Цените на златото достигат исторически върхове

Цените на златото достигат рекордни стойности подхванвани от централните банки и геополитическото напрежение.

Публикувано от Божидар Балевски мар 27, 2024 в Пазари

Наскоро цените на златото достигнаха безпрецедентни висоти, отбелязвайки пореден етап в неумолимото си рали. Противно на спекулациите за скорошно достигане на плато, индикациите сочат, че възходът на този благороден метал далеч не е приключил. Тъй като различни държави извършват мащабни покупки на злато, пазарната динамика е на път да запази възходящата си траектория и вероятно да достигне 2300 долара за тройунция през втората половина на 2024 година.


Причините за скока на златото


Този скок в цените на златото се дължи на съвкупност от фактори. Първо, преобладаващото очакване за потенциално намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през втората половина на 2024 година засили нагласите на инвеститорите към златото. Исторически погледнато, цените на златото показват обратна корелация с лихвените проценти, което го прави по-привлекателен начин за инвестиране в среда на ниски лихвени проценти в сравнение с активи с фиксирана доходност като облигациите.


Освен това рязкото покачване на цените на златото може да се отдаде на значителните покупки от страна на централните банки в световен мащаб. По-специално, през последните две години централните банки се сдобиха със злато на безпрецедентни нива - тенденция, която не показва признаци на отслабване през 2024 година. Това устойчиво търсене от страна на централните банки оказва значителна подкрепа на цените на златото въпреки насрещните ветрове, породени от високите лихвени проценти и силния долар.


Покупки 


Китай се очертава като ключов играч, който стимулира както потребителското търсене, така и придобиването на злато от централните банки. Народната банка на Китай се откроява като най-големия купувач на злато през 2023 година, което подчертава твърдия ангажимент на страната към този благороден метал. Икономическата уязвимост и несигурността около сектора на недвижимите имоти допълнително стимулират апетита на китайците към златото, превръщайки го в основа на инвестиционната им стратегия за финансова сигурност.


По подобен начин и други държави като Полша и Сингапур значително увеличиха покупките си на злато. Полша, която се бори с геополитическото напрежение, породено от конфликта между Русия и Украйна, се стреми към стабилност чрез увеличаване на златните си резерви. В същото време паричният орган на Сингапур, в условията на глобална несигурност, стратегически увеличи златните си наличности като част от по-широка стратегия за управление на риска.


Търсенето на дребно също допринася съществено за скока на цените на златото. Както в Китай, така и в Индия, известни със силната си културна привързаност към златото, се наблюдаваха големи покупки на дребно, особено на бижута, кюлчета и монети. В Индия, която традиционно е важен пазар за злато по време на сватбения си сезон, се наблюдава лек спад в потреблението на бижута поради повишените цени на златото. Въпреки това инвестициите в златни кюлчета и монети нараснаха, което отразява нюансираното поведение на потребителите в условията на променяща се пазарна динамика.


Инфлационна защита


Забележителният скок в търсенето на злато в Турция подчертава универсалната привлекателност на метала в условията на икономически сътресения. Ескалиращите нива на инфлация, съчетани с политическата несигурност около президентските избори, подтикнаха турските инвеститори към златото като сигурен актив. Това рязко нарастване на търсенето отразява по-широка глобална тенденция, при която инвеститорите търсят убежище в златото в условията на засилена икономическа несигурност.


Макроикономическият пейзаж, характеризиращ се с геополитическо напрежение, инфлационен натиск и промени в паричната политика, е добра предпоставка за продължаване на възхода на златото. Въпреки спорадичните колебания, общата тенденция предполага устойчива възходяща траектория на цените на златото, което го превръща в желан клас активи на фона на все по-несигурната световна икономика.


Бъдещето на благородния метал


В перспектива устойчивостта на цените на златото зависи от взаимодействието на различни геополитически и макроикономически фактори. Продължаващите покупки на централните банки, съчетани с трайно търсене на дребно от ключови пазари, вероятно ще поддържат динамиката на цените на златото. Освен това всяко непредвидено развитие на глобалната икономическа динамика, като например промени в паричната политика или геополитическо напрежение, може допълнително да засили привлекателността на златото като актив убежище.


В заключение, неотдавнашният скок на цените на златото предвещава нова глава в дългата му история като средство за съхранение на стойност в условията на икономическа несигурност. Докато инвеститорите се ориентират в неспокойни води, златото се превръща в лъч на стабилност, предлагащ убежище и устойчивост в един все по-нестабилен глобален пейзаж.