Един от най-великите инвеститори се насочва към наследството на Хауърд Хюз

Бил Акман преследва недвижимите имоти на един от милиардерите от миналия век

Публикувано от Божидар Балевски сеп 20, 2024 в Пазари

Хауърд Хюз почина през 1976 г., но влиянието му върху американското общество и икономика остава осезаемо. Хюз е многостранна личност - пилот, авиокосмически инженер, бизнес магнат, филмов продуцент, инвеститор и филантроп, който от известна обществена личност се превръща в отшелнически милиардер. Някога смятан за най-богатия човек в света, Хюз е истински полиглот, надминаващ дори днешните технологични магнати като Елон Мъск по отношение на огромното разнообразие от интереси и таланти.


Докато Холивуд уж разработва филми за Елон Мъск, няколко филма вече са представяли живота на Хауърд Хюз. Сред тях са “Невероятният Хауърд Хюз” с участието на Томи Лий Джоунс, “Хауърд и Мелвин” с Джейсън Робардс и “Пасажерът” на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо в ролята на Хюз - образ, който оформя начина, по който мнозина си представят загадъчния бизнесмен, подобно на образа на генерал Патън на Джордж К. Скот, определил обществения образ на военния лидер.


Свързаните с Хюз бизнес начинания са многобройни, разнообразни и задълбочени и предлагат съкровищница от идеи за тези, които проследяват търговското му наследство. Влиянието на Хюз се разпростира в различни отрасли - от авиацията до развлеченията и дори медицинските изследвания. 


Бизнесите, които Хауърд Хюз остави на този свят


Например Медицинският институт „Хауърд Хюз“, който днес е световен лидер в областта на медицинските изследвания, притежава активи на стойност над 24 милиарда долара. Тази фондация първоначално е финансирана от продажбата на Hughes Aircraft на General Motors през 1985 г. По-късно GM продава това дъщерно дружество на Raytheon, Boeing и News Corp, като последното го ребрандира в DirecTV, която сега е част от AT&T.


Друг ключов играч, свързан с Hughes, е Baker Hughes, гигант в областта на услугите за нефтени находища, чиито корени водят началото си от Hughes Tool, компания, съоснована от бащата на Hughes през 1908 г. Пробивът на тази компания в технологията на свредлата довежда до огромното богатство на Хюз. Сливането с Baker International през 1987 г. формира днешната компания Baker Hughes.


Предприятията на Хюз обхващат и телевизията с телевизионната мрежа Hughes Television Network, известна с излъчването на спортове като Националната хокейна лига и професионалния боулинг. Тази мрежа многократно сменя собственика си, включително Медисън Скуеър Гардън и предшественика на Verizon Communications. Неотдавна я придобива дъщерно дружество на индийската Tata Group.


Дори Delta Air Lines има връзка, тъй като тя закупи Northwest Airlines, която преди това беше придобила Republic Airlines, а Republic преди това беше закупила Hughes Airwest през 1980 г.


Бил Акман в преследване на сделка за милиарди


Но днес вниманието е насочено към още един крайъгълен камък в наследството на Хюз: обширното му портфолио от недвижими имоти, което включва хотели, казина, офис кули, жилищни сгради и дори бейзболен отбор от Тройната лига в Лас Вегас - Aviators, което е знак за авиационната страст на Хюз. В това портфолио е и дял от около 25% от престижните ресторанти на Жан Жорж.


В основата на тази империя за недвижими имоти сега стои Howard Hughes Holdings (HHH), публично търгувано дружество, оценено на около 3,8 млрд. долара. Неотдавна то беше отделено в по-малка компания - Seaport Entertainment, на стойност около 174 млн. долара. И двете фирми са в значителна степен собственост на хедж фонда Pershing Square на Бил Акман, който притежава 37,5 % от HHH и 37,9 % от Seaport Entertainment. 


Акман, добре известен в социалните медии и яростен критик на своята Алма матер, Харвард, наскоро намекна за плановете си да придобие изцяло Howard Hughes Holdings, както се предполага от неотдавнашните документи, подадени в Комисията по ценните книжа и борсите.


