Анализ на инвестиционните възможности в Азиатско-тихоокеанския регион

Индия, Япония и Виетнам ще бъдат най-добре позиционираните пазари в регионa през първата половина на 2024 гoдина

Публикувано от Божидар Балевски яну 10, 2024 в Пазари

С настъпването на 2024 година инвеститорите внимателно наблюдават Азиатско-тихоокеанския регион за обещаващи възможности след звездното представяне през 2023 година. Тъй като пазарите достигат нови висоти, стратегическите прозрения на анализаторите сочат Индия, Япония и Виетнам като първенци, готови за успех през първата половина на годината. Нека се впуснем във факторите, които оформят тези инвестиционни решения.


1. Индия: На фона на икономическата устойчивост


През 2023 година индийският фондов пазар се очертава като отличник, печелейки 20% и достигайки рекордни стойности на индекса Nifty 50. Анализаторите са оптимистично настроени за дългосрочните перспективи на Индия, като очакват икономическият ѝ растеж да изпревари другите големи азиатски икономики. Международният валутен фонд прогнозира стабилна експанзия на реалния Брутен вътрешен продукт от 6,3% през 2024 година, запазвайки инерцията от предходната година.


Няколко фактора допринасят за инвестиционната привлекателност на Индия. Силните печалби, очакваното намаляване на лихвените проценти и засиленото участие на местни инвеститори подхраниха впечатляващото рали на Nifty 50. Непознатият фактор за 2024 година със сигурност ще бъдат общите избори в страната. 


Стратезите предвиждат индексът да достигне 25 000, ако управляващата партия Бхаратия Джаната запази властта, което представлява над 15% ръст. Неочаквани резултати от изборите или глобални икономически предизвикателства като рецесия, геополитическо напрежение, висока безработица или по-високи цени на петрола обаче могат да доведат до спад до 16 000 пункта.


2. Япония: Продължаващ импулс на чуждестранните инвестиции


Японският Nikkei 225 открадна вниманието през 2023 година, като нарасна с 28% и си осигури позицията на най-добре представящия се борсов индекс в Азия. По-широкият индекс Topix също завърши със значително повишение, подкрепен от силните печалби и нарастващите очаквания, че Японската централна банка може да се откаже от ултралеката си парична политика. Topix, ключов бенчмарк в Япония, завърши годината със забележителна печалба от 25%. Отразявайки цялостното състояние на японския пазар на акции, индексът Topix обхваща по-широк кръг от компании, осигурявайки цялостен поглед върху представянето на акциите отвъд обхвата на Nikkei 225.


Анализаторите очакват ралито на японските пазари да продължи и през 2024 година, подхранвано от увеличените чуждестранни инвестиции. Bank of America предлага целева стойност от 37 500 за Nikkei 225 до края на годината, което би означавало ръст от около 13%, отразявайки продължаващия оптимизъм. Технологиите и банките са изтъкнати като най-добри избори за следващата година, балансирайки между акции, ориентирани към растеж и стойност.


Въпреки че Японската централна банка продължава да провежда стимулираща политика, забавянето на икономиката и охлаждането на инфлацията създават предизвикателства. Инвеститорите очакват годишните пролетни преговори за заплатите, за да се запознаят с потенциалните промени в политиката.


3. Виетнам: "Китай плюс едно"


Виетнам, възприемайки стратегията "Китай плюс едно", се превърна в предпочитана дестинация за компании, които диверсифицират инвестициите си, за да намалят зависимостта си от Китай. Страната очаква стабилен ръст на БВП от 6 % до 6,5 % през 2024 година, подкрепен от силен внос, износ и производствена дейност.


"Китай плюс едно" е стратегия, възприета от компаниите, които искат да диверсифицират своите производствени или бизнес операции извън Китай. Идеята е да се намали зависимостта от Китай като единствено място за производство или инвестиции и да се намалят рисковете, свързани с фактори като геополитическо напрежение, прекъсване на веригата за доставки или повишаване на разходите в Китай. Този подход позволява на предприятията да запазят ползите от дейността си в Китай, като същевременно сведат до минимум потенциалните уязвимости, свързани с прекомерната зависимост от едно-единствено място.


Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) нараснаха с над 14% през 2023 година, достигайки 29 млрд. долара от януари до ноември. На Китай се пада половината от новите ПЧИ, което подчертава привлекателността на Виетнам като нарастващ производствен център. Атрактивните оценки, които се търгуват с 20-25% отстъпка от средната за региона, правят момента подходящ за инвеститорите да навлязат във виетнамските акции.


Възможностите за инвестиции са многобройни в секторите на потреблението, здравеопазването и недвижимите имоти. Секторът на електронната търговия във Виетнам, който бележи 20-30% годишен ръст, има оптимистични перспективи и значителни възможности за развитие, като се има предвид, че понастоящем делът му е едва 2-3% от продажбите на дребно.


Дали Китай все още е "в играта"?


Въпреки оживлението на азиатските пазари, анализаторите изразяват предпазливост по отношение на икономическия пейзаж в Китай. Продължителните последици от пандемията, високата безработица сред младите хора, рисковете от задлъжнялост и предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти са отслабили доверието на потребителите, което води до по-"рационални" потребителски навици.


Развиващата се динамика на китайската икономика изисква нюансиран подход с внимателно разглеждане на секторите с по-добри перспективи за растеж.


Тъй като инвеститорите се ориентират в сложния пейзаж на Азиатско-тихоокеанския регион през 2024 година, стратегическото разпределение и внимателното познаване на геополитическите и икономическите фактори ще бъдат от ключово значение за капитализиране на възникващите възможности и намаляване на рисковете. Привлекателността на Индия, Япония и Виетнам създава предпоставки за една интригуваща година на инвестиции в динамичните пазари на Азиатско-тихоокеанския регион.