Чарли Мънгър, дясната ръка на Бъфет, почина на 99-годишна възраст

Житейският път на Мънгър, партньорството му с Бъфет и съветите му към нас, инвеститорите

Публикувано от Божидар Балевски ное 29, 2023 в Пазари

Легендарният инвеститор и дългогодишен партньор на Уорън Бъфет Чарли Мънгър почина на 99-годишна възраст, оставяйки след себе си наследство, изиграло ключова роля за превръщането на Berkshire Hathaway Inc. в глобална империя. Влиянието на Мънгър върху компанията, продължило почти шест десетилетия, е от решаващо значение за превръщането ѝ от изпитващ затруднения текстилен производител в една от най-големите финансови сили.

Кончината на Мънгър, обявена от Berkshire Hathaway, бележи края на една епоха. Неговата мъдрост, вдъхновение и активно участие бяха неразделна част от изграждането на сегашния статут на Berkshire Hathaway, както признава Уорън Бъфет. Двойката постигна впечатляваща годишна печалба от 20 % от 1965 г. до 2022 г., изпреварвайки значително индекса S&P 500 и спечелвайки си статута на инвеститори милиардери и почитани личности сред своите последователи.

Ролята на Мънгър като партньор на Бъфет

Като юрист по професия, Мънгър допринася значително за оформянето на инвестиционната философия на Бъфет, като набляга на дългосрочния подход към инвестициите в компании. Ролята на Мънгър като проверител на реалността става все по-ценна с нарастването на славата и богатството на Бъфет, което подчертава значението на това да имаш партньор, който оспорва перспективите и избягва корпоративното самодоволство.

Отвъд границите на традиционното инвестиране в стойност, Мънгър разширява хоризонтите на Бъфет, като го подтиква да придобива компании със силни марки и ценова мощ. Тази промяна доведе до стратегически инвестиции в компании като See's Candies Inc. и Coca-Cola Co., които допринесоха за впечатляващите оперативни печалби на Berkshire Hathaway.

Откровените и язвителни коментари на Мънгър надхвърлят сферата на финансите, като той открито критикува корпоративните нарушения, пренебрегва някои пакети за възнаграждение на ръководителите и се отнася скептично към нововъзникващи тенденции като криптовалутите. Способността му да прониква в същността на проблемите, изразена безрезервно, го отличава в днешното общество.

Отвъд инвестициите

Въпреки политическите различия - Мънгър се присъедини към Републиканската партия, докато Бъфет застана на страната на демократите - дуетът намери общ език по въпроси като универсалното здравеопазване и необходимостта от надзор на финансовата система. Уникалната гледна точка на Мънгър за общественото въздействие благоприятстваше убеждението, че частните компании, като Costco Wholesale Corp., могат да направят повече добрини от традиционните филантропски фондации.

Освен за финансите и бизнеса, Мънгър посвещава богатството си на каузи, в които вярва, като защитава правата на абортите, образованието и е председател на болница "Добрият самарянин" в Лос Анджелис. Архитектурната му страст се проявява в многомилионните завещания на университети, въпреки че си навлича някои критики заради неконвенционалните проекти.

Макар че Мънгър може и да не е постигнал същия статут на световна знаменитост като Бъфет, неговият откровен стил на общуване му е спечелил последователи. Ежегодните му срещи с Wesco Financial Corp., подразделение на Berkshire, се превръщат в платформа за разясняване на житейската и инвестиционната философия.

От началото до края

Роден на 1 януари 1924 г. в Омаха, пътят на Мънгър от военновъздушния корпус до юридическия факултет на Харвард и в крайна сметка до партньорството с Бъфет е свидетелство за неговата решителност и предприемачески дух. Ключовата среща с Бъфет през 1959 г. поставя началото на сътрудничество, което води до стратегически инвестиции и преобразуване на Berkshire Hathaway.

През последните години Мънгър продължава да споделя своите виждания и инвестиционни стратегии на годишните срещи на Daily Journal Corp., като демонстрира своята оптимистична позиция по отношение на инвестициите в Китай. Наследството му продължава да живее не само с финансовия успех на Berkshire Hathaway, но и с незаличимата следа, която той остави в света на инвестициите.

Сбогувайки се с Чарли Мънгър, ние признаваме, че той е титан на инвестициите, чието влияние ще се отрази на следващите поколения. Неговото остроумие, мъдрост и непоколебим ангажимент към дългосрочното инвестиране оставиха трайна следа във финансовия свят.


Завещанието на Мънгър към нас, инвеститорите:

Чарли Мънгър е известен със своите проницателни и ясни инвестиционни съвети. Ще завършим статията с някои от неговите известни инвестиционни принципи, които и до днес биват следвани от Уорън Бъфет. 

Инвестирайте във висококачествени бизнеси:

Мънгър подчертава значението на инвестирането във висококачествени предприятия с трайни конкурентни предимства. Той предлага да се съсредоточите върху компании със силни марки, ценова мощ и трайно конкурентно предимство.

Дългосрочна перспектива:

Мънгър е привърженик на дългосрочното инвестиране. Той вярва в силата на натрупването и съветва инвеститорите да мислят за акциите като за собственост в предприятия, като насърчава търпелив подход, който позволява на инвестициите да нарастват с течение на времето.

Кръг на компетентност:

Мънгър съветва инвеститорите да останат в рамките на своята компетентност и да се съсредоточат върху индустрии и бизнеси, които разбират добре. Той вярва, че успешното инвестиране изисква дълбоко разбиране на компаниите, в които се инвестира.

Монетата винаги има две страни:

Мънгър предлага да разглеждате проблемите от различни ъгли. Концепцията за инверсия включва решаване на проблеми чрез мислене в обратна посока. Като обмислят какво да не правят, инвеститорите често могат да получат ценна информация за вземането на по-добри решения.

Избягване на когнитивните предубеждения:

Мънгър е добре известен с това, че акцентира върху разбирането и преодоляването на когнитивните пристрастия. Той вярва, че осъзнаването на психологическите тенденции, като свръхоптимизъм и свръхувереност, е от решаващо значение за вземането на правилни инвестиционни решения.

Диверсификация, но не прекалено голяма:

Макар че Мънгър признава ползите от диверсификацията, той също така предупреждава срещу прекомерната диверсификация. Той смята, че наличието на няколко добре разбрани инвестиции често е по-ефективно от притежаването на голям брой акции.

Марж на сигурност:

Мънгър, подобно на Бъфет, подчертава значението на наличието на марж на сигурност при вземането на инвестиционни решения. Това означава да се купуват акции на цена, която е значително по-ниска от присъщата им стойност, за да се осигури предпазна мярка срещу непредвидени събития.

Избягване на груповото мислене:

Мънгър цени независимото мислене и предупреждава за опасностите от масовото поведение в инвестиционната общност. Той вярва, че успешните инвеститори трябва да могат да мислят самостоятелно и да избягват сляпото следване на тълпата.

Непрекъснато учене:

Мънгър е силен привърженик на ученето през целия живот. Той предлага на инвеститорите постоянно да разширяват знанията си и да се стремят да разбират широк кръг от дисциплини, не само финансите, за да вземат по-информирани и цялостни решения.

Бъдете рационални, а не емоционални:

Мънгър набляга на значението на рационалността при вземането на решения. Той съветва инвеститорите да контролират емоциите си и да вземат решения въз основа на логика и внимателен анализ, а не да се поддават на страх или алчност.



Почивай в мир, Чарли, благодарим ти за цялата мъдрост, която си дал на нас и на света!

- Екипът на Investclub