Ясно е защо Акман намира HHH за привлекателна. Компанията е специализирана в първокласни планирани общности, като Колумбия, Мериленд, Уудлендс край Хюстън и Съмърлин в Лас Вегас. HHH притежава и първокласни недвижими имоти на Хаваите. Портфолиото ѝ включва 6,9 млн. кв. м офис площи, 2,7 млн. кв. м търговски площи и 35 000 акра незастроена земя.


Главният изпълнителен директор Дейвид О'Райли е особено ентусиазиран от плановете на компанията да построи филмово студио в Съмърлин в сътрудничество със Sony. „Sony се ангажира да произведе там съдържание на стойност 1 млрд. долара през следващото десетилетие“, казва О'Райли, подчертавайки потенциалното икономическо въздействие както върху Съмърлин, така и върху Южна Невада.


Що се отнася до текущите резултати, HHH се очаква да генерира 751 млн. долара паричен поток през тази година, като след отчитане на 240 млн. долара режийни разходи и разходи за лихви ще остане 510 млн. долара свободен паричен поток.


Според Алекс Голдфарб, анализатор в Piper Sandler, около една трета от стойността на компанията се получава от текущите ѝ приходи, а останалата стойност е свързана с бъдещото развитие. Голдфарб подчертава, че предложението за стойност на HHH е свързано повече с активите, отколкото с непосредствените парични потоци, като описва компанията като сложна и изискваща задълбочен анализ, за да се разбере истински нейният потенциал.


Въпреки текущата цена на акциите от около 75 USD, Goldfarb смята, че акциите на компанията струват по-близо до 95 USD. Това е значителен спад спрямо пиковата стойност от 152,45 USD преди десет години. Неудовлетвореността на инвеститорите от структурата на активите на компанията, наред с влиянието на пандемията COVID-19 и повишаването на лихвените проценти, натежа върху представянето на акциите ѝ. Освен това HHH не се вписва точно в конкретна инвестиционна категория, тъй като не е нито традиционен REIT, нито строител на жилища, което го оставя без ясна инвеститорска база.


Историята на компанията


Бил Акман, който се оттегли от поста си на председател през април 2024 г., сега изглежда готов да предприеме стъпка за придобиване на останалата част от HHH, въпреки че не е коментирал намеренията си.


За да се разбере напълно интересът на Акман към HHH, трябва да се погледне назад към историята на Hughes. През 1972 г. Хюз продава Hughes Tool в рамките на първично публично предлагане, като съсредоточава останалите си интереси - самолети, недвижими имоти, медии и казина - в холдингова компания, наречена Summa. Когато Хюз умира без завещание или наследници, имуществото му е въвлечено в 20-годишни съдебни спорове. До 1994 г. повечето от бизнесите на Хюз са продадени, а останалите активи са преименувани на Howard Hughes Corporation.


През 2004 г. Rouse Co., разработчик, известен с проекти за градско съживяване като Faneuil Hall в Бостън и Harborplace в Балтимор, придобива Howard Hughes Corp. Две години по-късно General Growth Properties (GGP) купува Rouse. Финансовата криза от 2008 г. обаче постави GGP на колене и Бил Акман видя възможност. Той придоби 25% дял в GGP и помогна на компанията да премине през фалит. 


През 2010 г. GGP излезе от фалита със значителна инвестиция от Brookfield и се отдели от Howard Hughes Corporation, което даде на Акман дял от 9,46 %. Участието на Акман се оказва изключително доходоносно по време на сагата с GGP, като превръща 60 млн. долара в 1,6 млрд. долара.


Резултатите на Акман показват, че той познава HHH отвътре и отвън. Ако продължи с придобиването на останалите акции, може да се наложи да предложи на акционерите цена над 100 USD, за да получи тяхното одобрение.


Засега О'Райли препоръчва да се притежават акции на HHH въз основа на дългосрочния потенциал. „Ние не сме краткосрочна игра“, казва той. „Фокусирани сме върху създаването на стойност за поколенията, без да разводняваме собствениците на акции.“ Той вярва, че Акман споделя тази визия, поради което мениджърът на хедж фонда притежава такъв значителен дял.


Въпреки това следващият ход на Акман ще бъде от решаващо значение. Ако си представим преговори между Акман и самия Хауърд Хюз, можем да се запитаме кой ще има предимство. Но, разбира се, Хюз отдавна е напуснал сградата - или не е.