Цените на петрола се увеличават - какви са причините?

Цените на петрола са на път да постигнат седмичен ръст на фона на положителните индикатори и глобалните икономически притеснения.

Публикувано от Божидар Балевски дек 15, 2023 в Пазари

Цените на петрола са на път да постигнат седмичен ръст на фона на положителните индикатори и глобалните икономически притеснения


В петък цените на петрола отбелязаха значителен ръст, като са на път да постигнат първото си седмично повишение от два месеца насам. Този положителен импулс се дължи на оптимистичната прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за търсенето на петрол през следващата година и на отслабването на долара.


Фючърсите на сорта Брент отбелязаха ръст от 27 цента, достигайки 76,88 щатски долара за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също се повиши с 27 цента и достигна 71,85 щатски долара. И двата бенчмарка са на път да постигнат скромна седмична печалба, подкрепена от обявеното в средата на седмицата съобщение от Федералния резерв на САЩ, което сигнализира за потенциално намаляване на разходите по заемите през следващата година.


Спадът на щатския долар до четиримесечно дъно в четвъртък, последвал индикацията от централната банка, че повишаването на лихвените проценти може би е приключило, допълнително подкрепи поскъпването на петрола. Отслабването на долара прави деноминирания в долари петрол по-достъпен за чуждестранните купувачи, което допринася за увеличаване на търсенето.


Месечният доклад на МАЕ внесе оптимизъм на пазара, като прогнозира увеличение на световното потребление на петрол с 1,1 млн. барела дневно през 2024 година. Тази цифра, представляваща увеличение със 130 000 барела дневно спрямо предходната оценка, се дължи на подобрените перспективи за търсенето в САЩ и по-ниските цени на петрола. Забележително е, че прогнозата на МАЕ за ръст на търсенето през 2024 година е по-малко от половината от оценката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ръст от 2,25 млн. барела дневно.


Анализаторите на Commerzbank изказаха предположение, че договорените в края на ноември съкращения на производството на ОПЕК+ вероятно ще балансират петролния пазар в началото на 2024 година въпреки по-слабото търсене, намалявайки опасенията от настоящото свръхпредлагане.


Въпреки това предизвикателствата, породени от слабите икономически данни в Германия и Китай, оказаха влияние върху цените на петрола. Германският експресен съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI), отразяващ икономическата активност в страната, се понижи за шести пореден месец през декември, което е под прогнозите на икономистите. Освен това Китай, най-големият вносител на петрол в света, отбеляза спад в работата на рафинериите през ноември, което се дължи на натиска върху маржовете на недържавните рафинерии и на вялото потребление на дизелово гориво, което се отрази на търсенето на горива в страната.


На фона на продължаващите предизвикателства на пазара на недвижими имоти в Китай се появиха положителни показатели, сред които по-добри от очакваните резултати в промишленото производство и подобрение на продажбите на дребно, които донякъде облекчиха пазарните нагласи по време на бавното икономическо възстановяване на страната след Ковида.


В заключение, петролният пазар се влияе от деликатен баланс между положителните показатели, като например повишените прогнози за търсенето и потенциалното намаляване на производството, и глобалните икономически опасения, произтичащи от слабите икономически данни в ключови икономики. Докато пазарът се ориентира в тази динамика, инвеститорите трябва да следят отблизо събитията, които биха могли да повлияят на цените на петрола в краткосрочен и средносрочен план.