Анализ на глобалните стокови пазари

Цените на суровините продължават да растат поради ограниченията в предлагането, геополитическата обстановка и недостатъчните инвестиции в бранша.

Публикувано от Божидар Балевски яну 26, 2024 в Пазари

В сложния свят на световните икономики стоковите пазари понастоящем са въвлечени в това, което икономистите наричат "супер свиване". Този феномен, характеризиращ се с рязко покачване на цените, което се дължи повече на ограниченията в предлагането, отколкото на бурното нарастване на търсенето, оформя сложна картина за основните световни суровини. Това "супер свиване" не е преходен проблем, а напротив, вероятно ще се засили поради съвкупността от фактори, включително геополитическо напрежение, смущения, свързани с изменението на климата, и недостиг на инвестиции. В този анализ ще разгледаме многостранните предизвикателства, пред които са изправени световните стокови пазари, като ще изследваме геополитическите и климатичните рискове, недостатъчните инвестиции и ролята на технологиите за оформянето на бъдещия пейзаж.


Геополитически и климатични рискове


Решаващ фактор за сегашното състояние на стоковите пазари са множеството геополитически предизвикателства, пред които е изправен светът. Продължаващите конфликти, като конфликта между Израел и Хамас в Газа и войната в Украйна, значително затрудняват световната търговия. Отзвукът от тези конфликти е очевиден в прекъсването на корабоплаването в резултат на неотдавнашните нападения на хутите в Червено море. Освен геополитическите напрежения, изменението на климата добавя още едно ниво на сложност. Все по-често се срещат смущения във веригите за доставки и снабдяването със стоки, особено в селскостопанския сектор. "Супер свиването" може да се задълбочи, ако тези геополитически и свързани с климата смущения надхвърлят очакванията.


Липса на инвестиции


Глобалният стремеж към бъдеще с нулеви нетни въглеродни емисии стимулира търсенето на метали за преход към енергетика, като мед и никел. Недостатъчното разпределение на инвестициите за осигуряване на тези критични минерали обаче допринася за по-изразено свиване на предлагането. Експертите в бранша подчертават недостига на инвестиции в ключови материали на енергийния преход като мед, алуминий и никел. Тъй като светът ускорява прехода си към по-чисти енергийни източници, се очертава недостиг на основни метали като графит, кобалт, мед, никел и литий. Комисията за енергиен преход предупреждава, че без значителни инвестиции ограниченията в предлагането ще продължат, което ще доведе до повишаване на цените на суровините.


На неотдавнашната конференция за изменението на климата COP28 над 60 държави одобриха план за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 година. Макар това да е значителна стъпка към енергийния преход, в доклада се подчертава, че сроковете за осъществяване на мащабни проекти в областта на минното дело са удължени. Липсата на инвестиции в проучването и добива на ключови материали за енергийния преход през последното десетилетие е създала критична пречка. Според Комисията за енергиен преход годишните капиталовложения в тези метали трябва да се увеличат значително, за да се отговори на нарастващото търсене. Без такива инвестиции се очаква цените на суровините да останат високи.


Технологията като фактор, който променя играта


Сред предизвикателствата технологията се очертава като потенциален фактор за промяна на ситуацията. Анализаторите предполагат, че пробив, който улеснява извличането на метали, използвани в областта на батериите, може да промени ситуацията. Макар че сроковете за подобна трансформация остават неясни, технологията притежава потенциала да смекчи ограниченията в доставките и да намали натиска върху цените на суровините.


Най-силно засегнати метали


Сред суровините се очаква металите да изпитат най-значително въздействие. Металите за чиста енергия и желязната руда в момента се определят като особено уязвими поради намаляващите запаси и недостатъчните инвестиции в разширяване на капацитета. По-специално желязната руда стана свидетел на забележителен ценови скок, обусловен от ниските нива на запасите. Въпреки кризата с недвижимите имоти в Китай, устойчивото производство на стомана подхранва търсенето на желязна руда и металургични въглища, основни компоненти на стоманодобива.


Противоположни мнения


Макар че опасенията за "супер свиване" са големи, не всички споделят една и съща гледна точка. Арлан Съдърман, главен икономист по суровините в StoneX, твърди, че в по-голямата си част пазарите на суровини все още са "адекватно снабдени". Съдърман изтъква преобладаващия фокус върху спадащото търсене на фона на забавящата се световна икономика, което показва, че опасенията за доставките са донякъде приглушени. Други обаче подчертават необходимостта от възстановяване на китайското търсене, за да се облекчи натискът върху стоковите пазари, особено след една година незадоволено търсене от страна на Китай през 2023 година.


Навигация в несигурни води


В заключение, световните стокови пазари се намират в неспокойни води, впримчени в "супер свиване", предизвикано от геополитическото напрежение, изменението на климата и недостатъчните инвестиции. Сложната взаимовръзка на тези фактори усложнява перспективите пред цените на суровините, като по-специално металите са изправени пред повишена волатилност. Пътят напред включва решаване на системните проблеми, като например удължените срокове на минните проекти и необходимостта от значителни инвестиции в проучването и производството. Тъй като светът се стреми към устойчиво бъдеще, намирането на решения на тези предизвикателства ще бъде наложително за гарантиране на стабилността на световните стокови пазари. През следващите години вероятно ще се наблюдава деликатно балансиране между търсенето и предлагането, геополитическата несигурност и трансформиращия потенциал на технологиите за преоформяне на стоковия пейзаж.