Започват важните разговори на Путин в Обединените Арабски Емирства

Петролът, международното партньорство и и войната между Хамас и Израел са главните теми

Публикувано от Божидар Балевски дек 06, 2023 в Макроикономика

Руският президент Владимир Путин предприе необичайно задгранично пътуване, което започна с посещение в Обединените арабски емирства, последвано от пътуване до Саудитска Арабия, където засилването на сътрудничеството между ключови държави, произвеждащи петрол, е първостепенна цел.

При пристигането си в Абу Даби в сряда Путин бе топло посрещнат от висши служители, както съобщи руската държавна телевизия. По план руският лидер трябва да участва в дискусии с шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, владетел на Абу Даби, а след това да замине за Рияд, столицата на Саудитска Арабия, за разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман, както съобщават от Кремъл. Това е първото посещение на Путин в двете държави след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. То съвпада със срещата на върха COP28 в Дубай, където се обсъжда ограничаването на използването на изкопаеми горива.

Централна точка на обсъжданията в Рияд ще бъде ролята на Русия в рамките на ОПЕК+ - коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, която включва Организацията на страните износителки на петрол и други големи производители на петрол. Наскоро ОПЕК+ постигна съгласие за удължаване и засилване на съкращенията на производството с цел стабилизиране на цените.

Андрей Кортунов, директор по изследванията на основания от Кремъл Руски съвет по международни въпроси, подчерта: "Това показва, че Русия не е изолирана в международен план и има голям брой партньори и приятели в различни части на света. Персийският залив е един от регионите, където можем да демонстрираме това най-ефективно." Това становище може да бъде оспорено, тъй като след нахлуването в Украйна, Русия изпитва огромни затруднения на международната сцена. И все пак, не всички държави осъждат нейната инвазия, а големите играчи в Близкия Изток като Саудистка Арабия и Обединените арабски емирства всякаш са готови да маневрират без великите сили, за да засилят позициите си. САЩ остава ключов съюзник в региона, но затоплянето на отношенията с Русия и Китай може да превърне колосите в Близкия Изток в още по-значителен регионален фактор.

Преговорите предоставят възможност и на държавите от Близкия изток, като позволяват на Абу Даби да подчертае приятелските си отношения в световен мащаб. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди отсъствието на Путин от срещата на върха на COP28.

Саудитска Арабия търси съдействието на Путин за укрепване на координацията на ОПЕК+ след неотдавнашното споразумение за намаляване на производството с 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие. Въпреки закъсненията в обсъжданията на алианса, официалните лица от Москва и Рияд проектираха образ на тясно сътрудничество и взаимно доверие по време на процеса.

Очаква се Путин да засегне темата за офанзивата на Израел срещу Хамас в Газа - конфликт, който продължава от 7 октомври, след нападението на войнстващата групировка, довело до 1200 жертви, предимно цивилни. Тази ситуация обтегна отношенията между САЩ, подкрепящи Израел, и арабските държави, включително Саудитска Арабия, поради значителните палестински жертви и задълбочаващата се хуманитарна криза.

Москва подкрепя призива на Рияд за незабавно прекратяване на огъня и евентуално създаване на палестинска държава наред с еврейската. В четвъртък Путин ще бъде домакин на иранския президент Ебрахим Раиси, чиято страна подкрепя Хамас, обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз. След всички тези срещи на Путин може да има повече яснота относно позицията на Русия за конфликта между Хамас и Израел, тя да бъде по-ясно дефинирана и Путин да договори ползи за страна си, постигайки по-тясно сътрудничество с арабските страни и Иран.

Тази обиколка в Персийския залив означава нарастващата увереност на Путин на световната сцена, почти две години след конфликта в Украйна, на фона на признаците на умора на Запада и спора със САЩ относно финансирането на неговата подкрепа. След инвазията в Украйна Путин ограничи пътуванията си предимно до близки съюзници, тъй като е изправен пред международни санкции и заповед за арест от Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления, издадена през март. Важно е да се има предвид, че нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са се присъединили към МНС. Междувременно Украйна сякаш отслабва и дори е раздирана от вътрешни спорове, това може да е точният момент Путин да укрепи своите позиции в Близкия Изток, които са от значителна важност за укрепването на Руската федерация след нахлуването в Украйна.