2023 - една от най-добрите години за технологичните акции

През 2023 година Nasdaq се покачва с 43%, което е едно от най-добрите му представяния от две десетилетия насам

Публикувано от Божидар Балевски яну 01, 2024 в Пазари

В забележителен обрат Nasdaq, доминиран от технологични акции, приключи 2023 година със звездно представяне, като нарасна с 43%, сигнализирайки за една от най-силните си години през последните две десетилетия. Това възраждане идва по петите на предизвикателната 2022 година, когато Nasdaq отбеляза значителен спад от 33%, създавайки несигурност и опасения сред инвеститорите. В този анализ се разглеждат ключовите фактори, които стоят зад впечатляващото възстановяване на технологичния сектор, открояващите се победители и по-широките последици за пазара.


Устойчивост на Nasdaq и исторически контекст


Възстановяването на Nasdaq през 2023 година повтаря историческите модели, наблюдавани след предизвикателни пазарни условия. Ръстът на индекса от 43% напомня възстановяването, наблюдавано през 2009 година след глобалната финансова криза и през 2003 година, когато пазарите излизат от последиците от срива на "дот-ком" балона. Тазгодишното представяне, идващо след бурната 2022 година, е най-доброто за Nasdaq от 2020 година насам, като за малко да надмине ръста, наблюдаван през 2009 година.


Въпреки предизвикателствата, с които се сблъска през 2022 година, Nasdaq сега се намира само на 6,5% под рекордния си връх, достигнат през ноември 2021 година, което показва стабилно възстановяване и възстановяване на доверието сред инвеститорите.


Движещи сили, които стоят зад технологичния ренесанс


Възраждането на технологичната индустрия през 2023 година може да се дължи на множество фактори, начело с по-благоприятна макроикономическа среда. Решението на Федералния резерв да спре повишаването на лихвените проценти изигра ключова роля, като насърчи връщането на апетита за риск сред инвеститорите. Освен това по-стабилните перспективи за инфлацията осигуриха благоприятен фон за процъфтяване на компаниите.


Мерките за съкращаване на разходите, приложени от технологичните компании през втората половина на 2022 година, се оказаха от съществено значение за повишаване на ефективността и засилване на маржовете на печалба. След като ФЕД сигнализира за пауза в повишаването на лихвените проценти, компаниите можеха да се съсредоточат отново върху фундаментални аспекти като генериране на приходи и подходящи показатели за оценка.


Кевин Симпсън, основател на Capital Wealth Planning, изтъкна значението на ФЕД, заявявайки: "След като имате Фед, който се отдръпва по отношение на повишаването на лихвените проценти, можете да се върнете към правилното оценяване на компаниите - колко пари правят, какъв мултипликатор им поставяте." Той изрази оптимизъм, че тази положителна тенденция може да продължи и през 2024 година.


Изкуственият интелект като катализатор


Макар че макроикономическата среда изигра решаваща роля за съживяването на технологичния сектор, появата на генериращия изкуствен интелект добави ново измерение към индустрията. Вълнението около генериращия изкуствен интелект, считан за следващата граница в технологиите, предизвика значителни инвестиции и иновации.


Компанията Nvidia се превърна в първенец на вълната от изкуствен интелект, като през 2023 година отбеляза зашеметяващ 239% скок в цената на акциите си. Търсенето на графични процесори (GPU) на Nvidia, които са от решаващо значение за обучението и изпълнението на усъвършенствани модели на ИИ, нарасна неимоверно. Големите доставчици на облачни услуги и добре финансираните стартъпи стимулираха това търсене, което доведе до впечатляващите финансови резултати на Nvidia. През първите три тримесечия на 2023 година компанията генерира 17,5 млрд. долара нетна печалба, което е забележително шесткратно увеличение спрямо предходната година.


Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, определи тази вълна на изкуствения интелект като "момента на iPhone" за изкуствения интелект. Широкото разпространение на генеративния ИИ, пример за което е ChatGPT на OpenAI, представен в края на 2022 година, демонстрира потенциала на технологията. От резервации на пътувания до подобряване на обслужването на клиенти, големи технологични играчи като Microsoft, Google, Meta и Amazon инвестираха значително във включването на генеративен ИИ в своите продуктови пакети.


Главният изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси, подчерта бързия растеж на генеративния ИИ, като очаква той да генерира десетки милиарди долари приходи за Amazon Web Services през следващите години. Той изтъкна разнообразни приложения, включително прогнозиране на наличностите, оптимизиране на маршрутите за шофьори, поддръжка на продавачи от трети страни и генериране на изображения за рекламодатели.


Големите победители и пазарна динамика


Освен Nvidia, Meta (бивш Facebook) преживя забележително рали, като отбеляза почти 200% скок в цената на акциите си. Стратегическият ход на Meta за фокусиране върху ефективността, съчетан със значително съкращаване на работната сила с над 20 000 работни места, впечатли Wall Street. Това оперативно преструктуриране, в съчетание с увеличаването на пазарния дял в областта на цифровата реклама, доведе до забележително нарастване на приходите на Meta за третото тримесечие с 23 %, което е най-резкият ръст от две години насам.


Microsoft, друг голям технологичен играч, се радваше на забележително рали, като акциите му нараснаха с 58%. Партньорството на компанията с OpenAI и интегрирането на генеративния изкуствен интелект в продукти като Bing, Office и Windows изиграха ключова роля за този успех. Главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, позиционира компанията като "компанията на Copilot", отразявайки марката за своята цялостна услуга за генеративен изкуствен интелект, Copilot.


Майкъл Турин, анализатор от Wells Fargo, призна лидерството на Microsoft в ранните войни за ИИ, като изпревари лидера в пазарния дял AWS. Брутният марж на компанията надхвърли 71%, исторически показател, който не е наблюдаван от 2013 година, отразявайки ефективните операции на центровете за данни и намалената зависимост от хардуера.


Технологичните първични публични предлагания (IPO) и пазарни нагласи


Въпреки забележителното покачване на акциите на технологичните компании през 2023 година, пейзажът на IPO представя контрастна картина. След слабата 2022 година за технологичните IPO, през 2023 година възможностите за публичните инвеститори бяха ограничени. Забележителни IPO-та, като Instacart, Arm и Klaviyo, бяха концентрирани в рамките на кратък едноседмичен период през септември.


Нежеланието в областта на IPO може да се отдаде на продължаващите предизвикателства на публичния пазар. Инвеститорите остават предпазливи, особено по отношение на компаниите, работещи с пари в брой, които все още не са демонстрирали устойчива рентабилност. Тази предпазливост произтича от засиления контрол върху стартиращите компании, които са натрупали значително финансиране през периодите на ниски лихви през 2020 година и 2021 година.


Байрън Лихтенщайн, управляващ директор във фирмата за рискови инвестиции Insight Partners, определи 2023 година като "голямото пренастройване". Той подчерта, че компаниите, които са най-добре позиционирани за IPO, едва ли ще дебютират преди втората половина на 2024 година. Междувременно тези компании ще се съсредоточат върху ключова подготовка, включително назначаване на независими членове на управителния съвет и инвестиции в ИТ и счетоводна инфраструктура.


В заключение, забележителният подем на технологичния сектор през 2023 година означава устойчиво завръщане към предизвикателствата от предходната година. Конвергенцията на благоприятна макроикономическа среда, възходът на генеративния изкуствен интелект и звездното представяне на ключови играчи като Nvidia, Meta и Microsoft определиха разказа. Тъй като технологичният пейзаж продължава да се развива, динамиката на 2023 година е готова да определи траекторията на индустрията, като повлияе на стратегическите решения и пазарните нагласи през следващите години.