ChatGPT ще загуби 5 милиарда долара тази година

Meta диша във врата на OpenAI, въпреки помощта от Microsoft

Публикувано от Божидар Балевски юли 26, 2024 в Изкуствен интелект

Описание на статията:


OpenAI може да претърпи зашеметяваща загуба от до 5 млрд. долара тази година заради големите разходи, свързани с нейните продукти с изкуствен интелект като ChatGPT. Тази ситуация предполага, че на компанията може да се наложи да осигури допълнително финансиране в рамките на следващата година, според изненадващ доклад, публикуван в четвъртък.


Големи разходи


Компанията на главния изпълнителен директор Сам Олтман, оценявана на 80 млрд. долара към февруари, се очаква да похарчи близо 7 млрд. долара през тази година за обучение и управление на широко използвания си чатбот, въз основа на анализ на The Information.


Тези значителни разходи включват почти 4 млрд. долара, отделени за наемане на сървърно пространство от Microsoft, което е от съществено значение за поддържането на ChatGPT и големите езикови модели, управляващи чат бота, според доклада.


OpenAI е инвестирала значителни средства в създаването и поддържането на ChatGPT. Очаква се да бъдат необходими още 3 млрд. долара за обучение на моделите на изкуствения интелект с нови данни.


Тези разходи включват разходите на OpenAI за споразумения с издатели за използване на техни материали, защитени с авторски права, като например сделката с компанията майка на The Post, News Corp.


Освен това се очаква OpenAI да изразходва още 1,5 млрд. долара годишно за разходи за труд на своите около 1500 служители.


Фирмата, която е получила инвестиция от 13 млрд. долара от Microsoft, е похарчила значителни средства, за да задържи талантите си и да отблъсне конкуренцията на Google и други претенденти за ИИ.


Нещата не са много ясни


Оценките се основават на неразкрити досега данни и интервюта с „хора, участващи в бизнеса“, се посочва в доклада. Очакваните разходи за работна ръка бяха определени като „приблизителна оценка“ въз основа на предишни прогнози и предишни доклади за практиките на OpenAI за наемане на служители.


Ако е точен, анализът може да постави под съмнение способността на OpenAI да стане печеливша скоро, тъй като се стреми да запази преднината си пред конкурентите с генеративен изкуствен интелект като Google и Meta.


„Инвеститорите трябва да се запитат: Какъв е техният икономически ров? Уникална технология?“ Гари Маркъс, експерт по изкуствен интелект и професор от Нюйоркския университет, пише в X.


Прогнозите са, че компанията на Сам Олтман ще похарчи близо 7 млрд. долара през тази година, за да обучи и управлява популярния си чатбот.


Meta е основен конкурент


„Какъв е техният път към рентабилността, когато Мета раздава подобни технологии безплатно? Имат ли приложение-убиец? Ще бъде ли някога технологията надеждна? Кое е реално и кое е просто демонстрация?“ Маркъс добави.


По-рано тази седмица Meta на милиардера Марк Зукърбърг пусна своя модел за изкуствен интелект, Llama 3.1, като рамка с отворен код, позволявайки на разработчиците да получат безплатен достъп до кода.


OpenAI получи ранна преднина в надпреварата за ИИ благодарение на популярността на ChatGPT, който впечатли потребителите с реалистичните си отговори на широк спектър от потребителски подкани.


През ноември миналата година Алтман обяви, че чат ботът има 100 милиона седмични потребители. През май компанията пусна на пазара най-новия си модел с изкуствен интелект - GPT-4o.


Според доклада на OpenAI може да се наложи да набере повече парични средства през следващите 12 месеца.


Този модел може да участва в реалистични гласови разговори с потребителите - функция, която предизвика сравнения с филма „Тя“ от 2013 г., в който Скарлет Йохансон играе ролята на програма за изкуствен интелект.


След пускането му OpenAI се сблъска с критики от страна на Йохансон, която обвини Олтман и фирмата, че са използвали глас, подобен на нейния, за функцията без нейно съгласие, въпреки че е отказала искането им да използват гласа ѝ.


OpenAI обяви, че ще преустанови използването на гласа, наречен „Sky“, след нейното публично възражение.