Акциите на този военен гигант скочиха след войната в Израел

Публикувано от Божидар Балевски окт 17, 2023 в Пазари

Войната в Израел води до печалби за някои големи компании, занимаващи се с военно производство. А фактът, че американски политици имат позиции във компании произвеждащи оръжия и отбранителни системи, разпалва дебати в обществото.

Избухналият конфликт между Хамас и Израел оказа значително влияние върху цените на акциите на военните компании, което доведе до значителни печалби за някои от основните играчи в индустрията. По-специално, акциите на Northrop Grumman поскъпнаха с 15 % през последния месец, докато конкурентът му General Dynamics отбеляза 11 % увеличение през същия период.

Подобна тенденция се забеляза и при руската инвазия в Украйна. В отговор на този конфликт Съединените щати и Европа предоставиха значителна военна помощ на Украйна. Сега Съединените щати по същия начин обещаха подкрепата си на Израел. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви намерението на страната да подпомогне както Украйна, така и Израел в усилията им за победа в конфликтите, в които са замесени.

Доставките на оръжия за Израел вече започнаха и то с бързи темпове. Израелските сили за отбрана (IDF) наскоро обявиха чрез публикация в социалната мрежа X,, че първата пратка американско въоръжение е достигнала до Южен Израел. Те подчертаха значението на сътрудничеството между въоръжените сили на САЩ и Израел, особено по време на конфликти.

 

Дейността на Northrop Grumman

Northrop Grumman оперира в пет различни сегмента, всеки от които е специализиран в продукти, пригодени за военни приложения. Тези сегменти са категоризирани като "въздушен, кибернетичен, сухопътен, морски и космически". Техните предложения включват хеликоптери, самолети, ракетни системи, транспортни средства за превоз на персонал, навигационно оборудване и радарни системи.

През последното си финансово тримесечие Northrop Grumman отчита приходи в размер на 9,5 млрд. долара, както и оперативен паричен поток в размер на 919 млн. долара. Системите за аеронавтика представляват 2,6 млрд. долара от тази обща сума, докато отбранителните системи допринасят за приходите на компанията с 1,4 млрд. долара.


Американски политици притежават акции на военни компании

Възмущение у някои наблюдатели буди факта, че американски конгресмени имат позиции във военни компании като Northrop Grumman и следователно печелят от ръста в техните акции. Например представител Джош Готеймър от долната камара на Конгреса, член на Демократическата партия, закупува акции на Northrop Grumman само две седмици преди нападението на Хамас. От страна на Републиканската партия пък представител Макруейн Мулин има позиции в друг военен гигант - компанията Raytheon. Raytheon е изградил защитната система на Израел, известна като "Железния купол", а Мълин е и в Комисията по въоръжените сили на конгреса?

Дебатът трябва ли американски политици да имат право да купуват акции докато са членове на законодателния орган на страната остава отворен.