Йелън срещу кредитните агенции. Какво е състоянието на американската икономика?

Министърът на финансите заявява, че икономиката на САЩ е "фундаментално силна", докато Moody's занижава оценки

Публикувано от Божидар Балевски ное 14, 2023 в Макроикономика

След като Moody's Investors Service промени перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ от Ааа на отрицателна, министърът на финансите Джанет Йелън изрази несъгласието си с това решение, като подчерта увереността си в стабилността на американската икономика и сигурността на държавните ценни книжа.

По време на пресконференция в Сан Франциско след поредица от срещи с финансови министри от Тихоокеанския регион Йелън заяви: "Американската икономика е фундаментално силна, а държавните ценни книжа остават най-сигурният и ликвиден актив в света." Тя изрично определи решението на Moody's като такова, с което не е съгласна.

Този отговор на Йелън идва само няколко дни след като надвисна заплахата от загуба на последния най-висок кредитен рейтинг на страната. Moody's посочи потенциално понижение на рейтинга поради опасенията от нарастващия бюджетен дефицит и засилената политическа поляризация.

Въпреки че икономиката на Съединените щати е изключително устойчива, нарастващият дефицит е сигнал за дългосрочни фискални рискове, което предизвиква предупреждения от страна на икономисти, политици и агенции за кредитен рейтинг. През фискалната година до септември дефицитът на САЩ се удвои, което подчертава предстоящите предизвикателства.

Moody's е единствената от трите основни кредитни агенции, която запазва най-високия рейтинг на САЩ, тъй като Fitch Ratings понижи рейтинга на правителството през август след последната битка за тавана на дълга. S&P Global Ratings лиши САЩ от най-високата си оценка през 2011 г. по време на кризата с лимита на дълга.

След понижаването на рейтинга от страна на Fitch САЩ едва избегнаха спиране на работата на правителството, сблъскаха се с парализата на Конгреса след свалянето на председателя на Камарата на представителите и станаха свидетели на седмици на републикански усилия за избор на нов председател. Потенциалът за ново затваряне на правителството се очертава, тъй като партийното противопоставяне във Вашингтон по отношение на бюджета продължава, като републиканците в Камарата на представителите се стремят към намаляване на разходите, което демократите в Сената отхвърлят. Настоящото разрешение за финансиране изтича след 17 ноември.

Йелън изрази безпокойството си от възможността за ново спиране на работата на правителството, като го определи като "ненужно икономическо препятствие" в момент, когато американската икономика се развива добре и в положителна посока.

Разногласията между Йелън и Moody's подчертават по-широките икономически предизвикателства пред САЩ, особено в контекста на фискалните политики, политическата динамика и потенциалното въздействие върху кредитоспособността на страната. Докато дебатът продължава, остава въпросът дали настоящата икономическа сила може да компенсира опасенията, изтъкнати от агенциите за кредитен рейтинг, или е оправдана преоценка на фискалните стратегии, за да се осигури дългосрочна стабилност.