Боливия с ключова стъпка към усвояване на огромните си залежи от литий

Открит е голям завод за литий, но не липсват и предизвикателства

Публикувано от Божидар Балевски дек 15, 2023 в Пазари

Боливия отпразнува откриването на първия си мащабен завод за литий, с което постави началото на стремежа си към бум на износа на литий, способен да спаси страната от икономическите сътресения. Въпреки това обнадеждаващо развитие, пътят напред се очаква да бъде дълъг. На церемония, състояла се на най-голямата солена равнина в света, президентът Луис Арсе официално откри съоръжението на стойност 100 млн. долара, предназначено да произвежда до 15 000 тона литиев карбонат годишно за световния пазар на електромобили. Заводът обаче започва постепенно да се разгръща, като се очаква през следващата година да заработи само една пета от пълния му капацитет.

За Боливия, Андска държава без излаз на море, проучването на огромните литиеви залежи под солената равнина Уюни представлява потенциално решение на предстоящите финансови предизвикателства, породени от изчерпването на износа на въглеводороди и намаляващите валутни резерви. Въпреки че разполага с повече литиеви ресурси от съседно Чили, Боливия е изправена пред предизвикателства, свързани с икономическата жизнеспособност. Разсолът от Уюни съдържа повишени нива на магнезий, което прави лития нечист и скъп за извличане. Освен това липсата на близко пристанище, съчетана с исторически политически и социални вълнения и държавно контролиран подход към природните ресурси, възпира частния капитал, особено на фона на над 80% спад на цените през тази година.

Въпреки че потенциалът на Боливия за добив на литий остава значителен, чуждестранните компании се ангажират предпазливо в бизнеса, като отчитат необходимостта от иновативни техники за добив, които да решат проблемите с чистотата и да ускорят производството. Неотдавна беше подписано споразумение на стойност 450 млн. долара между държавната YLB и руската Uranium One Group за изграждане на завод за директен добив, а китайски консорциум, ръководен от Contemporary Amperex Technology Co. планира инвестиция от 1,4 млрд. долара в боливийски заводи. Боливия възнамерява да предложи допълнителни договори за директен добив на литий.

Новооткритото съоръжение за добив на карбонат, построено от китайска група, представлява "трансцедентална стъпка" за Боливия в превръщането ѝ в значителен играч на критичния пазар на литий, според президента Арсе. Въпреки това се очаква заводът, чието строителство се забави с три години, да достигне пълния си капацитет едва през 2025 г., като първоначалната продукция няма качество за батерии и се продава на спот пазара. Липсата на подписани договори за доставка допълнително подчертава предстоящите предизвикателства, които изискват от операторите да демонстрират рентабилно и постоянно производство на литий, отговарящо на строгите спецификации на клиентите.