Атомната енергия се завръща

Какви са намеренията на Amazon, Google и Microsoft?

Публикувано от Божидар Балевски юли 19, 2024 в Пазари

С нарастването на търсенето на изкуствен интелект водещите компании за изчисления в облак - Amazon, Google и Microsoft - разширяват търсенето си на решения за чиста енергия отвъд традиционните вятърни и слънчеви източници. Тяхната цел е да се справят с повишените нужди от електроенергия, като същевременно сведат до минимум емисиите на парникови газове, като включат ядрена и геотермална енергия.


Сделка на Amazon и партньорството на Google с Microsoft


В средата на март Talen Energy обяви споразумение на стойност 650 млн. долара с Amazon Web Services за осигуряване на захранване на център за данни от една от най-големите ядрени централи в САЩ. Разположено в Пенсилвания, това съоръжение е домакин на 48-мегаватов изчислителен център, като Amazon планира да го разшири до 960-мегаватов кампус.


Amazon подчерта необходимостта от разнообразни източници на чиста енергия, като заяви: „За да допълним нашите проекти за вятърна и слънчева енергия, които зависят от метеорологичните условия, ние също така проучваме нови иновации и технологии и инвестираме в други източници на чиста енергия без въглеродни емисии. Това споразумение с Talen Energy е един от проектите в тези усилия.“


Неотдавна Microsoft и Google обявиха сътрудничество за закупуване на електроенергия, генерирана от геотермална енергия, чист водород, съхранение на енергия в батерии и усъвършенствани ядрени технологии. Те се обединиха с производителя на стомана Nucor, за да идентифицират и инвестират в жизнеспособни проекти.


Повишаване на инвестициите във възобновяема енергия


Тъй като центровете за данни и поддържащите ги мрежи консумират 2-3% от световната годишна електроенергия, а прогнозите сочат, че до 2030 г. този дял може да се утрои поради нуждите от изчислителна мощност на изкуствения интелект, тези технологични гиганти търсят надеждни възобновяеми или нулеви въглеродни енергийни източници. Google, например, добави 400-мегаватов договор за закупуване на електроенергия за своя център за данни в Канзас Сити, Мисури, на стойност 1 млрд. долара. Междувременно Amazon е инвестирала в над 500 проекта за възобновяема енергия, които представляват 77 000 гигаватчаса годишно, когато са напълно функциониращи.


Директорът на Google за развитие на чистата енергия и декарбонизацията Мод Текслер подчерта предизвикателството, като заяви: „Разширяването на напредналите чисти технологии изисква значителни инвестиции, но новостта и рискът на ранните проекти често затрудняват осигуряването на необходимото финансиране. Агрегирането на търсенето на множество големи купувачи на чиста енергия помага да се осигурят необходимите инвестиции и търговски структури, за да се реализират тези проекти на пазара.“


Преодоляване на предизвикателствата пред мрежата


Нарастващите енергийни нужди на центровете за данни натоварват местните енергийни доставки и се сблъскват със забавяния на междусистемните връзки и предизвикателства, свързани с капацитета на мрежата. Както отбелязва Ричард Причард от Global Data: „Мащабът на купуване и огромното потребление на енергия от центровете за данни означава, че както възобновяемите, така и традиционните енергийни доставки стават предизвикателство на местно ниво.“


За да заобиколят тези проблеми с мрежата, технологичните компании все по-често изграждат центрове за данни заедно с източници на енергия, които не използват изкопаеми горива. Тази стратегия спомага за ускоряване на изпълнението на проектите, без да е необходимо изграждането на обширна нова преносна инфраструктура. Андрю Бийб от Obvious Ventures заяви: „Ще видите как центровете за данни ще започнат да разполагат електроцентрали или в оградата си, или непосредствено до нея.“


Пример за това е партньорството на Google с Fervo Energy за разработване на усъвършенствана геотермална електроцентрала в Невада, която пряко подпомага местните мрежи, захранващи центровете за данни. Въпреки че понастоящем геотермалната енергия представлява малка част от производството на електроенергия в САЩ, според Министерството на енергетиката на САЩ тя има потенциал да осигури до 120 гигавата до 2050 г.


Ролята на изкуствените интелектуални активи в проучването на чиста енергия


Интересно е, че ИИ вече помага при откриването и разработването на геотермални ресурси. Компании като Zanskar и Quaise използват ИИ за идентифициране на търговски геотермални обекти и за усъвършенстване на технологията за сондиране.


Както Google, така и Microsoft също инвестират в ядрения синтез като бъдещ източник на енергия. Google подкрепя TAE Technologies, предприятие за термоядрен синтез с финансиране от 1,2 млрд. долара, докато Microsoft има договор с Helion за енергия от бъдеща термоядрена централа. Nucor също планира да построи завод, захранван от Helion, за да намали значително емисиите си при производството на стомана.


Тези стратегически ходове на Amazon, Google и Microsoft подчертават ангажимента им да намерят устойчиви енергийни решения, за да подкрепят нарастващите енергийни нужди, породени от изкуствения интелект и изчислителните облаци.