Боксуване на старта! Обзор на първата седмица от 2024 г.

Стабилна макрорамка и пазари на червено. Ето как започна 2024 г.

Публикувано от Божидар Балевски яну 08, 2024 в Пазари

2024 година е вече тук и по всичко изглежда това ще е вълнуваща година за финансовите пазари. Основните индекси в американската икономика са на високи нива, големите технологични компании записаха блестяща 2023 година и въпросът “сега накъде” изглежда по-сложен от всякога. Пазарите прогнозират серия от занижения на лихвите, а в края на годината се задават и президентски избори, където битката ще е особено жестока.


Нека да видим най-важните акценти от първата седмица на 2024 г.


  • Акциите на JP Morgan Chase удариха исторически връх, достигайки 173.38 долара за акция.


JP Morgan Chase е най-голямата банка в САЩ спрямо активи под управление, една от най-големите и най-влиятелни финансови институции в света, която може да се похвали с огромно глобално присъствие и значително влияние върху банковия сектор. Доказателство за фундаменталната роля на банката е придобиването й на закъсалите Sillicon Valley Bank и First Republic Bank в кризата на регионалните банки от миналата година. Криза, която беше успешно потушена с навремени действия от политическо-финансовия естаблишмънт на САЩ.


  • Barclay's понижава рейтинга на Apple до "underweight"


Като водещ световен доставчик на финансови услуги, рейтингите на Barclays имат значителна тежест в инвестиционната общност. Намаляването на рейтинга предполага промяна във възприемането на бъдещия пазар на Apple. Понижението бе предизвикано от по-слабо търсене на основните продукти на компанията, а именно телефоните iPhone и компютрите Mac.


Рейтингът "underweight" обикновено означава, че се очаква акцията да се представи по-слабо от пазара или от своя сектор. Това може да доведе до намаляване на доверието на инвеститорите в Apple, което ще се отрази на цената на акциите ѝ и на цялостната пазарна оценка.


  • Основните американски индекси отбелязаха спад, a най-големите разпродажби бяха в компаниите от “Великолепната седморка” 


"Великолепната седморка" се отнася за група от големи технологични компании, известни със значителното си пазарно влияние и добрите си финансови резултати. Това са Apple, Amazon, Meta, Nvidia, Microsoft, Tesla, Netflix.


  • Нивата на безработица в САЩ се запазват на нива от 3.7%


Равнището на безработица е важен показател за цялостното състояние на икономиката. Стабилното равнище на безработица предполага постоянство на пазара на труда, което показва, че икономиката нито губи, нито набира скорост.


  • Държавният дълг на САЩ достига нов рекорд от +34 трилиона долара


Високото равнище на държавния дълг отново поражда опасения относно дългосрочната фискална устойчивост на правителството на САЩ. То може да доведе до въпроси относно способността на правителството да управлява финансите си, без да прибягва до прекомерно печатане на пари или да среща трудности при обслужването на дълга, особено ако лихвените проценти растат. 


  • Джанет Йелън заяви, че САЩ са постигнали "меко приземяване”


"Меко кацане/приземяване" от икономическа гледна точка означава сценарий, при който икономиката се забавя достатъчно, за да ограничи инфлацията, без да предизвика рецесия. Терминът стана култов в периода 2007-2008 година когато също се очакваше меко кацане, но световната икономика преживя Голямата рецесия.


Министър на финансите на САЩ, Джанет Йелън, обаче изглежда е категорична, че този път ситуацията е различна и няма да видим тежка рецесия на финансовите пазари и в икономиката.


  • Президентът на Харвард Клодин Гей подава оставка


Обвиненията, довели до оставка са свързани с плагиатство и с несправяне с антисемитизма в университета.


Харвардският университет е една от най-престижните и влиятелни академични институции в света. Промяната в ръководството му, особено оставката на неговия президент, може да окаже значително влияние върху посоката, политиките и приоритетите на университета. Тази промяна може да засегне не само студентите и преподавателите на Харвард, но и неговата световна репутация и по-широката академична общност.


  • Вероятността за намаляване на лихвите през март спада до 68% от 90% през декември


Проучване на Morgan Stanely сочи, че шестмесечната базисна инфлация на потребителските цени вероятно ще се повиши през първото тримесечие, което ще накара Фед да наблюдава и да изчаква. Освен ако не настъпи неочаквано рязък икономически спад или отслабване на пазара на труда, намаляването на лихвените проценти е по-вероятно да започне през юни.


  • Пазарът на облигации в САЩ е в спад вече 41 месеца, което е най-дългият мечи пазар на облигации в историята.


Продължаващото вече 41 месеца понижение на пазара на облигации в САЩ, което е най-дългият мечи пазар на облигации в историята, подчертава значителните и продължителни предизвикателства при инвестирането в ценни книжа с фиксирана доходност, които потенциално отразяват по-широки икономически промени, като промени в лихвените проценти, инфлационните очаквания и паричната политика.


  • Марк Зукърбърг продаде акции на Meta за близо половин милиард долара през последните два месеца на 2023 г.


Този ход идва след двегодишно затишие на продажби, по време на което цената на акциите на Meta отбеляза значителен спад, достигайки най-ниската си точка през ноември 2022 от седем години насам. Решението на Зукърбърг да продава акции през всеки ден на търговия между 1 ноември и края на годината възлиза на продажбата на приблизително 1,28 млн. акции, донесли около 428 млн. долара. Четете повече по темата тук.


  • Bitcoin достигна нов 1-годишен връх от +45 хил. долара, а решението за ETF трябва да дойде до дни


Пазарът на крипто започна добре годината, без силна волатилност. Разговорите между кандидатите за борсово-търгуван фонд на Биткойн и регулаторните органи са в заключителна фаза и тази седмица всички тръпнат в очакване за решение по темата. Топката е в полето на Комисията по ценни книжа и фондовата борса на САЩ.


  • Цените на контейнерните превози в световен мащаб се покачват с +173%, тъй като превозвачите пренасочват търговията от Червено море


Причината за пренасочването са нападенията на хутите от Йемен, което дестабилизира един от най-важните търговски потоци по вода. Хутите започнаха нападения в отговор на войната между Израел и Хамас. Отвличанията на кораби доведоха до несигурност и търсене на алтернативни пътища, което и оскъпява рекордно цените на контейнерните превози.


  • Еврозоната видя ръст в инфлацията след 6 месеца понижения


Инфлацията в еврозоната се повиши до 2,9% през декември, отбелязвайки обрат след шест последователни месеца на спад. Европейската централна банка, която ще обсъди паричната си политика на 25 януари, преди това се противопостави на очакванията за незабавно намаляване на лихвените проценти. Централната банка подчерта, че е важно да се наблюдават признаци на охлаждане на натиска върху заплатите, за да се гарантира, че инфлацията съответства на целта ѝ от 2%. Четете повече по темата тук.



  • Имотната криза в Китай може да продължи десетилетия

Китайският пазар на недвижими имоти, който някога беше силен двигател на икономическия растеж в страната, сега се намира в продължителна корекция, а според анализатори справянето с излишъка от готови жилища и такива в строеж може да отнеме повече от десетилетие.  Четете повече по темата тук.