Citigroup с притеснителни резултати - банката отчете загуба от 1,8 млрд. долара за четвъртото тримесечие

Регионална банкова криза, корпоративна реформа и рискове в чужбина намаляват "печалбата" на банката с 4,66 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски яну 15, 2024 в Пазари

Ситигруп, глобален финансов гигант, отчете загуба за четвъртото тримесечие в размер на 1,8 млрд. долара, като обясни неуспеха със значителни разходи, свързани с рискове в чужбина, регионалната банкова криза от предходната година и цялостната корпоративна реформа на главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър. Нека да разгледаме по-детайлно въздействието на разходите, стратегическото преструктуриране на банката под ръководството на Фрейзър и основните резултати на ключовите бизнес сегменти.


Преглед на резултатите на Citigroup за четвъртото тримесечие


Резултатите на Citigroup за четвъртото тримесечие отразяват нетна загуба от 1,8 млрд. долара, която е следствие от значителни разходи, възлизащи на 4,66 млрд. долара или 2 долара на акция. Като се изключат тези разходи, коригираната печалба щеше да бъде 84 цента на акция. Тази печалба надхвърля очакванията на Wall Street от 81 цента, но стойността на приходите от 17,44 млрд. долара не достигна очакваните 18,74 млрд. долара.


Разходи и тяхното въздействие


Значителните разходи, които Citigroup обяви предварително по-рано през седмицата, бяха свързани с различни фактори, включително рискове в чужбина, последиците от регионалната банкова криза и продължаващата корпоративна реформа, ръководена от главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър. Тези разходи оказаха силно въздействие върху тримесечните приходи, като засенчиха основните оперативни резултати на банката.


"Рискове в чужбина" се отнасят до потенциалните предизвикателства и несигурности, с които финансовата институция може да се сблъска поради своите операции, инвестиции или експозиция в чужди държави, международни пазари или други валути. Тези рискове могат да възникнат от различни фактори, свързани с извършването на стопанска дейност в глобален мащаб, и имат потенциала да повлияят на финансовите резултати, стабилността и цялостното благосъстояние на организацията, като Citigroup предпазливо осчетоводи някои от тях. 


Корпоративната реформа на главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър


Главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър, изразявайки разочарованието си от финансовия резултат, изтъкна "много разочароващите" резултати, дължащи се на направените разходи. Въпреки това Фрейзър подчерта, че Citigroup е постигнала "значителен напредък" в рационализирането на дейността си през предходната година. През септември главният изпълнителен директор инициира мащабна корпоративна реорганизация, водена от необходимостта да се подобрят резултатите и цената на акциите на банката след неуспешните предишни усилия.


Като част от корпоративната реорганизация Citigroup обяви плановете си да намали броя на служителите си с 20 000 души, с което сигнализира за ангажимент за стратегическа реорганизация. В средносрочен план банката очаква да понесе разходи за съкращения в размер на до 1 млрд. долара. Този ход е в съответствие с по-широката стратегия на Citigroup за съсредоточаване върху основните операции и прекратяване на някои неосновни дейности, включително операции по търговия с общински облигации и проблемни дългове.


Приходи и оперативни резултати


Citigroup отчете 3% спад на приходите, възлизащи на 17,44 млрд. долара за тримесечието. Въпреки това, като се изключи влиянието на продажбите и таксите, свързани с експозицията към Аржентина, банката отбеляза 2% ръст на приходите. Според банката въпреки водещата загуба и предизвикателствата операциите на Citigroup в областта на институционалните услуги, личното банкиране в САЩ и инвестиционното банкиране са показали устойчивост.


Октавио Маренци, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Opimas LLC, коментира, че макар отчетената загуба от 1,8 млрд. долара да засенчва приходите на Citigroup, основният бизнес е показал устойчивост. Маренци подчерта, че сега Фрейзър е изправен пред нарастващ натиск да постигне положителни резултати през следващата година.


Стратегическо пренастройване и бъдещи перспективи


Решението на Citigroup да се откаже от операциите по търговия с общински облигации и проблемни дългове е част от по-широката стратегия за опростяване на бизнес модела и съсредоточаване върху силните му страни. Признаването от страна на банката на по-големи разходи от първоначално обявените от финансовия директор Марк Мейсън подчертава сложността на текущото стратегическо преструктуриране.


Въпреки предизвикателствата и необходимостта от значителни провизии, ангажиментът на Citigroup към рационализирана и ефективна дейност е стратегически ход, който има за цел да позиционира банката за устойчив растеж. С напредването на корпоративното преустройство инвеститорите ще следят отблизо способността на банката да изпълнява ефективно стратегическите си инициативи и да постига по-добри финансови резултати.


Загубата на Citigroup за четвъртото тримесечие в размер на 1,8 млрд. долара отразява влиянието на различни разходи и предизвикателства, пред които е изправена глобалната финансова среда. Ръководството на главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър в организирането на цялостна корпоративна реконструкция подчертава ангажимента за преструктуриране на банката за бъдещ успех. Въпреки че отчетената загуба може да предизвика безпокойство, устойчивостта на основните операции на Citigroup дава основание за оптимизъм. Тъй като банката се ориентира в стратегическото си преструктуриране и се справя с глобалната несигурност, следващите тримесечия ще бъдат от решаващо значение за определяне на способността ѝ да се възстанови и да осигури стойност за акционерите.