значителен растеж и придобивания, включително закупуването на британската търговска банка Morgan Grenfell през 1989 г.


В началото на 21-ви век Дойче банк се стреми да укрепи глобалните си възможности за инвестиционно банкиране. Световната финансова криза от 2008 г. обаче оказва сериозно въздействие върху банката, което води до значителни финансови загуби и необходимост от стратегическо преструктуриране. Кризата изведе на преден план рисковете, свързани със сложните финансови инструменти, и подчерта необходимостта от по-строг регулаторен надзор.


През 2010 г. Дойче банк е изправена пред множество правни и регулаторни предизвикателства, включително глоби и споразумения, свързани с неправомерни действия на финансовите пазари. За да се справи с тези проблеми, банката предприе поредица от усилия за преструктуриране под ръководството на главния изпълнителен директор Кристиан Севинг, който пое поста през 2018 г. Тези усилия включваха намаляване на работната сила, съкращаване на разходите и фокусиране върху основните банкови дейности.


Пътят на Дойче банк от основаването ѝ до днес отразява по-широката история на световната финансова система, белязана от периоди на растеж, криза и адаптация. Гледайки към бъдещето, банката се стреми да балансира между иновациите и стабилността, запазвайки позицията си на крайъгълен камък в германския и световния банков сектор.