Барселона ще забрани Airbnb. Какво следва?

Умира ли бизнес моделът на краткосрочните наеми?

Публикувано от Божидар Балевски юни 24, 2024 в Пазари

Най-новата инициатива на испанските власти има за цел да облекчи жилищната криза и да намали рязко покачващите се разходи за наем. Между 2018 г. и 2022 г. цените на наемите в Барселона са се увеличили с 36%, а в Мадрид - с 16%, както се посочва в доклад на EY за недвижимите имоти.


Барселона се превърна във фокусна точка за краткосрочните наеми поради значителното нарастване на туризма, като броят на туристите се покачи от 7,4 млн. през 2012 г. до 15,6 млн. през миналата година. Градските власти неведнъж са влизали в конфликт с платформи като Airbnb, налагайки глоби и регулации, чиято кулминация бе неотдавнашното решение да не се подновяват лицензите за тези наеми.


Airbnb все още не е направила коментар по въпроса, според запитване на Business Insider, направено извън редовното работно време.

През април миналата година Испания въведе новаторски закон за жилищното настаняване, който включваше мерки като ограничаване на повишаването на наемите, установяване на контрол върху цените в определени райони и спиране на неочакваните изселвания. Освен това по-рано тази година Испания прекрати програмата за "златни визи" за граждани на държави извън ЕС, като посочи нейния принос за кризата в предлагането на жилища.


Някои критици обаче твърдят, че новите ограничения в Барселона ще имат слабо въздействие върху пазара на наеми. Политикът от опозицията Дамиа Калвет изрази скептицизъм, че всички 10 000 засегнати жилища ще се върнат на жилищния пазар, като отбеляза, че не всички лицензирани имоти се отдават под наем на туристи, а някои собственици запазват лицензите, за да увеличат стойността на имота за потенциални бъдещи продажби.


Енрике Алкантара, председател на Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона, заяви, че туристическите апартаменти съставляват едва 0,77 % от жилищния фонд на града, като прогнозира, че новата политика може да доведе до увеличаване на незаконните краткосрочни наеми.

В световен мащаб градовете все по-често въвеждат ограничения за краткосрочно отдаване под наем, за да се борят с "ефекта Airbnb", който е свързан с нарастващите разходи за жилища. Например в Ървайн, Калифорния, след забраната на краткосрочните наеми през 2018 г. се наблюдава 3% намаление на разходите за дългосрочни наеми, което се равнява на средномесечно намаление от 114 долара, както съобщава Real Estate Economics. Подобни мерки са приети от Ню Йорк и други големи градове като Ванкувър, Токио, Лондон, Амстердам и Париж.


Някои страни от Югоизточна Азия са наложили категорични забрани за краткосрочните наеми, като Сингапур е обявил за незаконно отдаването под наем на жилищни имоти за по-малко от три месеца, а Тайланд забранява наеми, по-кратки от 30 дни.


Бизнес моделът на наемите от нощувки