Акциите на JPMorgan Chase падат

JPMorgan Chase надхвърли очакванията както за печалбата, така и за приходите, но даде по-слаби прогнози насоки за до края на годината.

Публикувано от Божидар Балевски апр 12, 2024 в Пазари

JPMorgan Chase, най-голямата американска банка по размер на активите, постигна добри резултати през първото тримесечие, като надхвърли очакванията на анализаторите както за печалбата, така и за приходите. Въпреки това недостатъчно убедителните насоки на банката за нетния лихвен доход до края на 2024 година хвърлиха сянка върху положителните резултати, което доведе до значителен спад в цената на акциите ѝ.


Силно начало на 2024 година


JPMorgan отчете 6% годишно увеличение на печалбата за първото тримесечие до 13,42 млрд. долара, което се изразява в печалба на акция от 4,44 долара. Това надхвърли прогнозите на анализаторите за 4,11 долара на акция. Приходите нараснаха с 8% до 42,55 млрд. долара, надминавайки очакванията за 41,85 млрд. долара.


Тези положителни резултати могат да се отдадат на няколко фактора. Придобиването на First Republic от банката по време на миналогодишната регионална банкова криза даде тласък на печалбите. Освен това повишаването на лихвените проценти и по-големите кредитни сметки генерираха увеличен нетен лихвен доход.


Загрижеността за кредитите намалява, а търговията се развива добре


Провизиите за кредитни загуби на JPMorgan за тримесечието възлизат на 1,88 млрд. долара, което е значително по-малко от очакваните 2,7 млрд. долара. Това отразява по-оптимистичната прогноза за състоянието на кредитите в сравнение с предишната година, когато банката натрупа резерви за потенциални загуби.


Търговските дейности също се оказаха положителни. Въпреки че общите приходи от търговия намаляха с 5% на годишна база, резултатите от търговията с фиксиран доход и акции надхвърлиха очакванията на анализаторите с по над 100 млн. долара.


Предпазливи насоки намаляват ентусиазма на инвеститорите


Въпреки положителните резултати, прогнозата на JPMorgan за нетния лихвен доход за 2024 година от "около 90 млрд. долара" остана по същество непроменена спрямо предишните прогнози. Това се размина с очакванията на инвеститорите, които очакваха възходяща ревизия от 2 до 3 млрд. долара.


Липсата на възходяща ревизия бе посрещната с разочарование от инвеститорите, което доведе до спад на цената на акциите на JPMorgan с 4,8% по време на ранната търговия. Анализатори като Скот Сифърс от Piper Sandler отбелязаха, че консервативните насоки, макар и да оставят възможност за положителни корекции по-късно, могат да влошат настроенията на инвеститорите в краткосрочен план.


Несигурността се очертава на хоризонта


Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън призна "силните" резултати в потребителското и институционалното банкиране, като ги отдаде отчасти на продължаващия подем на американската икономика. Въпреки това той изрази предпазливост по отношение на бъдещето, подчертавайки несигурността, като геополитическите конфликти и инфлационния натиск.


Конкурентен пейзаж и път напред


Макар че JPMorgan успешно се ориентира в условията на нарастващи лихвени проценти, откакто преди две години Федералният резерв започна да затяга политиката си, банките са изправени пред натиск върху маржовете поради необходимостта да предлагат по-високи лихвени проценти по депозитите. Допълнителни опасения предизвикват потенциалните загуби по търговски кредити, особено в сектори като офис сгради и многофамилни жилища, както и нарастващите просрочия по кредитни карти.


Въпреки тези предизвикателства се очаква големите банки като JPMorgan да се представят по-добре от по-малките си колеги през тримесечието. Цената на акциите на JPMorgan вече е нараснала с 15% през тази година, надминавайки ръста от 3,9% на банковия индекс KBW.


През следващите дни ще бъдат представени отчетите за приходите на други големи американски банки като Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America и Morgan Stanley. Техните резултати и перспективи ще дадат допълнителна представа за цялостното състояние на банковия сектор в САЩ и способността му да се ориентира в настоящия икономически климат.