За да станем по-зелени използваме мощта на най-мръсното изкопаемо гориво

Прекалено зависими сме от въглищата

Публикувано от Любомир Стойчевски окт 21, 2024 в Макроикономика

Тъй като глобалното търсене на електроенергия нараства поради преминаването към електрификация, възобновяемите енергийни източници се борят да не изостават, което води до увеличаване на зависимостта от въглищата - най-замърсяващото изкопаемо гориво.


Продължаващият енергиен преход, характеризиращ се с преминаването от бензинови автомобили към електрически превозни средства и от газови котли към термопомпи, води до увеличаване на потреблението на електроенергия. Ръстът на възобновяемите енергийни източници обаче не съответства на това бързо нарастване на търсенето, което води до връщане към въглищата за производство на електроенергия.


Тази тенденция има значителни последици. Първо, очакваният пик в търсенето на въглища непрекъснато се отлага. Второ, вместо да отбележи рязък спад, потреблението на въглища изглежда се стабилизира на високи нива. Като се имат предвид историческите модели, вероятно е да има допълнителни възходящи корекции на прогнозите за търсенето на въглища.


Нарастващо потребление на въглища


Въпреки че в разказа за енергийния преход често се подчертава постепенното спиране на използването на въглища, особено когато държавите затварят последните си въглищни централи, реалността е по-сложна. Например Обединеното кралство наскоро затвори последната си въглищна електроцентрала, с което сложи край на 142-годишното производство на електроенергия от въглища. Въпреки това в Азия продължават да се появяват нови въглищни централи, което води до рекордни нива на потребление на въглища.


Последният доклад World Energy Outlook на Международната агенция по енергетика (МАЕ) илюстрира тази ситуация. Докладът, който очертава прогнозите за търсенето и предлагането на енергия до 2050 г., включва забележителна ревизия: сега се очаква потреблението на въглища през 2030 г. да бъде с 6 % по-високо от прогнозираното само преди година. Това увеличение се равнява на добавянето на потреблението на въглища в Япония, която е четвъртата по големина в света, към световното търсене.







Прогнозно търсене на въглищата

Източник: International Energy Agency


Епохата на електроенергията


Преходът към електрификация, описан от изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол като „ерата на електричеството“, е в ход. Вятърната и слънчевата енергия се развиват бързо и заемат все по-голям дял от енергийния пазар. Оптимизмът на Бирол относно бъдещето на чистата енергия обаче не отчита един важен момент: въглищата остават доминиращ източник за производство на електроенергия, като осигуряват над една трета от световното търсене. В Китай въглищата осигуряват 60% от електроенергията, а в Индия - почти 75%.


Ролята на въглищата в енергийния микс се запазва до голяма степен, защото те могат да задоволят рязко нарастващите нужди от електроенергия, които възобновяемите енергийни източници понастоящем не могат да задоволят. За разлика от слънчевата, вятърната и водната енергия, които зависят от метеорологичните условия, въглищата са надежден източник на енергия. Заедно с ядрената енергия и природния газ те могат да осигуряват непрекъснато електричество - възможност, която слънчевата и вятърната енергия, съчетана с настоящите технологии за съхранение на енергия в батерии, все още не могат да постигнат.


Изкопаемите горива все още доминират


Въпреки ръста на чистата енергия, изкопаемите горива продължават да са от съществено значение за задоволяване на световните нужди от електроенергия. Според МАЕ през 2023 г. изкопаемите горива ще представляват две трети от увеличението на световното търсене на енергия. Въпреки че енергията от възобновяеми източници е бъдещето, изкопаемите горива все още доминират в настоящето.


Очаква се търсенето на електроенергия да нарасне шест пъти по-бързо от общото потребление на енергия между 2023 и 2030 г., което е рязко увеличение в сравнение с предходните десетилетия. Еквивалентът на енергийното потребление на 10-те най-големи града в света се добавя към световното търсене на електроенергия годишно.


Съотношение между търсенето на електроенергия и потребление в съответния период

Източник: International Energy Agency


Централната роля на Азия


Азия е в центъра на бума на електроенергията, като Китай и Индия - най-големите потребители на въглища в света - продължават да строят електроцентрали на въглища. Тази ситуация доведе до по-замърсяващ енергиен преход, отколкото се очакваше първоначално, като използването на въглища вероятно ще продължи и след 2050 г.


Споразумението, постигнато между Съединените щати и Китай по време на срещата на върха за климата COP26 през 2021 г., целящо постепенното спиране на използването на въглища, сега изглежда несигурно. Тъй като се предвижда потреблението на въглища да остане на високи нива, политиците се нуждаят от по-реалистичен подход за значително намаляване на зависимостта от въглища.


В крайна сметка значимият напредък в намаляването на потреблението на въглища остава далечна цел, което ясно показва, че войната срещу въглищaта далеч не е приключила.